Provning röda viner från Langhe - tips och hjälp

Diskussion i 'Vin' startad av Larseman, 17 juni 2014.

  1. Larseman

    Larseman Moderator

    Efter att enbart hållit några små enkla provningar för arbetskamrater så väntar nu en ny utmaning till hösten. Tanken är att jag ska leda en provning för Munskänkarnas Tyresö-sektion där både jag och frugan är medlemmar sedan några år tillbaka. Vi försöker hitta professionella provare/föredragshållare, men det är inte alltid lätt att hitta och många kostar också en del att anlita. Därför vill sektionen nu att åtminstone några provningar hålls av egna medlemmar med ett lite extra intresse och mod :oops:
    Nåväl, jag angav mig själv som frivillig, med visst stöd av frugan. Temat blir naturligtvis Piemonte, närmare bestämt Langhe och enbart röda viner. Medlemmarna i vår sektion är inte jätte-avancerade så jag tänkte angripa frågan ganska brett. Vi provar nästan alltid 6 viner samt har ett matvin till den efterföljande måltiden. Vinerna brukar kosta i snitt 250kr, matvinet brukar ligga kring hundringen.
    Jag tänkte följande typviner
    • Dolcetto d'Alba eller Langhe Dolcetto
    • Barbera d'Alba eller Langhe Barbera
      Langhe Rosso (exempelvis blandning av de tre vanliga druvorna)
    • Barolo från västra delen, La Morra eller Barolo, av den lite mer lättilgängliga stilen
    • Barolo från östra delen, Castilgone eller Serralunga, gärna vingårdsbarolo med mognad
    • Barbaresco med bra typicitet (?)
    Som matvin kanske Briccotondo kan fungera.
    Så, överös mig med bra tips som jag kan testa under sommaren :cool:
    Vinerna bör finnas på SB, ordinarie eller BS.
     
    Mattias S gillar detta.
  2. Larseman

    Larseman Moderator

  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kul att du får chansen att agera lite provningsledare, tror du kommer att hantera det bra! Har inga bra tips att bjuda på dock, inte mer än att undvika att lägga ord i munnen på vad deltagarna borde tycka om vinerna. Ett väldigt vanligt misstag även bland mer erfarna ledare anser jag. Det känns dock inte som du är den typen.

    Edit: Jo, en sak till. Håll teorin på en underhållande nivå, de flesta vill testa vin främst, inte ha en geografilektion och massa statistik. Teori rörande vinerna brukar dock uppskattas.

    Lycka till!
     
    Last edited: 17 juni 2014
    Larseman gillar detta.
  4. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

  5. Larseman

    Larseman Moderator

    Bra synpunkt! Risken finns att jag fastnar i kartor (jag älskar kartor) och DOC/DOCG-teori. Har en förhoppning om att kunna ha med vår vingård Cascina Sant'eufemia på skype för att lätta upp och få lite riktiga Langhe-vibbar :)
     
    Mattias S gillar detta.
  6. Larseman

    Larseman Moderator

  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Lite geografi och appellationsteori kommer man nog inte ifrån, men överdrifter brukar inte uppskattas. Ett bra tecken är ju om en och annan nickar till, det har hänt mig, och då ser jag mig ändå som en pragmatisk och lättsam föreläsare. ;)

    Men om man har något att dricka under föreläsningen så går det ju lite lättare för de flesta att lyssna. o_O
     
    Larseman gillar detta.
  8. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Ja, precis men de andra två kan nog vara kul också tror jag...
     
  9. gece

    gece Man vänjer sig.

    Kommunicera visuellt (dvs inga "jag önskar jag fick skriva en roman istället"-slides), definiera klart och tydligt i huvudet vad du vill ha fram med det du säger och sätt en tidsgräns för hur lång tid du får prata så blir nog alla nöjda :)
     
    Larseman gillar detta.
  10. Larseman

    Larseman Moderator

    Provade Mauro Molinos standard-barolo (2009) och deras Vigna Conca (2008) i lördags, båda platsar väl i den västra kategorin.
     
  11. Larseman

    Larseman Moderator

    Så här långt, mer tips om själva framförandet än lämpliga viner, förmodligen en lämplig prioritering för att uppnå maximal framgång :rolleyes:
     
    gece gillar detta.
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Tyvärr har jag bara ett vintips att komma med som är relevant...o_O
    image.jpg
    ...det var gott också. :)
     
  13. Larseman

    Larseman Moderator

    Hade provningen varit i december så
     
  14. chambertin

    chambertin Medlem

    2008 av GD Vajras vingårdsbetecknade Barolo (minns inte namnet just nu ) dracks för ett tag sedan och den föll mig väl på läppen. Samma kan jag inte säga om GD Vajras övriga viner
     
  15. thunberg

    thunberg Medlem Deluxe

    Jag håller med, även jag provade dessa. För provningen så skulle jag personligen rekommendera standardbarolon, bättre pris och inte så stor skillnad just nu.

    Ett annat alternativ är en av mina favoriter, Paolo Scavino Langhe Nebbiolo, men den verkar vara slut på SB, eller Viettis Perbacco.
     
  16. thunberg

    thunberg Medlem Deluxe

    Och jag upptäcker just att jag inte läst dina önskemål korrekt vilket betyder att mina rekommendationer var helt uppåt väggarna.
     
  17. Larseman

    Larseman Moderator

    Den heter Bricco delle Viole (http://www.systembolaget.se/90688), men nu är det 2009 som gäller (kanske, man vet aldrig med SB). Har inte provat och har heller ingen klar uppfattning om vad som principiellt skiljer 2008 och 2009 i Barolo. Men tack för tipset!
     
  18. Jos

    Jos Medlem

    Varför? Blir ju betydligt enklare om du har i princip obegränsat utbud... Två hederliga gubbar som lätt fixar det du behöver är ju Carlo och Stefan, bara att mejla och be om tips så har du flaskorna inom några dagar.
    http://www.carlomerolli.dk/
    http://www.barolobrunello.de/
     
    chambertin gillar detta.
  19. Larseman

    Larseman Moderator

    Mina önskemål är inte huggna i sten! Jag är öppen för andra angrepps-sätt, kanske en renodlad Nebbiolo-provning o_O är ett alternativ.
     
  20. Larseman

    Larseman Moderator

    Har nog mest att göra med att våra kära munskänkar ska känna att det är hyfsat enkelt att skaffa dom, alltför många (inklusive mig själv) har ännu inte tagit steget ut från bolagets trygga famn :nagelbitare:
     

Dela sidan