Sous Vide

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jos, 17 februari 2014.

  1. gece

    gece Man vänjer sig.

    Jag gillar det starkt. Det är som gamla Vetenskapens Värld på TV, med E-Types farsa.
     
    Segol gillar detta.
  2. Testa detta, blir helt sagolikt http://www.chefsteps.com/activities/salmon-mi-cuit konsistensen på laxen är underbar.
    Finns många trevliga recept här bl a perfekta äggulor http://www.chefsteps.com/activities/perfect-yolks .
     
    Segol och gece gillar detta.
  3. gece

    gece Man vänjer sig.

    I onsdags kom paketet från Anova!

    I eftermiddags stod jag och åkallade Satan. White screen of death. Suck, gnäll, stön...
     
  4. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Låter extremt gott !!
    Kommer med vin any day
     
  5. Segol

    Segol Medlem

    Summering av det (lilla) jag gjort hittills så har fisken verkligen stuckit ut, laxen igår var toppen. Fisk blir saftigt på ett sätt som jag aldrig fått till tidigare.
    Du vet var jag bor :)
     
    Kostjan gillar detta.
  6. gece

    gece Man vänjer sig.

    Anova är nu avförda från min dödslista, de skickade bums och utan knot en ersättningsenhet som kom fram på mindre än en vecka. Hinken är numera installerad:
    [​IMG]
    Funkar ganska bra isoleringsmässigt, ska sätta lite isoleringsväv mellan hinkarna och göra ett lagom hål i det tillhörande locket så är vi redo för storproduktion :)
     
    Magnus L, Vino fino och Jos gillar detta.
  7. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Senaste nummret av "Äkta mat" har en artikel om Sous vide där de testat OBH Nordicas "sous vide gourmet cooker" och de hyllar den stort samt bjuder även på en del tillagningstips. Kan vara en lärsvärd artikel för nybörjarsousvidaren.
    -Som diskuterat innan så är jag helt enig om att platsen är det som stör och det sista man behöver är en köksmaskin till som tar plats men annars så tycker jag den verkar OK... -En grön plasthink tar ju plats den också :)
    -Kör med deras vakpackare och tycker den har funkat fint så här långt så jag överväger om det kanske inte får bli en Sous Vide från dem också trots platsåtgången...
     
    gece gillar detta.
  8. Jos

    Jos Medlem

    Fy fan vilken otur men skönt att det löste sig!
     
  9. gece

    gece Man vänjer sig.

    Jupp, och trevligt att handla av ett företag vars kundtjänst faktiskt lever upp till namnet. Fotade skärmen, mailade kundtjänst på fredag kväll, och på måndagen skickade de iväg ersättaren.
     
    Vino fino och Jos gillar detta.
  10. kayaker

    kayaker Cyklist

  11. elector

    elector Medlem

    Jag har köpt en Sansaire och har testat att laga till laxfiléer i denna. Har tyvärr inte fått något bra resultat. Fisken blir väldigt mjölig och faller sönder i bitar när man tar i den. Kan det bero på att jag har använt fryst laxfilé i portionsbitar, som jag har köpt på Coop? Ska jag istället använda färsk lax? Men måste inte den ändå frysas först för att ta bort eventuella bakterier? Blir det inte samma sak då? :)

    Körde 25 minuter på 48 grader.
     
  12. gece

    gece Man vänjer sig.

    Låter som en rimlig tillagningsmetod.
    Jag har själv fått väldigt bra resultat med fryslax, och jag har fått väldigt dåliga resultat med fryslax. Har inte ett statistiskt signifikant underlag, men Garants ekologiska har varit bäst hittills.
    Bakterier dör f.ö. inte i frysen, det är bara lite större parasiter som stryker med av kyla (binnikemask och liknande). Odlad lax innehåller enligt Livsmedelsverket väldigt sällan parasiter och behöver inte frysas.
     
  13. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    .
     
    Last edited: 21 oktober 2014
    Kostjan, gece, Martin Berggren och 3 andra gillar detta.
  14. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Utförligt inlägg @johan1279
     
    Kostjan och Skumpagne gillar detta.
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jädrar vilken analys, helt i nivå med svaret på universums gåta - 42! ;)
     
    Skumpagne gillar detta.
  16. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Jag skulle svara på laxen men inlägget försvann när ja skrev i mobilen
     
    Skumpagne gillar detta.
  17. sunqan

    sunqan Vinös

    [QUOTE="johan1279, post: 71407, membautorättnag skulle svara på laxen men inlägget försvann när ja skrev i mobilen[/QUOTE]
    Android? Akta dig för förslagen och autorättning och att trycka på fel knapp... (som du ser kvaddade jag just quoten) :)
     
    Skumpagne gillar detta.
  18. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Android? Akta dig för förslagen och autorättning och att trycka på fel knapp... (som du ser kvaddade jag just quoten) :)[/QUOTE]
    Tror de är nått sånt som händer mig fast typ hela inlägget försvinner ibland!

    Men iaf för svar på Gece nu när ja sitter vid datorn så är det inte alls nån rimlig metod att laga lax på !
    Till att börja med är all tillagning av lax över 38grader att förstöra råvaran, men framförallt ett BIG NO NO att köpa fryst lax överhuvudtaget.
    Lax är en utav de fetaste fiskarna och är en av de sorter som förlorar mest på att frysas, så undvik fryst lax!
    Jag rek att köra på Salma eller Fröya-lax som kör med hårdare kontroller och som alltid vaccas bara inom några timmar ifrån slakt.
    tar man tex och skär en bit utav dessa och jämför med vanlig lax känner man hur mycket fräschare smak de har.
    Till skillnad från den 'färska laxen' man kan köpa i en fisk&skaldjursdisk i valfri butik har oftast minst legat på is/kyl i tre dygn då den säljs som 'färsk fisk' (Göteborg, undantaget) Varför just lax förlorar smak men framförallt risken till skadedjur/bakterier är större eftersom den är så fettrik.

    Ett roligt exempel som många grossister vill hålla hemligt för er konsumenter är tex förra året då en av de stora lax-odlingarna fick ett stort smitto problem, strax innan hårdaste efterfrågan (Jul-tid).
    Då större delen utav den odlade laxen fick en bakterie/virus, som resulterade i att fiskarna dog. De som överlevde och som sedan såldes vidare till oss i Sverige, visade sig senare att de flesta bar på denna bakterie/virus och ruttnade....
    iaf de jag vill komma till var att många grossister hade 'specialpris' på färsk norsklax kring julbords-tiderna förra året, och alldeles för många kom ut till er konsumenter,
    Hur många ton utav denna fisk som kom ut på era julbord som rimmad, gravad, inkokt osv vågar jag knappt gissa på, jag åt själv ingen lax vid tiden...nån som känner sig träffad kanske ?
     
    gece gillar detta.
  19. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa


    Maybe...... måste ja avlivas nu?
     
  20. sunqan

    sunqan Vinös

    Hmm. Avataren... :)
     
    Skumpagne och KockJohan gillar detta.

Dela sidan