Stora gristråden!

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 14 maj 2009.

  1. Krug88

    Krug88 Medlem

    SV: Stora gristråden!

    "Makes your breath bacon fresh"
    Hahahaha ;D

    Som att vinna på lotto va?
     
  2. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Visste inte vad jag skulle ta mig till. Helt magiskt.

    Nu kan man dö lycklig.
     
  3. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    Grilla Ribs!

    Grillen går varm där hemma nu och en stående favorit är revbensspjäll.
    Jag kokar dem alltid innan, i en timme ungefär tillsammans med lite lagerblad, en buljongtärning, vitlök mm.
    På grillen sen får de lite smarrig glaze...

    Nu läste jag en del recept på ribs och där kör de dem i ugnen istället för att koka dem. 3-4 timmar kring 100 grader vill jag minnas.

    Så grisexperter, är det värt att testa ugnsmetoden eller ska jag lugnt koka vidare?? Jag inbillar mig att de blir lite saftigare i kastrull, men vad vet jag?

    (bonusfråga: ribsviner, förslag? Bira känns givet, men jag försöker undvika ölen... )
     
  4. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Stora gristråden!

    Köpte revbensspjäll på ICA förra veckan och körde i ugn efter konstens regler.

    Tror det är svårt att få det att bli gott när råvarorna (revbensspjällen) inte är bra... :-\
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Gillar saftiga lite fruktstinna viner typ Zinfandel till ribs. (Seghesio Sonoma Zinfandel (22562) för 179:- är helt ok).

    Kör du mycket söt glaze och heta kryddor på ribsen så skulle jag skippa vinet och hålla mig till ljus lager/pilz med lite beska.
     
  6. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Jag skulle säga att det nog går alldeles utmärkt. Men jag skulle göra en trevlig rub och sen lägga dem i en påse i ett par timmar innan man kör dem på låg temp i ugnen. Annars kan man göra på samma sätt och köra med indirekt värme på grillen. Det blir ruskigt trådigt och mört men det tar sin lilla tid. Räkna en sex till åtta timmar!
     
  7. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Stora gristråden!

    Okej... Då tid är lite av en bristvara i det här heltidsarbetande tvåbarnshemmet så kokar jag vidare då...
    Jag tycker att de blir grymt bra!! Men 6-7 timmar till...näe, så mycket bättre kan de fan inte bli.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

  9. Per Stade

    Per Stade Lege artis

  10. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Förbannade evighetsprojekt!

    Rubbade en karré imorse runt halv tio och lade den på grillen med indirekt värme runt tio. Nu har den gått i sex timmar och börjar så sakteliga bli klar. Under tiden har jag förkokat majs, jag har bakat bröd för jag blev så vansinnigt sugen på hemgjort vitlöksbröd till (eller de ligger och jäser nu, ska straxt bakas av) och har gjort en BBQ-sås. Jag hällde precis över allt det goda som samlats i droppfatet ned i såsen som ska stå och koka ihop nu. När allt är klart och det är dags att äta så har det väl tagit sina glada åtta timmar. Sen tar det en kvart att äta. Men det är fan värt det!

    Nu ska jag vispa ihop ett vitlökssmör till brödet och så vill mor tydligen ha någon jäkla sparrissallad. Sparrissallad till min magiska grisnacke? Hon föreslog också färdig bearnaise som sås till min mat.

    Det var nästan att gå över gränsen...
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Vem är hon som du lägger denna möda på .-)
     
  12. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Om du läser inlägget en gång till så ser du ordet "mor" listigt dolt i texten. Men i ärlighetens namn så är det faktiskt jävligt avkopplande att bara löka, läsa lite bok, vända en köttbit då och då och ta det väldigt lugnt. Nu börjar det bli dags att krubba.

    Fars insmugglade Mariestads från Tyskland blir antagligen måltidsdryck!
     
  13. Keen

    Keen slan

    SV: Stora gristråden!

    Inte första gången man misstänker att du är adopterad!
     
  14. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Stora gristråden!

    Nästan?
     
  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Älska dem mest när de förtjänar det minst, et cetera.

    Le pigoise.
     
  16. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Tror du gjorde helt rätt i att laga till svinet i 8 timmar, du fick säkert "ihjäl" betablockerarna och antibiotikan. Men är du verkligen son till din mor? Eller är det så att du inte växte upp i mors hem och ffa kök?
    Hur kunde du annars bli sådan goding på matlagning?

    Själv ska jag idag köpa grishals från Nibble gård. Till min glädje har min VI-affär vett att ta in alternativ till det danska. Gott blir det, men inga 8 timmar blir det.
     
  17. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora gristråden!

    Har inte de minsta problem med varesig betablockerare eller antibiotikan. Visst, fingris i all ära, det kostar inga pengar. Men finns det inte annat svin så kör jag på det som finns tillgängligt. Är man fast i en stuga utanför Gävle så tar man vad som finns. Och de som pysslar med 'småskalig gårdsgris' är inte direkt några helgon heller. :)

    Gårdagens och dagens projekt.
     
  18. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Mmmm. såg smarigt ut Jimmy ! Vad hade du i glaset ?

    För egen del blev det fulgris från Lidl (yngste sonen ville ha tunna ribs och dom hade sådana).
    Drog ut på tillagningen på grillen i 2 timmar med stora mängder blöta trächips och o dom blev riktigt smarriga till slut.
    Gjorde en kall sås av grekisk youghurt, gurka, chipotle, vitlök och lite honung till det.
     
  19. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Stora gristråden!

    Behöver råd - tillagning, tid för tillagning å annat

    Hittade en grissadel av smågris i frysen. Den får det bli i midsommar på grillen!

    Frågeställningar:
    1. Den väger 1 kg - hur lång tid kan det ta att tina den i kylen?
    2. Vad ska jag göra med den i förberedelse - marinad, vilka kryddor?
    3. Kan jag grilla den?
    4. Hur långa grilla, eller snarare till vilken temp?
    5. Spännande tillbehör vore skoj?
    6. Vin därtill - åt vilket håll bör jag tänka (distrikt, druva)?

    Hoppas Jimmy och ngn mer går igång och sprutar ur sig idéer :D
     
  20. sunqan

    sunqan Vinös

    SV: Stora gristråden!

    är det inte dags att regga fineswines.se också? ::)
     

Dela sidan