Sommelierer

Diskussion i 'Vin' startad av Jimmy Forsman, 16 januari 2008.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Jag tycker att det har gått inflation i termen sommelier, trots att Sommelierföreningen har arbetat hårt och målmedvetet med att öka medvetenheten kring yrket och vad det innebär. I mina ögon är en sommelier någon som arbetar på restaurang (eller liknande) och ansvarar för inköp, lager, utbildning av personal, hantering och servering av drycker. Man ska vara kunnig och påläst samt ha en väldigt god servicekänsla. Helt enkelt bjuda gästen på en god dryckesupplevelse i som ingår i den totala upplevelsen kring exempelvis ett restaurangbesök.

    Men tyvärr så finns det inte någon exakt definition på vad yrket innebär, någonting som gör att var och en som har genomgått en dryckesutbildning kan slå sig på bröstet och kalla sig för sommelier utan några som helst krav på yrkesmässig kunskap. Detta är synd och gör att de som kämpar för att höja sommelieryrkets status ständigt går på bakslag.

    Restaurangakademien har en väldigt bra och erkänd Sommelierutbildning där eleverna efter genomgången (jävligt dyr) kurs kan välja att göra antagingsprovet till sommelierföreningen, tyvärr är mängden elever som väljer att göra detta väldigt låg. Vinkällan är en annan utbildning som satsar på en Sommelierutbildning, dock fokuserar man mycket på den teoretiska biten och har inte lika stor fokus på den praktiska, yrkesmässiga biten, någonting som jag tycker är väldigt synd då korrekt hantering av vin är en väldigt viktig del av en Sommeliers yrkesroll.

    Hur ska man komma till bukt med denna utarmning av titeln Sommelier? Ska man kräva ett medlemsskap i sommelierföreningen för att få kalla sig sommelier och resten blir antingen vinkypare eller 'vinkännare'?

    Vad tycker, tror och tänker ni?
     
  2. Guayabera

    Guayabera Medlem

    SV: Sommelierer

    Tänkte försöka rycka liv i den här tråden. Har också tänkt en del på detta på senaste då det verkar som att personer som arbetar för till exempel vin importörer i olika roller titulerar sig som sommelier. För mig är sommelier ett restaurang yrke som då självklart innebär goda teoretiska kunskaper, men främst praktisk kunnighet vad gäller servering av vin och dess matchning med mat.
     
  3. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Sommelierer

    Rent spontant borde väl något krav på utbildning (och utbildningens längd och kvalité)
    ställas på en sommelier.
    Detta är väl en fråga för Sommelierföreningen.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Skyddad_titel
     
  4. Andreas L

    Andreas L Medlem

    SV: Sommelierer

    Restaurangakademien har en väldigt bra och erkänd Sommelierutbildning där eleverna efter genomgången (jävligt dyr) kurs kan välja att göra antagingsprovet till sommelierföreningen, tyvärr är mängden elever som väljer att göra detta väldigt låg. Vinkällan är en annan utbildning som satsar på en Sommelierutbildning, dock fokuserar man mycket på den teoretiska biten och har inte lika stor fokus på den praktiska, yrkesmässiga biten, någonting som jag tycker är väldigt synd då korrekt hantering av vin är en väldigt viktig del av en Sommeliers yrkesroll.
    [/quote]

    Obeservera att Restaurangakademien är billigare än vinkällan om man räknar antal kursdagar...
    Jag håller med dig om att det kryllar av låtsas-sommelierer - man kallar väl sig inte dirigent bara för att man kan klappa takten till Bob Dylan?
     
  5. Guayabera

    Guayabera Medlem

    SV: Sommelierer

    Det verkar som att de flesta svenska utbildningar avslutas med WSET Advanced Certificate Examination. Om nu detta är huvudmålet verkar WSET i London definitivt billigare: http://www.wsetglobal.com/london_school ... ationID=31
    Men jag antar att de svenska utbildningarna erbjuder något slags mervärde för att rättfärdiga sina priser.
     
  6. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Sommelierer

    Jag tror att det bara handlar om bristande konkurrens.
     
  7. Hans A-g

    Hans A-g Medlem

    SV: Sommelierer

    "... det kryllar av låtsas-sommelierer - man kallar väl sig inte dirigent bara för att man kan klappa takten till Bob Dylan?"

    Kul - så här fyndiga är inga andra vinkändisar!
    (À propos en avstannad debatt på annat forum om vinskribenter)
     
  8. Guayabera

    Guayabera Medlem

    SV: Sommelierer

    Bristande konkurrens? I Sverige? ;)
     
  9. Arvid

    Arvid Medlem

    SV: Sommelierer

    Jag kallar mig inte sommelier. Alltså, om folk frågar vad jag gör så blir svaret "servitör", eller "jag jobbar på krogen". Svarar man sommelier så måste man alltid höra på om deras nära vän som också är "sommelier". Orka.

    /ung men bitter
     
  10. anders

    anders Medlem

    SV: Sommelierer

    Det sistnämnda är krav för att hänga här. Det förstnämnda har vi andra (med viss avundsjuka) överseende med. ;D
     

Dela sidan