Söta viner och dragspelsmusik

Diskussion i 'Vin' startad av Per Stade, 7 februari 2009.

  1. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Söta viner och dragspelsmusik är det jävligaste som finns.
     
  2. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    Söta viner i form av Liebfraumilch må vara riktigt kassa. Söta viner i form av Sauternes av klass, däremot, det är en helt annan historia.
     
  3. Liebfraumilch går som halvtorrt precis som Beyaz (R.I.P). Det är en markant skillnad och skall icke jämföras med söta viner a la Amfora Muscat D'Alexandrie eller liknande.
     
  4. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    Du har nog rätt. Ta Diamant som exempel istället för Liebfraumilch då. Har i.o.f.s. inte druckit det (och inte Liebfraumilch heller, tack och lov), men att det är en spya till vin vågar jag nog i stort sett svära min hand på.
    Poängen var att Per Stade drog alla söta viner, oavsett klass, över en kant. Det du hade med dig på vininfernot var allt annat än kasst. Samma sak gäller en hel del portvin och, som jag redan nämnt, Sauternes.
     
  5. Öhman

    Öhman Medlem

    Bryta ut en ny tråd om sötma i viner?
     
  6. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Så, nu kan ni leka sötviner i den här tråden istället.

    //K
     
  7. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Förstår inte denna aversion mot sötma i viner. Kan någon förklara?
     
  8. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Jag förstår det inte heller, riktigt bra sötingar är ju helt magiska.

    Sen att lågbudgetproducerade halvsöta viner smakar flytande spya är en annan sak.
     
  9. David W

    David W Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Det är intå så konstigt om du hade dina första bläckor på Diamant så kanske det inte är så konstigt att du blir lite allergisk mot söta viner. När du sedan blir vinintresserad kan detta hänga med ett bra tag. Man kan säga att det är lite som med champagne för vissa, det tar lite tid innan man kan se igenom bubblorna och känna allt det goda som finns. På samma saätt kan det vara även med lite söttma, man ser inte vad som finns förutom söttman.

    Själv började uppskatta tyska viner först för ett par år sedan då jag tidigare tyckt att dessa allt som oftast haft åtminstonne en liten söttma i sig. Men det gäler att ha ett öppet sinne och testa sina egna föreställningar om vad som är gott och inte. Det är därför det är så svårt att plannera sin vinkällare hur fan ska man veta vad man har som favorit om 15-20 år? Lika bra att gå på säkra spår för vitt: Champagne för rött: Bourgogne

    /D
     
  10. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Generaliseringar hör väl till det här forumet? ;)

    Söta viner är vidriga. Som alla vet är
    Veuve Clicquot "Gula Änkan" förskräcklig. (Ändå är det
    förmodligen Sveriges mest sålda champagne). Häromveckan
    skrev Jens Dolk ändå och rekommenderade den framför
    Veuve Clicquot Brut. (Som väl ändå ingen i det här forumet
    skulle komma på tanken att köpa).

    De övriga dryckerna, som har omnämnts i tidigare inlägg
    i den här tråden vill jag inte ens ta i min mun.

    Men jag kan hålla med om att en god middag kan
    bli ett minne för livet genom att avslutas med några
    goda getostar och ett sött portvin:

    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=
     
  11. Krisman

    Krisman Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

     
  12. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    I min mun är halvtorra viner söta!
     
  13. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Söta viner är väl oundvikliga om man vill dricka något till desserten! Vad vore en pannacotta utan en muscat? Vad vore en möglig gammal ost utan en Sautern eller port? Eller en vällagrad parmesan med fikonmarmelad utan Recioto? Eller en enkel chokladtårta utan en Banyuls?

    Självklart behövs något som behövs i alla drycker: Balans. I detta fall en rejäl syra som balanserar upp sötman.
     
  14. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    ...men så kan jag även tycka att dragspelsmusik är härligt på midsommar och att Veuve Clicquot Brut kan ha en härligt gräddig mousse som ibland passar som handen i handsken...
     
  15. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Om någon spelar det från rufftaket på en gammal snäcka :)

    Veuve Clicquot Brut är inte "Gula Änkan". Det är Veuve Clicquot Demi-Sec, som kallas så.
     
  16. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Japp, men du skrev själv: "(...) och rekommenderade den framför Veuve Clicquot Brut. (Som väl ändå ingen i det här forumet
    skulle komma på tanken att köpa)."

    Därför "försvarade" jag Veuve Clicquot Brut som jag skulle kunna tänka mig att köpa.
     
  17. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Konstigt? Kanske inte. Irrationellt? Oh ja. Det är som att säga att eftersom man druckit ett kasst rött Bag-in-Box vin så är allt rött vin kasst. Eller motsvarande för vitt vin. Det håller inte alls.
    Detsamma med champagne. Det finns ju stollar som tycker att det är bubblorna som är det som gör drycken till champagne, men faktum är att klassen och stilen av vinet har en minst lika central roll. Klimatet, jordmånen och inte minst kvaliteten definierar drycken. Om bubblorna är det som gör en dryck till champagne som stollarna tycks tro så är väl läsk också champagne?

    Kanske förekommer andra generaliseringar här och var, men detta var en av de grövsta.

    Gula Änkan är väl långt ifrån min favoritchampagne, men "förskräcklig" får jag ändå tycka är att ta i. Veuve Clicquot Brut är, som Pomerol skriver, en helt OK standardchampagne, även om jag inte druckit den (föredrar prestiger)på över ett år.

    Vadå, Sauternes också? Där håller jag inte med. Och portvin undantar du själv. Annars kan jag hålla med dig. Men bara för att kassa söta viner är kassa (ett axiom), så behöver det inte betyda att alla söta viner är kassa.
     
  18. Krisman

    Krisman Medlem

    SV: Söta viner och dragspelsmusik

    Gula änkan är Sec och inte demi-sec
     

Dela sidan