Sodastream, vitt vin och Champagne

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 23 februari 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ja vad skall man säga. Har inte själv provat detta "knep", men enligt en del skall det tydligen ge intressanta(re) viner. Jag bibehåller dock min skepsis, men för mig som ännu inte förstått storheten med bubbelvin, så kanske det är värt att prova. Vad säger forumets Champagne-fantaster?

    Vad smakar bäst:
    Billigt skräpvin eller billigt skräpvin kört genom en SodaStream. :D

    http://www.dailymail.co.uk/femail/f...Or-turn-supermarket-plonk-instant-bubbly.html

    Känns som ett bra och intressant upplägg för en blindprovning. ;)
     
    Last edited: 23 februari 2014
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Tror uppriktigt sagt att smakar vinet dåligt så blir det inte bättre i en sodastreamer. Ett alternativ är ju kryddor, socker och att värma det. Brukar funka också :)
     
    kayaker gillar detta.
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Men tänk vad kul att testa med ett kvalitativt vitt vin. Bubblorna borde dock inte bli riktigt lika kan jag tänka mig?
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Vad menar du med riktigt lika? Lika som ett vin som gjorts med andra jäsning? Det kommer vara stor skillnad. Skulle inte vilja förstöra ett vin med att kolsyra det.
     
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag tänkte väl det, men skulle själv gärna testa, men det är trist att storleken på bubblorna kommer att avslöja vinet. Men inte borde väl kolsyran i sig förstöra då det är kolsyra även i Champagne och den blir ju inte förstörd?
     
  6. Idén är lite kul i alla fall.
    Sodastreamern kommer att öka syran i vinet - så det är nog smart att börja med ett vin som inte har så hög syra till att börja med.
    Om jag har förstått det rätt så ökar lösligheten av co2 ganska kraftigt mellan 25->0 grader för ett givet tryck. Jag skulle kunna tänka mig att man får finare bubblor om man kyler vinet rejält innan man kolsyrar.
     
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Intressant input. Tror du bubblorna går att få hyfsat lika bubblorna i Champagne med rejäl kylning?
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Suta prata, testa! :cool:
     
  9. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har ingen SodaStreamer, tyvärr. Men det blir nog till att testa förr eller senare. ;)
     
    Silverfux gillar detta.
  10. Nej, jag tror att man kan göra ett uselt vin lite godare, men där går nog gränsen.
    Metoden med att tillsätta kolsyra används väl i rätt många billiga mousserande viner?
     
  11. gbgpatrik

    gbgpatrik Medlem

    Vi hade en lustigkurre som körde detta trick på en BYOB champagneprovning där allt provades helblint. Kommer ej ihåg vilket vin som sodastreamats men det var ett spanskt billigt vin i alla fall. Vinet kom klart sist och klassades som näst intill odrickbart av nästan samtliga.
     
    Mattias S gillar detta.
  12. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    En usel chardonnay om jag inte minns fel :)
    Och, nej det blev verkligen inget vidare.
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Antar att du är skyldig?
     
  14. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Nej, men var i närheten och fick möjligheten att prova.

    Är dock lite sugen på att precis som du skriver göra ett mer seriöst försök.
     
  15. Cricri

    Cricri Medlem

    Här är en länk till ett gammalt youtube klipp där Heston springer runt i London och låter folk på jämföra soda streamad Blue Nun mot Champagne. Kanske säger mer om försökspersonerna än själva experimentet dock...
     
    Elvis och Mattias S gillar detta.
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Inget konstigt egentligen. Många ovana vindrickare föredrar enklare viner, men inte mindre kul för det. :)
     
  17. Cricri

    Cricri Medlem

    Helt sant! :)
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Nu har vi fått svar på våra frågor. Det som gäller är att göra vin av vatten, inte kolsyra vin.

    Frågan är om den här maskinen kommer att ge möjlighet att skapa viner av DRC-klass eller får vi nöja oss med Yellow Tail-kvalitet?
     
    Mattias S och Skumpagne gillar detta.
  19. sunqan

    sunqan Vinös

    Äh, det är väl bara att skaffa en 3D-printer och printa sina inscannade viner?:confused:
     
    Anders Landström gillar detta.
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Jag kan inte förstå riktigt vad som avses med denna logiska kullerbytta. "Den är blå, men röd, fast lila."
     

Dela sidan