Personalprovning hos Systembolaget

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 8 november 2013.

  1. Peder

    Peder Medlem

    En liten allmän fråga för att se hur andras syn är på detta område?

    Är det okej tycker ni att Systembolaget i en butik (ej huvudkontoret) har en provning för enbart anställd personal där man provar ett fåtal viner som uppgår till en kostnad på cirka 40-60.000 kronor?

    Är det en kostnad som egentligen belastar oss skattebetalare eftersom staten är ägare till Systembolaget?

    Om det är viner som finns i ordinarie sortiment så har ju vinerna redan blivit provade av Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Är det viner som finns i Systembolagets beställningssortiment så är ju det ju viner som inte ingår i Systembolagets utbud utan är något som vinimportörerna tillhandahåller.

    Hur är er syn på en provning som detta?

    /Peder
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Svår fråga. Det beror på. Om SB betalt vinerna så är det tveksamt, om importörerna står för vinerna kan man alltid prata om bestickning men å andra sidan så behöver ju SB bygga upp sin personals kompetens.

    Är det en ren provning, med viner som importörer tillhandahåller och som finns tillgängliga via SB så har jag egentligen inte någon synpunkt. De bör köra sådana regelbundet för att bygga kompetensen och det bör täcka både högt och lågt i sortimentet.
     
  3. Peder

    Peder Medlem

    .
    Jag skulle nog säga att fallet är så att SB har köpt in vinerna. Men det är bara lösa rykten utan att jag vet att verkligen fallet är så. Självklart måste ju kompetensen byggas upp hos personalen men om det är viner i nivå med Chateau Haut-Brion etc. så bör man ju veta att det är väldigt hög kvalitet på vinerna utan att ha behövt prova dessa viner som personal.

    /Peder
     
  4. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Det är väl ett sett att utbilda och ge kunskap till personal för att förbättra service antar jag. Men om det är skattebetalarna som betalar så upmanar jag till revolt!
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Nu var det ju ett rykte men det problem jag har med Systembolaget är inte dess personal och utbildning av dessa. Jag är tvärtemot glad att Systembolaget har passionerade anställda. De lider under en ledning som i likhet med många tidigare monopol tappat bort det egentliga uppdraget och mer fokuserar på sin egen överlevnad. Att det i tillägg verkar saknas politisk styrning, eller snarare ett intresse för att ta sitt ägaransvar bidrar till problemet , vilket är energin som läggs på opinionsbildning istället på att skapa det bästa alternativet för försäljning av alkoholhaltiga drycker.

    Det enda som håller upp Systembolaget är dess personal. De vinintresserade och passionerade som jobbar i butik och på huvudkontoret. Kritiken som sagt är mot ledning som verkar ha som enda intresse att bedriva kampanjer.
     
    projsarn och Per Stade gillar detta.
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Tycker ändå att vi ska starta revolutionen :cool:
     
  7. Peder

    Peder Medlem

    Jag tycker personligen att det kanske borde skötas genom större provningar i så fall där man ökar kompetensen bland personal samt genom besök på mässor etc.. Jag gillar väldigt många som arbetar på SB och det finns många bland personalen som brinner för goda viner och till och med har tatuerat vinstockar på armarna. :)

    Men en liten provning för en liten grupp människor där inköpen kostar i storleksklass 40-60.000 kronor är ju en minskad inkomst till staten. Hade det varit en privat vinhandlare hade det varit en annan sak om han vill låta stora delar av sin omsättning gå till att utbilda personalen, men i ett sånt här fall är det indirekt skattebetalarnas pengar.
     
    projsarn gillar detta.
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Ungefärlig lönekostnaden för två arbetsdagar Magdalena Gerger. Jag har en synpunkt på vilken av de två utgifterna som ger kunder och skattebetalare mest värde för pengarna :)
     
    Per Stade och kayaker gillar detta.
  9. vintomas

    vintomas Bloggare

    Tja, lite svårt att uttala sig om utan mer detaljer. Var syftet att utvärdera vinerna, att bedriva vinutbildning av lite lyxigare slag, eller en förtäckt personalfömån?

    Jag tycker att Systembolagets monopol borde avskaffas, och Sverige bli som ett normalt EU-land vad gäller alkoholdistribution. Men jag tycker också att det är fullt rimligt att monopolet, så länge det nu finns, ska bedriva en internutbildning på en god nivå för sin personal (inkl. praktisk provning). Systembolaget motsvarar ju i Europeiskt hänseende en kombination av varuhuskedjors bulksortiment (Aldi, Carrefour...) + specialiserade vinbutiker. Så det är väl rimligt att systembolagsanställda - åtminstone "stadigvarande" personal som också ägnar sig åt rådgivning - då och då får prova representativa viner motsvarande de som finns i deras butik, från lågt till högt? D.v.s. har man jobbat ett tag i en medelstor/större butik bör man kanske rimligtvis ha provat både Castillo de Gredos och Dom Pérignon? Med ca 5000 anställda bör det ju gå en del flaskor och boxar per år till detta.

    Sedan kan jag väl inte se något övertygande skäl att personal i butiker som har en Amarone för 179 kr som dyraste rödvin behöver prova La Tâche eller Château Pétrus med någon större regelbundenhet för att kunna utföra sitt jobb, om det nu var sådant som hände. :) Och har de plockat flaskor från webblanseringar för att deras egen personal ska dricka blir jag rentav sur. De som skriver de där pressmeddelandena där de alltid framhåller deras alkoholfria sortiment kan för övrigt få nöja sig med att prova denna sortens produkter, tycker jag också.

    Om de har ägnat sig åt excesser drabbar det väl i första hand öl-, vin- och spritköparna, som har fått betala för höga marginaler genom att Systembolaget håller sig med högre omkostnader än vad som behövs för att sälja produkterna under lagenliga former. Absolutister har knappast drabbats av högre skatt p.g.a. detta.

    Jag skulle dock mycket hellre se att de lade ner hela sin propaganda- och politiska verksamhet, som verkligen är en onödig kostnad och bara skapar irritation hos mig, och istället lade de pengarna på att bjuda sin personal på goda viner. ;)
     
    kayaker, gece, Anders Landström och 2 andra gillar detta.
  10. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Det är det här jag vänder mig mot. Producerat av Systembolagets avdelning Omvärld vars uppgift är att påverka allmänhet och beslutsfattare kring Systembolagets bevarande.

    Sju saker som är unika med Systembolaget. Påstående nummer fyra: Jokkmokk har en av världens bästa vinbutiker

    Så hur håller det påståendet, producerat av en dedikerad avdelning för opinionsbildning hos ett statligt monopolföretag?
    Systembutiken vilken ligger på Bergsgatan 9 i Jokkmokk har 146 olika sorts vin på flaska inkluderat starkviner. Det är intressant att notera att av 66 röda viner så kommer 23 från Italien, 9 från Australien, 7 från Chile respektive Spanien och 3 från Frankrike.

    Spontant så känns det som en av världens bästa vinbutiker saknar en del i sortimenten. Naturligtvis finns 8 ripassoviner men bland annat saknas (listan kan göras väldigt lång)
    • Inga röda viner från Bourgogne
    • Inga röda viner från Bordeaux
    • Inga röda viner gjorda på Pinot Noir
    För vitt är däremot Frankrike väl representerat med 15 av 37 viner. Här är det Chablis som gäller. 4 olika Chablis men av toppvinerna som Jokkmokksinnevånarna kan välja mellan är både från Sancerre. Det enda säkra kortet verkar vara Morberg Collection. Här kan man välja både rött, vitt OCH rosé. Generellt så kan jag hitta få om några viner som jag skulle vara intresserad av att dricka. Det är väl snarare så att butiken är en medelmåttig butik internationellt sätt med ett väldigt likriktat utbud.

    Men sanningen här är nog mindre viktig. Systembolagets ledning tror nog inte heller att butiken i Jokkmokk är en av världens bästa. Det är nog heller inte intressant för dem. Det intressanta är att fortsätta trumma ut budskapet, inte att leva upp till det.
     
    projsarn, Per Stade, vintomas och 2 andra gillar detta.
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    ABSOLUT
     
  12. Dexter

    Dexter Medlem

    Eller har du blandat ihop det med en provning för kunder på Passagen? Där en del personal kan vara med eller håller i den.

    Eller var hittar du alla dessa rykten om SB?

    De jag har träffat brukar säga att de provar viner ca 5st gången mellan 50-300 ett par gånger i månaden.

    Personligen tycker jag att de självklart måste få prova viner på butikerna hur ska de annars kunna möte era behov..

    Och Peder alla bor/jobbar inte i STHLM och kan gå på mässor...
     
  13. vintomas

    vintomas Bloggare

    Låter misstänkt likt ett tvärsnitt av de viner som finns i en medelstor/större butik, som systembolagspersonalen förmodas kunna svara på frågor om. :)
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Provningarna på Passagen håller ofta hög klass och rekommenderas. De som håller i dem är oftast kunniga och delar med sig av sin kunskap. För övrigt vet jag att även för viner till dessa provningar , som ju är kostnadsbelagda, måste personalen köa för att få köpa.
     
    vintomas gillar detta.
  15. Peder

    Peder Medlem

    Ledsen men kan inte röja mina källor i detta specifika fall. Det kan också vara så att kvitton etc. Har andra anledningar. Kanske kan komma med mer information framöver. Det jag hört i det specifika fallet är att det inte vara några andra än personal. Det kan också finnas helt andra anledningar men det skulle säkert en duktig journalist på SVT kunna ta reda på.
     
  16. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    @vintomas har väl egentligen sagt allt som jag vill säga i den här frågan.

    Jag kan inte se någonting som helst fel med att Systembolaget låter anställda prova svindyra viner så länge som det finns ett syfte. Det vill säga att utveckla kompetensen inom företaget. Jag skulle tro att det är en ganska begränsad mängd av de i Sverige som regelbundet dricker eller provar "superviner", speciellt med mognad, som känner ett driv att arbeta på bolaschet så måste de bygga upp kompetensen på något sätt.

    Om de hade någon hjärna så skulle de leta reda på de av sina anställda som är passionerade och som brinner för produkten och sätta dem på någon form av internt utbildningsprogram där de stod för hela eller delar av vinkostnaden så länge det leder fram till högre kompetens.

    Men det kan man inte göra i Sverige. För det skulle vara orättvist.

    Jag skulle nog bli mer upprörd om systembolaget inte lade "stora pengar" på att utbilda sin personal. Med tanke på alla andra sätt de förändrar organisationen för att bli mer retail så vore det bara galenskap att inte bygga upp kompetensen i företaget.
     
  17. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    Efter att ha läst tråden så har jag inte mycket att tillägga som inte redan sagts.

    Det är väl inte per automatik fel, eftersom behöver utveckla sin kunskap. Det handlar helt klart om en avvägning mellan detta och kostnaden.

    Med tanke på Systembolagets årliga omsättning känns inte den summa som nämns speciellt farlig. De behöver ju ha en liten grupp personer som känner till dessa viner, för att exempelvis kunna fungera som kundtjänst.
     
  18. SUPRA

    SUPRA Bäst

    Jante...
     
  19. Peder, eftersom du väljer, förmodligen med rätta, att inte avslöja dina källor, kan vi andra bara gissa oss till hur detta gått till.
    Min spontana tanke är att man plockat restflaskor av prover som importörerna skickar in dagligen till provningsrummet och kört en provning av dessa. Som importör skickar man in tre flaskor av varje referens oavsett om det är för en förfrågan till fast sortiment eller TSE (små exklusiva inköp) Undantaget de viner som per automatik köps in till TSE på årlig basis där provning inte behöver genomföras. (läs DRC och övriga prestigebourgogner etc). Det blir med andra ord oftast flaskor över. Med tanke på hur mycket flaskor som administreras så behöver man rensa i provningsrummet på SB med jämna mellanrum. Dessa viner är oftast prover från producenter som varken importörer eller konsumenter har betalt för (bortsett från redovisad alkoholskatt hos leverantören). Hursomhelst, det blir ganska lätt att komma upp i de siffror du nämner. Dessutom sitter SB på ett spännande överlager på primörviner från klassade Bordeauxslott bland annat som dom har problem med att få sålt. Vad kan då vara bättre än att prova med personal. SB har redan betalat importörerna för dessa viner. Personalen på SB har inga rabatter på inköp, dom får inte plocka på sig av allokeringar innan dom släpper små lanseringar etc. Något gott bör dom väl ändå få som relativt underbetalda handelsanställda personal på bekostnad av producenter och importörer som oftast gör en god vinst på varje hyfsat dyr flaska såld till SB.
     
  20. Peder

    Peder Medlem

    I detta fall så var det en inköpsorder jag råkade se på själva inköpet till en specifik butik och det var för en personalprovning. Så det var nog tyvärr inga restflaskor från Kungsträdgårdsgatan. Det kan dock vara viner som var i Systembolagets ägo och då blir det ju bara delvis interndebitering.

    Jag missunnar verkligen inte anställda på Systembolaget utbildning även om det kan låta så. I detta specifika fall så var en tidigare anställd på Systembolaget som själv varit med på provningen och tyckte detta var fel. Han har själv en lång utbildning inom mat och dryck och har inte varit timanställd på SB. Timanställning har jag förstått annars är vanligt på SB och det är då oftast studerande som jobbar extra. Detta är ju något som drar ner på kompetensen hos en del som arbetar i butik om man bara har det som ett extra arbete under sina studier.

    Tyvärr kommer vi nog inte så mycket längre i detta ämne så länge inte någon från SB eller som har arbetat där kliver ut i rampljuset.

    /Peder
     

Dela sidan