Restaurang Bhoga (en stjärna, Göteborg)

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Crist(al)ian 77, 26 mars 2013.

  1. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Ok då var det dags att skriva om en restaurang som jag första gången besökte på min födelsedag i höstas. Då som en avstickare efter att ha suttit i Gbgs vinkällare och blivit hungrig. Då tog jag och mig en 4-rätters med öl genom hela flighten då vi var trötta på vin. Märklig känsla men det kändes helt rätt att beställa en Hof då och sommelieren drog på mungiporna. :) Den 4-rätters menyn var något av det bästa jag ätit så därför var förväntningarna höga när jag var där igen och tog en 6-rätters.

    Menyn har nog ändrats då middagen var för två månader sedan, ibland tar det lite längre tid en man tänkt sig... ::)

    I vanlig ordning ratade jag aperitifen som bjöds och tog en Fleury Brut 1995 som var alldeles fantastisk. Mogen väl utvecklad champagne, mogna äpplen och skog, mmm... 95 är en av de bästa årgångarna tillsammans med 90 för tillfället enligt mig. Sen funkar det mesta till löjrom som var första rätten. Här med lite kycklingskinn och blomkål, löjrom blir aldrig fel.

    [​IMG]

    Andra rätten var en bakad torsk med rökt torskrom, dillkräm och morötter. Bra lagad fisk är alltid en upplevelse och om det inte hade varit för champagnen till löjromen så var detta nog än bättre. Nu gick vi på en Leitz Magic Mountain Riesling 1995 som fungerade bra men hade det tufft i jämförelse med Fleuryn.

    [​IMG]

    Tredje rätten var friterad Bohuslänsk bläckfisk med pumpa och havtornkräm samt dragon. En kanonrätt, tydligen grabbig då alla herrar hade den som topp två. Antagligen dragonen som får en att tänka på Bea...Vi körde på samma vin, får väl skylla på snålheten där.

    [​IMG]

    Första varmrätten var en helt underbar råbiff med sikrom, timjan och ostronemulsion till detta valde sommelieren ett av två viner rekommenderade viner, Dario Princic Pinot Grigio Red 2009. Vilken fullträff! Det är en av de bästa mat vinkombinationerna jag upplevt och gör att man får förtroende för detta skrå. Det är ju inte ovanligt att man undrar varför man inte valde vin själv istället när man är på restaurang...Ett udda men remarkabelt vin med mycket järnighet och viss krydda som passade bättre en perfekt till råbiffen! Lite åt PN hållet när det gäller kropp och färg. Full pott!!!

    [​IMG]

    Andra varmrätten var grissida och fläskkorv, ingen höjdare men det beror främst på mina preferenser än att det skulle vara en svag rätt. Vi fortsatte på föregående vin som tog slut alldeles för snabbt... :'(

    [​IMG]

    Till sist efterrätten som var en citronmousse med timjanmaräng, yoghurt och lakrits med en Domaine Cauhapé Ballet D´Octobre 2008. Tillsammans med råbiffen och bläckfisken kvällens höjdpunkt. Alltid roligt med efterrätter som har smak av örter eller grönsaker.

    [​IMG]

    Sedan tog vi en ostbricka som jag personligen föredrar efter det söta. Här behövdes det dock två viner för att matcha ostarna. Mitt val blev dock en Reichsgraf von Kesselstatt Riesling Kabinett 2009 , ett hus som alltid levererar.


    Som sammanfattning så kan sägas att den inte levde upp till min (överdrivna) förväntningar på gränsen till hybris. Som ofta är det bäst första gången...Men detta är ändå en restaurang som aspirerar på något stort och i Gbg är det Bhoga, M2 och Linnéa Art som jag håller högst bland de som inte har stjärna. Ofta ställer jag mig frågan varför de inte har någon asterix, framförallt om man jämför med vilka som har det utomlands. :eek:

    Värt ett besök och uppdatera gärna om ni får lika bra vintips som jag fick!

    Det är medvetna skuggor på fotografierna om någon undrar... ::)
     
    Elvis gillar detta.
  2. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Bhoga Göteborg

    Nice! Tack. Har blivit lite sugen att prova på det där haket.

    Stort plus för hof. :)
     
  3. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    M2 hade för några veckor sedan en påläst men klantig servitör som spillde vin på duken och golvet. Maten var tillräckligt god för att motivera en stjärna men servicen höll inte måtten, för långa väntetider också.

    Visst finns det ställen utomlands som har stjärnor utan att vara bättre men de fick de nog sin asterix för rätt många år sedan då det var lättare att få stjärna. En annan anledning är att experimentellt med fransk eller ännu hellre Japansk mat som bas föredras ju av guide michelin medan Nordisk mat sällan faller dem i smaken.
     
  4. Nodwall

    Nodwall Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    När var ni på Linnéa senast ? =)
    Bhoga leverar alltid toppklass, har aldrig vart missnöjd :)
     
  5. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Det låter ju väldigt bra! :)


    Får kolla upp det nu då...
     
  6. CH

    CH Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Var nog 2 år sedan jag var där sist och var riktigt nöjd då.
    Har det tappat menar du?
     
  7. Nodwall

    Nodwall Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Absolut inte, bättre än någonsin ;)
     
  8. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Var i Göteborg i början av veckan och passade också på att göra ett besök på Bhoga.

    Började med Bhogas bellini (gurka, äpple, citrongräs och champagne) vilken var väldigt fräsch och trevlig.

    Blev sedan en 6-rätters med tillhörande vinpaket:

    Saltbakad Rotselleri
    Rökt löjrom, dillskum, brynt smör.
    Strasser Weinberge Riesling 2010
    Andorfer, Kamptal, Österrike
    *****
    Kvällens näst bästa rätt. Rotsellerin som var själva huvudnumret och övriga komponenter kompletterade denna väldigt bra. Vinet var också riktigt bra och väldigt annorlunda från riesling som jag är van vid. Kan nämnas att de flesta vinerna har naturvinskoppling (ja, man kan vara fördomsfullt skeptiskt där men överlag blev jag av med lite naturvinsfördomar i alla fall). Denna riesling var lagrad på begagnade fat. Ovant med de smörigare fattonerna till riesling men var riktigt bra. Lite skitig Alsacekänsla också, på ett positivt sätt och passar klockrent till rätten.


    Bläckfisk från Bohuslän
    Palsternacka, remoulad, svartpeppar.
    Domaine Romaneaux-Destext 2009
    Hervé Souhaut, Norra Rhone, Frankrike
    *****
    Bra rätt, kanske den svagaste men säger en del om att lägsta nivån fortfarande är väldigt hög. Vinet har i stort sett ingen syra vilket jag har lite svårt för. Mogna äpplen och rätt tungt men, främst pga bristen på syran, inte min grej.


    Pocherat ägg
    Ansjovis, brynt smör, potatiscréme.
    Schofweg Pinot Gris 2007
    Gustave Lorentz, Alsace, Frankrike
    *****
    Riktigt sjyst rätt. Vinet består till (om jag minns rätt) 20% botrytisangripna druvor (dock är det torrt) och är riktigt bärnstensfärgat. Massa torkade aprikoser, hjortron och burkchampinjoner. Även här saknas syra men det stör mig mycket mindre i detta vin. Passade bra till maten.

    Rå oxe
    Ostronemulsion, sikrom, timjan och malt.
    Pinot Grigio Red 2009
    Dario Princic, Friuli, Italien
    *****
    Alltså samma rätt och vin som Cris(tal)ian fick. För mig var detta kvällens bästa rätt. Riktigt bra råbiff på enkelmald (kändes det som) fransyska med en massa lök med emulsion och sikrom som lyfte allt perfekt. Vinet var väldigt annorlunda. Från början väldigt spretigt med mycket järnighet och lite medicinkänsla. Men med maten kommer vinet till sin rätt och känns plötsligt väldigt njutbart. Från att ha varit en udda fågel blir det plötsligt mer rödvinskänsla och järnigheten blir balanserad.

    Ryggbiff
    Oxhjärta, karamelliserad lök, äpplesky.
    Quinta do Crasto Reserva 2010
    Quinta do Crasto, Douro, Portugal
    *****
    Bra kötträtt. Riktigt kralligt köttvin med animaliska drag och en jäkla massa frukt. Inte min absoluta favoritstil normalt sett men var ändå riktigt gott och passade till maten.

    Citronmousse
    Timjanmaräng, yoghurt, lakrits
    Ballet D’octobre 2011
    Domaine Cauhapé, Jurancon, Frankrike
    *****
    Kvällens tredje bästa rätt. Riktigt bra harmoni på komponenterna. Lakritsen kom som ett fint pulver över desserten och eftersom jag är rätt svag för lakrits så kändes det klockrent - speciellt då i kombination med syran i citron och yoghurt. Kommer inte riktigt ihåg vinet faktiskt men minns att det var mer än godkänt i alla fall.

    Restaurangbesöket levde mer än väl upp till förväntningarna. Riktigt bra mat i väldigt avslappnad miljö och med en påläst och trevlig sommelier. Stark rekommendation.
     
    Elvis gillar detta.
  9. gbgpatrik

    gbgpatrik Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Bokat bord till den 8:e Maj! Spännande!
     
  10. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    SV: Bhoga Göteborg

    Kul Gurto med en ny recension.

    Sen hade de tydligen behållt två rätter från föregående menyn. Det fanns en uppenbar anledning till det eftersom även du har råbiffen och efterrätten som topp 3. Nyfiken på pinot grigion, var det min recension som låg i bakhuvudet månne? 8)

    Gurto nämnde även bellini och baren på Bhoga är värd en egen recension. Här finns kunnande som matchar köket vilket är väldigt ovanligt. Vet inte hur det är i Stockholm men ja får intrycket att de bästa restaurangerna sällan har barer som matchar köket. På Bhoga gör baren det med råge!

    Tack, men detta är inofficiellt. :-X

    Kul, meddela gärna och kör på pinot grigion till råbiffen eller Hof. 8)
     
  11. Gurto

    Gurto Medlem

    SV: Bhoga Göteborg

    Till viss del låg din recension absolut i bakhuvudet. Efter att ha läst menyn kände jag mig helt klart allra mest lockad av råbiffen (hade den inte redan ingått i menyn hade jag bett att få någon rätt utbytt mot den) och med din recension av vinet kändes det än mer spännande. Vinet var inte alls som den idén jag fått om det. Hade förväntat mig något med järnighet i släktskap med blod/animaliska drag men detta var verkligen en riktigt metallisk järnighet. Aldrig upplevt ett vin med så tydlig järn-/metallkänsla förut.
     
  12. CH

    CH Medlem

    Grattis till Bhoga som lyckades få en stjärna i Guide Michelin 2014.
     
    Elvis och Magnus L gillar detta.
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Riktigt kul, men det innebär tyvärr att det blir ännu svårare att få bord, vilket redan nu är ett problem. I-landsproblem? Ja, men så är jag egoistisk också!
     
  14. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Var med frugan på restaurang Bhoga för första gången igår. Som de "foodies" vi är så har vi nu testat samtliga stjärnkrogar i Göteborg. Vi tog deras 4-rättersmeny med ost som extrarätt. Valde deras vinpaket för att få en känsla av deras mat och vin-filosofi.

    image.jpg
    Typiskt naturvin med mycket känsla av magsyra och äpplemos. Gillar det trots allt ändå. Roligt vin, men inget jag kommer att köpa på mig.

    image.jpg
    Karljohansvamp med blandade ingredienser. Riktigt trevlig start som höjde förväntningarna rejält. Åts ihop med "bröd" nedan.

    image.jpg
    Supertunnt "bröd", kommer inte ihåg vad de var gjorda av (nypon?), men klart trevliga.

    image.jpg
    Trevlig och halvtorr Riesling med fin blommighet, petroleum och flinta. Lysande, men ganska enkelt. Kändes väldigt söt till maten nedan...

    image.jpg
    Midsommar here I come. Gräddfil, matjessillsmak, potatis och dill. Ganska kul, men synd på löjromen som inte fick skina alls och dessutom var potatisen väl "syrad" (eller om det var såsen?).

    image.jpg
    Mycket sherry-toner. Trevligt och kul, men inte riktigt för mig. Funkade bra till rätten nedan dock.

    image.jpg
    Majs, anklår, karljohansvamp, vällagrad ost och fläderbär. Sanslöst trevlig och krispig konsistens på majsen. Lite trist vinägersyra på toppen som förstör helheten.

    image.jpg
    image.jpg
    Mycket trevligt vin. Dammigt till tusen med stora mängder skogsbär, gräs och kött. Blint så hade jag gissat på en CF från Loire av bättre slag.

    image.jpg
    Ganska trevlig rätt (fläskkarré), men tyvärr dränkt i hallonvinäger...

    image.jpg
    Alkoholförstärkt Pinot. Trevligt med mycket oxidation och hetta. Lagom söt med trevlig röd frukt.

    image.jpg
    Kvällens höjdpunkt. Riktigt god mögelost är alltid trevligt. Lite trevlig garnityr dessutom (äppleskivor marinerade i oxblod?). Funkade toppen med vinet ovan.

    image.jpg
    Fantastiskt trevlig CB med honungstoner, ylle, majs och flinta. Kändes väldigt torr för att vara demi-sec. Det påstods av servitören att detta vin skulle ha botrytiskaraktär, dessutom att det var halvsött. Gott som tusan, men någon uttalad restsötma eller botrytis kunde vi inte hitta. Ett vin jag gärna köper på mig ett lass av.

    image.jpg
    Hjortron, honung, lagerblad, saltad mandelglass. Marängskivorna smakade lite unket tyvärr, dessutom kändes rätten alldeles för söt för det förhållandevis torra CB-vinet.

    Summering:
    Vi uppskattade tyvärr inte deras matfilosofi alls. Det mesta var dränkt i överdrivna mängder vinäger/syra av olika slag och kändes således obalanserade. Vinerna vi fick till var dock roliga och väl värda att dricka, detta trots en tydlig inriktning mot "naturvin", med allt vad det innebär. ;)

    Bevisligen är det våra smakpreferenser som föredrar annat då Bhoga verkar vara hetare än hetast för tillfället. Vi får nog fortsätta att besöka de andra stjärnkrogarna i stan istället där maten passar oss avsevärt bättre och där man aldrig lämnar tallriken utan att ha slickat ren den först. Vi vill ju verkligen gilla Bhoga, speciellt då personalen och inramningen känns helt rätt i tiden. Lättsamt och minimalistiskt helt utan överdrivna pretentioner. Synd. :(
     
    mnor, Michael.S, Vino fino och 1 annan gillar detta.
  15. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Tack för rapporteringen! Synd att maten inte föll er på läppen, verkar vara ett charmigt ställe.
     
    Mattias S gillar detta.
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Mycket charmigt ställe. Jag ville ju så gärna gilla maten, men ibland är det bara att inse att man inte kan gilla allt. :(
     
  17. Mattias S

    Mattias S Administratör

    [Sammanfogade och renodlade rubriken på två trådar som rör Bhoga]
     

Dela sidan