Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 6 november 2007.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Kan bli en jobbig situation när sommeliern är mindre TCA-känslig än dig själv.

    Ofta växer ju TCA doften med värme samt luft och blir mer tydlig
     
  2. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    En bra sommelier är medveten om detta och agerar därefter. :)
     
  3. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    För dom som vill fördjupa sig i ämnet finns här en intressant genomgång av forskningsresultat kring olika defekter i vin (såsom TCA).
    http://www.apcor.pt/userfiles/File/Inbi ... uction.pdf
    TCA är uppenbarligen inte det enda som kan orsaka vana vinprovare att trigga av på korkdefekt.
    Verkar finnas bromanisoler som ger liknande karaktär och som också har tröskelvärden (för doftdetektering) i storleksordningen några ng/l i vin.
     
  4. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Det finns en hel del att läsa. Amorim har samlat en del här, t.ex. denna.
     
  5. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    http://www.youtube.com/watch?v=863JbnU5IK8
    :)
     
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    [quote author=vintomas link=topic=44.msg42867#
    msg42867 date=1338487783]
    http://www.youtube.com/watch?v=863JbnU5IK8
    :)
    [/quote]

    Haha klockren länk.
     
  7. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Någon som vet var jag kan hitta Pol Roger BdB på magnum någonstans?
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Kan inte påminna mig om att jag sett PR BdB på magnum. Även en snabb sökning på wine-searcher kommer upp med noll i resultat.

    Varför frågar du? Har du sett den tidigare?
     
  9. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Nä tror inte ja sett den men deras vanliga vintage finns ju på magnum så antog att BdB skulle existera också 8) är en kompis som va sugen på några magnum BdB.
     
  10. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Armand de brignac är den verkligen så bra som folk säger?
     
  11. Keen

    Keen slan

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!


    Nej. Den är väl som en standard medelbra NV. Något bättre än Moët. Dock dracks den inte under ideala förhållanden (halsades ur flaska utanför Primewine Bar efter ett inferno).
     
    JakobZ gillar detta.
  12. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Vad är det för "folk" som säger att den är bra? Finns det någon större skara champagnekunniga, som inte är inblandade i Cattiers eller importörers marknadsföring av AdB, som tycker så? (Har ärligt talat aldrig provat själv, men har druckit annat från Cattier och tyckt att de är OK, men inget att "skriva hem om".)

    En av våra bloggare med bestämda åsikter hymlar inte om vad han tycker om AdB:
    http://www.winepunk.net/files/aaf1d2d82 ... fe-44.html
     
  13. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SktV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Får mail från spruceup har inte orkat avregistrera dom, mem Kåre Hallden tror jag han heter imporgerar dom och snackar alltid väl om den och akickar nån länk till nån vin skrift som kallat den för världens bästa champagne. Sen är det väl en del artister i usa som dricker den mycket men det kan ju bero på bling bling flaskan.
     
  14. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Förmodligen det bästa man kan göra med den champagnen
     
  15. sunqan

    sunqan Vinös

    Skaka den väl och sen öppna den låter som ett bättre alternativ (det känns som att risken för retur är hög om man halsar den på det sättet...)

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
     
  16. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Är det barnarov att öppna en Selosse deggad 2011 nu?
     
  17. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Många här tror jag skulle säga, ja.
    Nu kan jag inte påstå jag är en vidare/erfaren Selosse-drickare men jag vet att herr Shorepower tidigare nämnt att just de cuvéer som är deggade 2011 ska vara bland de mest "tillgängliga" att dricka unga.
    Från 2011 har jag själv bara prövat Initial och V.O. - Initial funkar utmärkt att öppna ung, men då ska du gärna lufta vinet ordentligt. V.O därimot tycker jag behöver ligga.
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Det är klart att den blir bättre med någa år på nacken men jag tycker den dricker bra nu. Nu förstår jag att du bara har en flaska vilket ju alltid är ett problem. Har ett antal viner i källaren där jag bara har en flaska kvar, hur ofta låter man dem inte ligga då det är sista flaskan.

    Så mitt råd är väl, drick vid ett tillfälle när det känns rätt. Vinet är bra idag, det blir troligen lite bättre men att garantera att det blir lika bra som de degade 99 är svårt. Sedan är det ju bra att följa ett vin, dricker du aldrig unga så vet du ju inte hur vinet utvecklas.
     
  19. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Håller med Anders L. Provade en V.O. deg 2011 för några månader sedan, den var njutbar men ung.
     
  20. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

    Fick nyss en mycket godnyhet från min franska-vinlangare att jag kan få hem Ulysse Collin's nya vingårds viner.
    Blanc de blancs Les Pièrrières Extra Brut 2008 -39€
    Blanc de blancs Les Roies Extra Brut 2008 -43€
    Blanc de noirs Les Maillons Extra Brut 2008 -41€

    Min fråga lyder om detta är relevanta priser - Om jag förstår rätt (har inte så bra koll på denna producent mer än att jag gillar allt jag testat från honom) så har dessa viner ännu knappt nått ut på marknaden, därför kanske det är svårt att säga vad de brukar säljas för?
    (priserna är ink skatt)
     

Dela sidan