Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

  1. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Att få rådet att läsa en vintidning på ett nätforum, som ständigt dissar
    vinskribenter är ju inte riktigt väntat:

    Ska nog försöka få tag i en Sine Qua Non Hollerin och några buteljer från
    Domaine Serene, om ingen har något bättre förslag
     
  2. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Nope, men producenten(?) verkar väldigt nöjd med Demencian.
    http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=888864

    Jag har druckit Tilenus i en annan årgång. Jag redovisade mina intryck i Spanientråden.
     
  4. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Just Tilenus har jag druckit men inte de andra.
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Har druckit Bem di Bre och tycker den är mycket bra. Tror jag har skrivit om den i ngn tråd (Spanientråden kasnke).
     
  6. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Har så smått börjat planera nyårsmiddagen och funderar på att ha marulkskinder till förrätt och en PP vintage därtill. Men de recept jag finner är alla något asieninspirerade med lime, chili, soya.

    Finns det förslag där ute hos er på vad som kan passa till en PP?
     
  7. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Vill ha, någon som skall slå till?

    "2008 fick Taylor’s vinmakare David Guimaraens reda på att en familj i Dourodalen hade ett fat i sina ägor av ett mycket gammalt portvin som följt familjen i flera generationer. Det sägs att familjen bland annat hade sålt ett fat till Winston Churchill men ville behålla det sista fatet inom familjen. Under 2009 bestämde sig dock familjen för att sälja fatet och Taylor’s fick då möjligheten att för första gången prova av vinet. Inte nog med att vinet hade klarat 155 års lagring utan problem; vinet var i perfekt kondition! Man bestämde sig för att köpa vinet från familjen och sedan erbjuda ett fåtal flaskor till samlare och vinkännare världen över.

    Flaskan som handbuteljerats i en exklusiv kristallflaska levereras i en vacker trälåda tillsammans med information och bakgrundshistoria om Scion. VinUnic har fått möjligheten att köpa 12 flaskor och konsumentpris är 22.500 kr."
     
  8. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    22.500 kr för en flaska "i en vacker trälåda".

    Hur är innehållet?
     
  9. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Köp en, så provar vi den tillsammans 8)
     
  10. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    som jag skrev lite tidigare i dag i den här tråden
    så är ju vinunics översättning av Taylor's pressrelease lite fel... det var 2 sk "pipes" (som lär vara 600l styck) som köpts inte en...och hela historien stinker ("if it sounds too good to be true, it probably is"). man hittar många långa diskussioner om man googlar... en av diskussionspunkterna är t.ex hur stor avdunstningen till änglarna är (1% per år ger vid handen att det är 2*600/4,67 = 256 liter, eller 128 liter kvar i varje fat, 3% ger 18 liter)
     
  11. Dejzan

    Dejzan Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Vem importer Cedric Bouchard till sverige? Finns det någon som tar hit Ulysses Colin?
     
  12. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    om ingen annan har nåt tips, så visar google att det finns skumpor från bouchard på vinlistan hos ett antal restauranger. Kolla vilka och skicka ett mail och fråga vem som är importör, de brukar vara hjälpsamma.
     
  13. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    och så verkar det vara www.vinlistan.com (åtminstone) som är importör.
     
  14. Dejzan

    Dejzan Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Tack för hjälpen, den hade jag kanske kunnat räkna ut själv...
     
  15. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

  16. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Det är inte vinlistan som har agenturen i Sverige.
    Frågade honom alldeles nyss...
     
  17. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    men de säljer (fanns 2 olika i deras beställningslista häromdan) i alla fall cedrics champagner...

    och eftersom vinlistan inte visste vilka som hade agenturen så återstår att maila de restauranger som har skumporna på sina vinlista, och hoppas att de inte tar från vinlistan... Det finns ju en viss risk att det inte finns nån annan importör än vinlistan. (nåt för vinik, kanske? Han kör ju bio/krav)
     
  18. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Marinad:
    2 morötter (skalad och hackad)
    1 bit rotselleri (skalad och hackad)
    3 schalottenlökar (skalad och hackad)
    1 tsk torkad timjan eller gärna 1 bunt färsk
    knappt ½ tsk lavendelblommor
    1 lagerblad
    3 kryddnejlikor instuckna i apelsinskal
    skal från ½ apelsin
    1 bit hel kanel (krossad)
    1 msk krossade enbär
    8 krossade svartpepparkorn
    ½ flaska rödvin
    ½-1 dl balsamvinäger (mörk sort)
    1 msk tomatpuré

    Sås:
    stekfond från haren
    1 msk flytande köttfond
    20-30 g svart bitter choklad på ca 80% kakaohalt
    1-2 msk svartvinbärsgelé
    1 Erl Grey tepåse
    150 g rimmat fläsk
    250 g pärl- eller små schalottenlökar

    Messmörstekta jordärtskockor:
    2 skockor /per person
    ½-1 msk messmör
    salt
    smält klarat smör att steka i
    ev. 1-2 msk flagad mandel


    Stycka haren, d.v.s. lårbitar, bogar och kortsadel, dela dem ev. en gång till i leden, så det blir 4 bog och 4 lårbitar. Bena även ur sadeln i filébitar. Putsa bort senor och hinnor på sadelbitarna och spara till såsen.
    Hugg sönder ben och ta till vara på all puts.

    Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utan tomatpurén, häll den över hardelarna. Täck av och ställ svalt några timmar eller över natten.

    Ta upp hardelarna ur marinaden och torka av dem, sätt undan filébitarna så länge.

    Sila marinaden och spara den så länge.

    Ta fram en panna och en gryta, gärna järngryta.
    Smält lite matfett i pannan och bryn nu först putsbitarna från styckningen runt om, de ska få fin färg. Tillsätt sedan de avsilade grönsakerna och bryn även dem. Flytta över detta till grytan.

    Salta och peppra ordentligt på lår- och bogbitarna och bryn dem runt om, tillsätt sedan tomatpurén och fräs lite till.

    Häll på den sparade marinaden och ev. lite mera rödvin och lite vatten, hardelarna ska inte vara helt täckta. Koka upp, lägg på lock och sätt in i ugnen på ca 175° i 70-80 minuter, delarna ska bli mörbräserade.

    Skär under tiden fläsket i ½ cm stora bitar, skala pärl- eller schalottenlökarna och bryn detta, sätt undan en stund.

    Ta upp hardelarna ur grytan och håll dem varma.

    Sila av stekfonden, tryck ut all vätska som samlat sig i grönsakerna.

    Koka upp fonden och tillsätt den flytande köttfonden, svartvinbärsgelé samt bitterchokladen och tepåsen, låt påsarna dra i såsen i ca 4-5 minuter och plocka sedan upp den.

    Smaka av såsen med ev. mera salt och peppar och kontrollera om såsen behöver kokas ner lite till eller redas av, ta då lite maizenamjöl utrörd i vatten.
    Såsen ska ha en pikant lätt söt syrlig smak med antydan av choklad.

    Lägg ner löken och fläsket och låt koka i ca 5 minuter till.
    Lägg ner hardelarna och låt dem bli varma däri.

    Ta fram filébitarna, salta och peppra dem och bryn runt om i ca 3-4 minuter.
    Ta upp dem och låt vila under aluminiumfolie i ca 6-8 minuter innan de ska skäras upp.

    Sätt fram grytan och den fina, lätt rosastekta, filén.

    Finns det några frysta eller torkade trattkantareller, så blir det mycket gott i den här anrättningen, även syltade kantareller är förstås supergoda här till.

    Potatis- och jordärtskockspuré passar jättebra att servera till samt smörglaserad brysselkål eller savoykål, svartrötter eller messmörstekta jordärtskockor.

    Messmörstekta jordärtskockor:
    2 skockor /per person
    ½-1 msk messmör
    salt
    smält klarat smör att steka i
    ev. 1-2 msk flagad mandel

    Skala jordärtskockorna och koka dem i saltat vatten med en aning citronsaft i. Låt dem gärna ha en liten kärna kvar, de ska kännas som nykokt färskpotatis.
    Häll av vattnet och spara det till purékoket.

    Ta fram en panna och bryn skockorna runt om i smält smör, salta dem och klicka ner messmöret och glasera skockorna

    VAD FÖR VIN KLARAR DENNA RÄTT??
     
  19. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Det här verkar vara en riktigt smarrig rätt men med många mycket kraftiga och smakrika ingredienser.
    Ett vin med utvecklade mognadstoner brukar kunna matcha det innehållet ganska bra.
    Det får inte vara för ungt/fruktigt och lätt för då faller det ihop fullständigt mot maten.

    Spontant kan jag tänka mig flera alternativ:
    1) Mogen bra Bourgogne (min första ryggmärgsreflex när det handlar om vilt :))
    2) Mogen Cornas eller Hermitage
    3) Mogen Côte-Rotie
    4) Riktigt kraftig och bra Madiran
    5) Riktigt kraftig och bra Ribera del Duero

    och det finns säkert massor med annat som också kan funka (Brunello, Vino Nobile, Taurasi, Barolo/Barbaresco m.fl).

    Happy cooking !
     
  20. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Tack Chamb!
    En Madiran vore spännande till, läge sen jag drack den. Förslag på vilken? Handlar lördag på Regeringsgatan tänkte jag.
    Gillar ju även Duero.
     

Dela sidan