Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

Diskussion i 'Vin' startad av SUPRA, 1 februari 2009.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

    Njae, Syre oxiderar vinet. Det krävs bakterier för att göra vinäger.

    Men jag kan hålla med om att både syra och bakterier krävs! ;D
     
  2. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

    Ooops! "Präxisade" att syre oxiderar. Inget annat.
     
  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

    Bakterierna (acetobakter) verkar som katalysator.
     
  4. Darth Angelus

    Darth Angelus Medlem

    SV: Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

    Vet inte säkert, men det låter absurt.
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Stoppa en sked i flaskan för att spara skumpan över natten?

    Jo visst är det syre men det sker ganska långsamt utan dessa bakterier.
    Från wikipedia t.ex:
    Production
    Vinegar is made from the oxidation by acetic acid bacteria of ethanol in wine, cider, beer, fermented fruit juice, or nearly any other liquid containing alcohol.
    Commercial vinegar is produced either by fast or slow fermentation processes. Slow methods generally are used with traditional vinegars and fermentation proceeds slowly over the course of weeks or months. The longer fermentation period allows for the accumulation of a nontoxic slime composed of acetic acid bacteria and soluble cellulose, known as the mother of vinegar.
    .
    .
    .
    Acetic acid bacteria are bacteria that derive their energy from the oxidation of ethanol to acetic acid during respiration. They are Gram-negative, aerobic, rod-shaped bacteria.

    The acetic acid bacteria are found in nature where ethanol is being formed as a result of yeast fermentation of sugars and plant carbohydrates. They can be isolated from the nectar of flowers and from damaged fruit. Other good sources are fresh apple cider and unpasteurized beer which has not been filter sterilized. In these liquids the acetic acid bacteria grow as a surface film due to their aerobic nature and active motility. Vinegar is produced when acetic acid bacteria act on alcoholic beverages such as wine.

    Some genera, such as Acetobacter, can eventually oxidize acetic acid to carbon dioxide and water using Krebs cycle enzymes. Other genera, such as Gluconobacter, don't further oxidize acetic acid, as they do not have a full set of Krebs cycle enzymes.

    Some acetic acid bacteria, notably Acetobacter xylinum, are known to synthesize cellulose, something normally only done by plants.

    As these bacteria produce acid, they are unusually acid tolerant, growing well below pH 5.0, although the pH optimum for growth is 5.4-6.3.
     
  6. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Hur kunde jag missa den här underhållande tråden?

    -Personligen gissar jag att silvertejp klarar jobbet bättre än silversked.
     
    chambertin gillar detta.
  7. Magnus Ö

    Magnus Ö Medlem

    Vad är det för fel med att bara dricka upp flaskan? ;)
     
    Skumpagne, Crist(al)ian 77 och kayaker gillar detta.
  8. sunqan

    sunqan Vinös

    Det är inte alltid man hinner. :)
     
    Magnus Ö gillar detta.
  9. thunberg

    thunberg Medlem Deluxe

    Då handlar det mer om dålig planering ;)
     
    sunqan, Magnus Ö och Skumpagne gillar detta.
  10. CH

    CH Medlem

    Att spara en flaska med vin kvar till dagen efter hamnar i samma kategori som Yeti, Nessie och Tomten.
    Man har hört talas om dem men faktiskt aldrig sett dem.
     
    Elvis, Deppodi, Magnus Ö och 2 andra gillar detta.

Dela sidan