Stora middagstråden

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jimmy Forsman, 20 oktober 2007.

  1. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Stora middagstråden

    De flesta ligger ju i BS men om du bor i närheten av vinkällarbutikerna så finns ju drottningen anno 2006:
    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/ ... kStrangar=
    Chante Cigale kan kanske också vara ett alternativ.
    Note to self: Testa Chante Cigale för att ha chans att komplettera... :)
     
  2. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Det där receptet lät helt galet gott! Det ska jag också testa...
     
  3. R.P

    R.P Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Åt på La Provenza i helgen (www.laprovenza.com), en av dom restaurangerna som jag återkommer till ofta. Bra och väldigt trevlig personal, fantastisk meny med fransk/katalansk mat, och väldigt bra priser om man ser till vad man får. Åt gåslever både till förrätt och huvudrätt, först bloc, sen färsk grillad, väldigt bra, en söt Sherry PX till förräten och sen en flaska rött från Montsant. Jag har inte hittat rätt när det kommer till Montsant, dom ska ju vara väldigt kraftfulla, men dom jag druckit hitills har inte varit speciellt imponerande, får fortsätta leta helt enkelt...jag hoppade efterrätt, blev kaffe och den underbara brandyn Larios 1886 istället.

    Till detta hade man kanske föredragit nåt sött helt igenom. Deras vinlista har inte det största urvalet, därmot kan man få vin ifrån nästan alla spanska regioner vilket är bra. Jag klarade helt enkelt inte att dricka mer än ett glas av det enda söta dom hade, Sherry PX (som verkligen är snuskigt sött, trögflytande), så det fick helt enkelt bli rött till den grillade gåslevern.
     
  4. Lando

    Lando Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Det där låter ju helt grymt, men funderar på om den är lite ung än? Kanske nåt jag borde köpa på mig ett par för källaren...
     
  5. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Stora middagstråden

    I ungefär samma prisklass i BS finns ju även Parkerfavoriten Domaine de la Vieille Julienne.
     
  6. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    jag hade tänkt att jag skulle ta köra skiten ur en lammstek idag och ha lite gottis till, men eftersom vi lever i ett efterblivet land så får det naturligtvis inte att få tag i en lammstek med ben någonstans (ska sanningen fram så fanns det inte ens lammstek...) vilket ledde till att jag är tvungen att göra någonting annat.

    Kalvstek med citron och rosmarin blir det nog. Tyvärr är ju kalv ganska skittrist, men det kanske blir bra ändå!
     
  7. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Stora middagstråden

    Livsmedelskedjorna är i maskopi med SS! I KF:s fall så råder väl inget tvivel? :-X
     
  8. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Tveklöst! De är fanimig onda! Det enda vettiga stället att handla råvaror på i Stockhpöm är fanimig Hötorgshallen (ja, jag väljer den framför Östermalms och Söderhallarna). Där finns det riktigt fint kött och sköna små bodar som säljer roliga och goda saker. Det kommer att bli bunkring snart med lite lammstekar, färska grissidor och annat gottis!

    I brist på lamm så beslutade jag mig för att köra till en kalvstek, denna sattes på klockan 17.30 och tyvärr gick det inte riktigt som planerat. Istället för att köra skiten ur den så har det blivit någonting så vitsigt som en långtis brässerad kalvstek. Det tog dock lite för lång tid så jag tröttnade på att vänta och slängde ihop en nudelhistoria med kyckling, kokosmkölk och lime. NU är det dags att ta ut kalven och skära den. Därefter så ska den marineras i sina egna safter (den har släppt massor med vätska) och imorgon så kokar vi ihop detta och gör något lattjo!

    Gottis!
     
  9. weezer

    weezer Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Idag blir det långkok till middag, det har puttrat sen i morse på spisen; oxsvansragu med smålök och pancetta + mandelpotatispuré med murklor i...vad vi dricker är inte klart än, men säkert en Cuvee jadis från Leon Barral tror jag.
     
  10. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Re: Stora middagstråden

    Detta ska provas nu! 1,6 kilo högrev och en massa bra viner överblivna från en provning.
    Vad serverade du till?
     
  11. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Kommer banne mig inte ihåg, men antagligen en skön Chianti och lite bröd. :)
     
  12. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jäklar vad det det doftar aromatiskt av all svartpeppar och vin!
    Detta ska bli spännande. Får puttra hela natten nu.
     
  13. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Hur har det gått med långkoket? Bra eller?
     
  14. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Induktionshällen k*kade ur mitt i natten. Hatar den!!!!
    Får fortsätta koket i kväll. Ser dock bra ut och doftar ljuvligt. Återkommer med rapport.

    (fegade lite med svartpepparn)
     
  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Induktionshällar är djäfvulens uppfinning!
     
  16. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Jag älskar den egentligen och kan inte leva utan den. Men när den stängs av mitt i natten under långkok så blir jag gramse.
     
  17. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Därav (egentligen inte, men det funkar) anledningen till att receptet säger gjutjärnsgryta och ugn över natten. ;)
     
  18. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Resultatet blev mycket bra. Mört och smakrikt, fast jag skulle inte varit feg med svrtpepparn och saltet. Hade kunnat ösa på mer.
    Serverade med en blandad görnsallad samt stekte upp champinjoner/lök/mandelpotatis. Kall yoghurtsås till det.
    Nu mår jag som en prins. Igen.
     
  19. Öhman

    Öhman Medlem

    SV: Stora middagstråden

    Har äntligen tagit mig tid att läsa "Anthony Bourdains franska kök". Så jävla bra!
    Vill bara ta ledigt i 14 dar och laga mat!
    En fritös ska definitivt inhandlas och slaktaren plågas om märkliga styckdelar.
     
  20. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Stora middagstråden

    Slängde in 1,5 kilo fransyska med en pava rödtjut och lite svartpeppar i ugnen på 125 grader klocka 09.30 imorse och det står och puttrar långsamt. Jag tänkte att jag skulle prova lite varianter så jag hällde precis på en burk passerade tomater och lite finhackad vitlök och schalottenlök.

    Nu ska det få stå och gotta sig till klockan 18 ungefär (vi får se hur det ser ut om det behöver mer tid).

    Till lunch blir det Edamame med olika varianter av dumplings till och en skön dipsås och ett glas Dog Point Sauvignon Blanc till det!
     

Dela sidan