Stora gristråden!

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 14 maj 2009.

  1. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    En bra dry-rub fixar till det.

    Alternativt så lägger du den i en egen rimlag i några timmar innan, då får du till en liten sälta.
     
  2. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Jag ska prova ett långkok till helgen. Jimmy, vad tycker du en nybörjare som jag ska börja med för kött? Fläsklägg?
     
  3. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Svår fråga. Det beror mycket på vilken din favoritdetalj är!
     
  4. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Det vet jag inte än. :) Första gången jag ger mig på långkok hemma vill jag ha något som jag inte kommer att misslyckas med.
     
  5. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Gå tillbaka lite i den här tråden och gör någonting kul med karré. Att ugnsrosta långsamt och göra ett pulled pork är lätt och jäkligt gott!
     
  6. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    +1
    Do it!
     
  7. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Stora gristråden!

    OK, OK, jag ska prova! Jag köper något kilo benfri fläskkarré, gnider in med salt och lite andra kryddor och stoppar in i ugnen i typ 125-150 grader eller så tills innertemperaturen är 80 grader? Är det allt? Har jag förstått rätt? Kan fläskkarrén ligga fritt på en plåt/ugnsfast form?
     
  8. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    Nope, i gryta! En rejäl gryta som tål att stå i ugn.

    Innertemperatur kan du strunta i, den kommer vara mer än klar när den är klar så att säga.
    Gör ett guck med kryddor, vitlök, tomatpuré eller ketchup eller vad du nu råkar ha hemma. Gnid in köttet, lägg i grytan, på med lock och in i ugnen. 100-125 grader därikring. Jag har kört den över natten vid ett tillfälle. Kolla bara så det inte kokar torrt, då får du slå på lite vätska.
    Jag brukar slå i en skvätt rökessens i en liten äggkopp eller liknande och ställa bredvid karrén i grytan.

    Om du googlar pulled pork tror jag du får några varianter på kryddblandningar.
     
  9. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Tack! Eftersom jag är nybörjare ställer jag en nybörjarfråga till: Om det inte får koka torrt undrar jag vad det ska vara för vätska i grytan (och hur mycket)?
     
  10. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Det skall vara vin!
    /Per S
     
  11. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    Spontant vatten, men en skvätt bärs eller vin lär nog oxxå funka. Mängd; bara så du slipper rökutveckling och brandkåren. Dvs. lite lagom bara...
     
  12. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Stora gristråden!

    Precis min tanke. ;)

    Eftersom billigt rödtjut är färgat så kan fläsket få en tråkig färg.
    Vitt vin rekommenderas.
     
  13. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Ok om jag fakturerar dig för min insats som talesperson/pressekreterare?
     
  14. SV: Stora gristråden!

    Kan du förtydliga dig här. Allt rött vin är färgat, inte bara billigt.
    För du tror väl inte att billigt rött vin fått sin färg på annat sätt än "dyrt" rött vin?
     
  15. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Billigt jmf med champagne menar han, såklart :p
     
  16. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Stora gristråden!


    Enligt uppgift används blåbärssaft till att fördjupa färgen på billigt rödvin.
     
  17. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Meh.

    Birabäsrs fungerar strålande. Eller en bra biljong, eller vatten, eller, eller, eller.

    Finns hur många varianter som helst. Rådpåk fungerar strålande till långsamt kok på exempelvis karré på ben. Speciellt om man sen låter den gå färdigt i ugnen för att bli lite torr och rostad.

    Najsnajs.
     
  18. SV: Stora gristråden!

    Enligt vilken uppgift då?
     
  19. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Stora gristråden!

    Kommer inte ihåg men jag hörde/läste att stora mängder blåbär(saft) exporterades för
    att användas till att färga vin.
    Eller också är det något, som jag har hittat på för att få kompisar.
     

Dela sidan