Palmer & Co

Diskussion i 'Vin' startad av David W, 26 april 2009.

  1. SV: Palmer & Co

    Nja, det är ingen självklarhet att vinet hälls i trycktank efter remuage, även om det existerar ffa hos de stora champagnehusen med förhållandevis stora volymer av dessa buteljstorlekar.
    Mindre hus/odlare har inte trycktankar och fyller således upp dubbelmagnum och större manuellt från mindre buteljer där flaskjäsning skett.
    Volymerna är såpass små så att någon trycktank inte gör någon nytta.
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Palmer & Co

    Det finns uppenbart väldigt få tillverkare som gör jäsning på flaskor över magnumstorlek så det blir lite teoretisk samt då det verkar vara relativt nytt svårt att säga hur lagring påverkas, dvs om de håller väldigt mycket längre.

    Av ren kuriosa läste jag igenom Drappiers hemsida och förutom bilden (hittade bara den i litet format) så anger de att hela processen inklusive andra jäsning pch deg sker på alla storlekarna samt att de är unika på det.

    [​IMG]
     
  3. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Palmer & Co

    Den var ny för mig ???
    Känner du till något hus/odlare som kör andra jäsningen på flaskor större än jero?
     
  4. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Palmer & Co

    Ok intressant, då fick man lära sig något nytt idag igen.
     
  5. SV: Palmer & Co

    Nej, det gör jag inte, skulle väl vara Drappier då enligt tidigare svar i tråden.
     
  6. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Palmer & Co

    Mycket intressant. Skulle vara kul att se hur de gör rent praktiskt.
     
  7. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Palmer & Co

    Lite slarvigt använde jag termen "transfermetoden" när jag syftade på att vinet förs över på annan butelj. Sorry.

    Hus som exempelvis Pommery och Moët använder förstås den fullständiga transfermetoden för riktigt stora sam riktigt små buteljer.
     
  8. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Palmer & Co

    Att prova Drappier kan nog i så fall bli något av en speciell erfarenhet för de som vill djupdyka i ämnet hur storleken på flaskan påverkar champagnen. ;D
     
  9. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Palmer & Co

    Dyr provning och sjukt mycket vin blir det. ;D
     
  10. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Palmer & Co

    Det är nog sant, så man får vara rätt många som delar på det. Om man har som mål att ha ungefär samma mängd av varje sort så blir det ju ännu mer, för då måste man ha många av de mindre flaskorna. :D
     
  11. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Palmer & Co

    Om vi blir tio stycken(lagom på 75:a) som vill delta så blir det mer än 15 buteljer per skalle! ;D
     
  12. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Palmer & Co

    Ha ha.... har vi ngn chalmerist shär om kan räkna ut hur många cl det blir och hur man gör med de små kontra stora pavorna?
     
  13. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Palmer & Co

    Där var ju del av svaret! Jisses!
     
  14. David W

    David W Medlem

    SV: Palmer & Co

    Inse vilken fart korken måste flyga ut med ur en 30 liters pava. Jag försökte pricka en kompis med en kork från en vanlig dubbelmagnum men han kom undan och man får ju ingen andra chans. Skulle kanske vara svårt att sikta med en 30 literspanna, men det skulle kunna vara en kul förfest.

    /D
     
  15. anders

    anders Medlem

    SV: Palmer & Co

    Börjar med att köra gaffeltruck och slutar med att köra porslinstruck... ;D
     

Dela sidan