Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

  1. perpro

    perpro Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Ok tack för svar. Den ligger säkert nerpackad i källaren och vilar sig nu.
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Vi kommer se mer degorgeringsdatum framåt. Exempelvis Krug har börjat med en tjänst så man kan se detta och det var väl Stevenson som sa att han inte kommer prova champagne som inte har detta utsatt.

    Det är en bra att detta kommer mer och mer.

    En av mer fantastiska champagner jag druckit var en NV Heidseck Monopol Rosé, degorgerad någon gång på 30-talet men still going strong. Så visst kan NV champagne lagras.
     
  3. bmf

    bmf Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Försöker boka ett besök hos David Leclapart men med den mejladress jag har till honom får jag bara felmedelande. Är det någon som lyckats mejla till honom och på vilken adress i så fall?
     
  4. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Jag hade just en udda upplevelse... jag har precis ätit en "clementin" (generiskt namn på liten orange citrusfrukt med eller utan kärnor) och noterade att jag nu har en eftersmak i munnen som påminner om korkskadat vin... :eek:

    Finns det nån variant av skador på vin som faktiskt även förekommer i andra frukter/bär? nån som vet?

    -anders
    (och nej...jag har inte pimplat vin till lunchen)
     
  5. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Jag kanske inte dricker den idag men har en fråga om en flaska Egly-Ouriet bdn som är deggad 2009, när ungefär borde den drickas för bästa upplevelse? snälla säg inte om 10 år för jag är alldeles för sugen...
     
  6. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Egly gör vell 3st BdN - vilken menar du?
     
  7. Caviste

    Caviste Leverantör

    Utgår från att du menar VV Les Crayeres. Jag tyckte deras nydeggade grejer var tillgängliga och riktigt goda när jag provade för någon månad sedan. En trend jag tycker mig ha märkt bland flera odlare senaste året är att vinerna är tillgängliga direkt.

    Din flaska kan du utan tvekan dricka nu. Jag öppnade en deg -07 för något år sedan och den var mycket bra, och redo att konsumeras. Jag misstänker dock att detta vin håller riktigt länge i flaska också.
     
  8. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Ber om ursäkt skulle varit.mer tydlig jag menar hans Vieilles Vignes.
     
  9. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    ingen fara!
    Men jo jag måste hålla med Caviste där, jag tycker de går dricka efter 2-3års vila efter degg, sen blir de bara bättre med tiden, Min personliga smak tycker jag de funkar utomordentligt bra.
    Så en degg-09 får du gärna dela med dig av ;)
     
  10. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Haha ja ringer när det är dags då ;D nämen blir kanske att hålla nått år till iaf.
     
  11. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Om du skulle få ett plötsligt BdN-behov (händer mig ibland) så får du inte tveka att höra av dig ;D
     
  12. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Drack en Chateu Montfollet -09 vieilles vignes igår och upplevde att den kändes ganska tjock i konsistensen inte riktigt vad jag någonsin upplevt i ett vin förut. Brukar vissa viner vara så? Den va inte tjock men kändes väldigt matig, var för övrigt väldigt god för att kosta 99 pix, tydlig merlot smak och doft.
     
  13. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Tja, en Bordeaux med 15% alkohol bör kännas lite mer tuggig och tjock i konsistensen om innehållet skall bära upp den alkoholen annars blir det bara spritigt.
    Är nog snarare ovanligt att ett vin för 99:- har dom egenskaperna ihop med 15% alkohol.
    Merlot kommer i och för sig upp i ganska hög sockerhalt så vinerna från de senaste varma åren kommer nog att visa upp viner runt 14% och lite till ibland.
    Skulle tro att ganska många ligger högt men väljer att "deklarera ner" alkoholhalten på etiketten till mer lagom nivåer. Ett förfaranade som har blivit vanligt på andra håll för att undvika högre skatter och att vinet ses som alltför mycket alkohol/frukt-bomb.
     
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Var tvungen att kolla om Parker provat vinet men kunde inte hitta något på nätet.Låter som något han skulle gilla. Däremot har Wine Spectator givit det 88 poäng vilket väl får ses hyfsat högt för ett vin i den prisklassen.

    Kan inte undanhålla er Sydsvenskans provningsanteckningar av vinet. Vad är "märkbärig" och "fruktfokus" ?

     
  15. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    "Märkbärig" låter som ngt man får fläckar av på skjortan.
     
  16. Keen

    Keen slan

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!


    Har tydligen något med lagerblad att göra?
     
  17. Tristanqx

    Tristanqx Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Tycker man läser ganska ofta här att buteljer varit korkade, speciellt lite äldre viner.
    Jag har druckit mycket vin men mest unga och inte mycket av äldre årgångar.
    Har inte råkat ut för korkdeffekt mer än 1 gång då det var verkligen märkbart.

    Är det vanligare med korkdeffekt på äldre viner? Och beror detta på lagringen eller att de är noggrannare nu vid tappning?
    När det skrivs att vinet är korkat, är det oftast en liten defekt eller helt odrickbart?
     
  18. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Kan inte svara på första frågan men angående om det är drickbart med en korkdefekt så skulle jag säga nej, har, det pajjar ju alla andra smaker med den där kork bismaken, har du köpt på bolaget är det bara att lämna tillbaks o få nytt eller så ringer du importören så brukar de lösa sig
     
  19. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Med korkdefekt menar man oftast att det finns TCA i vinet och det är ingenting som har med lagring att göra. Däremot kan vinet drabbas av andra defekter på grund av dålig lagring och dessa kan ibland slarvigt rubriceras som korkdefekt.

    Jag skulle tippa att majoriteten av alla korkskadade viner dricks upp av intet ont anande, så odrickbara är de väl oftast inte... Det finns hela skalan från knappt märkbar korkdefekt till väldigt påtaglig. För mig är korkdefekt = odrickbart, även om korkdefekten är liten. Det är en väldigt obehaglig lukt.
     
  20. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    I sammanhanget är det värt att påpeka att "känsligheten" för TCA varierar väldigt mycket mellan olika personer.
     

Dela sidan