Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora Sicilien-tråden (Vinerna, maten, vingårdarna, människorna)

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Eftersom jag tycker Sicilien till bara för en tid sedan varit allt för styvmoderligt behandlat här på forumet tänkte jag att det var på tiden att det skapades en Sicilientråd av bibliska proportioner där vi kan fylla på med allt som rör denna Ö med sina härliga etnaviner, svulstiga Nero 'd Avolas och mat i världsklass.

Jag har själv haft förmånen att besöka Sicilen ett flertal gånger och för att liksom kickstarta tråden tog jag mig ett djupdyk i vinkällaren för att se vilka sicilianare som slunkit ner i resväskan när jag varit där.
Tyvärr kommer många av de bra vinerna från Sicilien inte ens över Messina och än mindre in på SB's boxsstinna hyllor.

Detta var vad jag hittade:

20140511_103132_Richtone(HDR).jpg

Från Vänster till höger har vi:
2008 Feudi del Pisciotto Grillo Carolina Marengo (Vit Grillo)
2008 Feudi del Pisciotto Frappato Carolina Marengo (Frappato) Från butikssmakningen minns jag denna som en höjdare men har inte öppnat mina flaskor
2010 Azienda Agricola Cos Cerasuolo di Vittoria Classico (Frappato/Nero d' Avola) Minns inte proportionerna som gäller för "classico"
2009 Planeta Cerasuolo di Vittoria (Frappato/Nero d' Avola) i lite andra proportioner än "classico" -någon som kan nörda till det lite?
2010 I Vigneri di Salvo Foti Etna Rosso (Nerello/Mascalese) En riktig snackis på ön men jag har inte öppnat min enda flarra än. (93p på CT)
2010 Marabino Nero d'Avola Noto (100% Nero 'd Avola) Ett härligt vin från en skön lirare som blivit en snackis sedan Jamie Oliver hyllat hans viner.
2009 Marabino Archimede Eloro (100% Nero 'd Avola) Marabinos signaturvin på 50 år gamla stockar
2010 Bonera Mandrarossa (Nero d' Avola/Cab franc) Ett lite enklare vin men Mandrarossas gårdar är väl värda ett besök!
2009 Mandrarossa Cartagho (100% Nero 'd Avola) Min favorit från denna producenten i kategorin trevligt bordsvin
2006 Cusumano Sagana (Nero 'd Avola) en av de större producenterna som gör trevliga bordsviner
2010 Erse Etna Rosso (Nerello/Mascalese) En av de få som finns på SB
Sist två viner från Tenuta delle terre nere som redan är finewinesdarlings och inte behöver ytterligare presentation.

Upptäckte sedan att jag glömde några viner som inte kom med i bild
2009 SP 68 Sicilia Rosso från "big in japan" och mediadarlingen Ariana Occipinti. Döpt efter motorvägen Strada Provinciale 68 som går förbi hennes turf
2008 Planeta Noto Santa Cecilia (Nero 'd Avola) Signaturvinet från storproducenten Planeta

Vad har resten av forumet att komma med från Sicilien och är det någon som druckit och gillat någon av vinerna ovan?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Eftersom jag tycker Sicilien till bara för en tid sedan varit allt för styvmoderligt behandlat här på forumet tänkte jag att det var på tiden att det skapades en Sicilientråd av bibliska proportioner där vi kan fylla på med allt som rör denna Ö med sina härliga etnaviner, svulstiga Nero 'd Avolas och mat i världsklass.

Jag har själv haft förmånen att besöka Sicilen ett flertal gånger och för att liksom kickstarta tråden tog jag mig ett djupdyk i vinkällaren för att se vilka sicilianare som slunkit ner i resväskan när jag varit där.
Tyvärr kommer många av de bra vinerna från Sicilien inte ens över Messina och än mindre in på SB's boxsstinna hyllor.

Detta var vad jag hittade:

Visa bifogad bild 1312
Från Vänster till höger har vi:
2008 Feudi del Pisciotto Grillo Carolina Marengo (Vit Grillo)
2008 Feudi del Pisciotto Frappato Carolina Marengo (Frappato) Från butikssmakningen minns jag denna som en höjdare men har inte öppnat mina flaskor
2010 Azienda Agricola Cos Cerasuolo di Vittoria Classico (Frappato/Nero d' Avola) Minns inte proportionerna som gäller för "classico"
2009 Planeta Cerasuolo di Vittoria (Frappato/Nero d' Avola) i lite andra proportioner än "classico" -någon som kan nörda till det lite?
2010 I Vigneri di Salvo Foti Etna Rosso (Nerello/Mascalese) En riktig snackis på ön men jag har inte öppnat min enda flarra än. (93p på CT)
2010 Marabino Nero d'Avola Noto (100% Nero 'd Avola) Ett härligt vin från en skön lirare som blivit en snackis sedan Jamie Oliver hyllat hans viner.
2009 Marabino Archimede Eloro (100% Nero 'd Avola) Marabinos signaturvin på 50 år gamla stockar
2010 Bonera Mandrarossa (Nero d' Avola/Cab franc) Ett lite enklare vin men Mandrarossas gårdar är väl värda ett besök!
2009 Mandrarossa Cartagho (100% Nero 'd Avola) Min favorit från denna producenten i kategorin trevligt bordsvin
2006 Cusumano Sagana (Nero 'd Avola) en av de större producenterna som gör trevliga bordsviner
2010 Erse Etna Rosso (Nerello/Mascalese) En av de få som finns på SB
Sist två viner från Tenuta delle terre nere som redan är finewinesdarlings och inte behöver ytterligare presentation.

Upptäckte sedan att jag glömde några viner som inte kom med i bild
2009 SP 68 Sicilia Rosso från "big in japan" och mediadarlingen Ariana Occipinti. Döpt efter motorvägen Strada Provinciale 68 som går förbi hennes turf
2008 Planeta Noto Santa Cecilia (Nero 'd Avola) Signaturvinet från storproducenten Planeta

Vad har resten av forumet att komma med från Sicilien och är det någon som druckit och gillat någon av vinerna ovan?
Mycket kul att utforska. Kan väl inte påstå att jag har druckit så in i bänken mycket från denna ö, men det jag har testat har ofta levererat. Några vulkaniska "mineraler" har jag dock aldrig hittat. ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör
-Men det har jag...massor... -Helt fullt av dem i sovenirshopparna på toppen av Etna :D
Oj...vad sugen jag blev att besöka toppen på Etna... Kanske får jag då äntligen chansen att lära mig hur vulkanisk mineralitet luktar och smakar, vilken således ger mig förmågan att förstå vad alla vinskribenter menar. Jippi! :rolleyes:
 
Trådskapare
Emanuel

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Oj...vad sugen jag blev att besöka toppen på Etna... Kanske får jag då äntligen chansen att lära mig hur vulkanisk mineralitet luktar och smakar, vilken således ger mig förmågan att förstå vad alla vinskribenter menar. Jippi! :rolleyes:
Før att bli snäppet allvarligare så är en tur upp på Etna väl värt ett besök, det är en unik upplevelse att se en aktiv vulkan och vägen upp är till en början kantat av vingårdar för att längre upp bli omgärdad av gles skog i den kolsvarta marken där lavan här och var pyrandes bryter igenom vegetationen. Väl nära toppen kan man parkera bilen och ge sig vidare till fots över rykande lavaströmmar mot toppen av vulkanen eller varför inte handla lite lokala viner, Limonchello och en och annan etnasouvenir i form av handsnidade vulkaniska mineraler (trumvirvel).

Om man sedan snirklar sig på småvägarna runt sidan av vulkanen kryssar man sig fram mellan vackra vingårdar där små pittoreska småbyar bjuder på kullinariska matupplevelser. (Och glassupplevelser)
Finns även ett litet "leksakståg" som tuffar sakta runt foten av vulkanen där bommarna vid vägövergångarna fortfarande hissas ner manuellt vid varje korsning och tiden verkar ha stått stilla i minst 50 år. Har man gott om tid är det nog ett fantastiskt om än ett tidskrävande sätt att se Etna och man lär garanterat vara den enda som inte är "local" på det tåget.
Har man bil tar man sig lätt runt Etna på en dag men jag hade absolut rekommenderat en natt eller två i någon mindre by eller på någon vingård som arrangerar boende via Agriturismo eller liknande. Maten är ju allt som oftast fantastisk om du gillar det rustika italienska köket med fokus på perfekta lokala råvaror och "Cuccina povera" . Chansen är även stor att du får prova spännande viner som aldrig någonsin lämnar foten av Etna.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Før att bli snäppet allvarligare så är en tur upp på Etna väl värt ett besök, det är en unik upplevelse att se en aktiv vulkan och vägen upp är till en början kantat av vingårdar för att längre upp bli omgärdad av gles skog i den kolsvarta marken där lavan här och var pyrandes bryter igenom vegetationen. Väl nära toppen kan man parkera bilen och ge sig vidare till fots över rykande lavaströmmar mot toppen av vulkanen eller varför inte handla lite lokala viner, Limonchello och en och annan etnasouvenir i form av handsnidade vulkaniska mineraler (trumvirvel).

Om man sedan snirklar sig på småvägarna runt sidan av vulkanen kryssar man sig fram mellan vackra vingårdar där små pittoreska småbyar bjuder på kullinariska matupplevelser. (Och glassupplevelser)
Finns även ett litet "leksakståg" som tuffar sakta runt foten av vulkanen där bommarna vid vägövergångarna fortfarande hissas ner manuellt vid varje korsning och tiden verkar ha stått stilla i minst 50 år. Har man gott om tid är det nog ett fantastiskt om än ett tidskrävande sätt att se Etna och man lär garanterat vara den enda som inte är "local" på det tåget.
Har man bil tar man sig lätt runt Etna på en dag men jag hade absolut rekommenderat en natt eller två i någon mindre by eller på någon vingård som arrangerar boende via Agriturismo eller liknande. Maten är ju allt som oftast fantastisk om du gillar det rustika italienska köket med fokus på perfekta lokala råvaror och "Cuccina povera" . Chansen är även stor att du får prova spännande viner som aldrig någonsin lämnar foten av Etna.
Låter trevligt. Sicilien ligger högt upp på min lista över intressanta platser att besöka i Italien. Blev inte mindre sugen av din skildring. :)
 

Niklas J

Medlem
Emanuel, kan bara hålla med. Även om jag snöat in på Etna sedan några år tillbaka så har ön en hel del mer att bjuda på. Gjorde min bit för att lyfta fram Sicilien för några år sedan. Blev till 30 inlägg ser jag nu...

http://winevirtuosity.com/?cat=416

PS. Öppnade en vit I Vigneri nyligen. Vinujancu. Fruktansvärt. Ett prototyp-vin hur illa det kan gå när svavlet glömdes hemma. Det var inte heller första gången jag fick kycklingleverbitar i min Vinujancu. Däremot är Salvo's två röda något han tycks ha bättre koll på. Har svajat en del men de två senaste jag korkat upp (ngt år sedan nu) har varit sköna skapelser. Ser du har 2010. Stort år för Etna-vinerna.
 

kayaker

Cyklist
Før att bli snäppet allvarligare så är en tur upp på Etna väl värt ett besök, det är en unik upplevelse att se en aktiv vulkan och vägen upp är till en början kantat av vingårdar för att längre upp bli omgärdad av gles skog i den kolsvarta marken där lavan här och var pyrandes bryter igenom vegetationen. Väl nära toppen kan man parkera bilen och ge sig vidare till fots över rykande lavaströmmar mot toppen av vulkanen eller varför inte handla lite lokala viner, Limoncello och en och annan etnasouvenir i form av handsnidade vulkaniska mineraler (trumvirvel).
Bilen?
Varför inte utnyttja den fantastiska möjligheten att cykla på några ganska unika vägar? :)
 
Trådskapare
Emanuel

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Låter trevligt. Sicilien ligger högt upp på min lista över intressanta platser att besöka i Italien. Blev inte mindre sugen av din skildring. :)
Kan tillägga att om man råkar ha en fru som har en udda böjelse för sol och stränder så kan detta lätt lur-passas in i resan. (-Hur man nu kan välja en varm strand framför en mörk sval källare med ekfat på rad men ibland får man ju anpassa sig.)

Flyger man in till Catania kan man enkelt hämta upp en hyrbil på flygplatsen (eller kanske en cykel) för att sedan dra en timme upp på E45 till Taormina som är staden som har allt vad pittoreskt strandliv beaktar och därtill en hel del bra mat och vinupplevelser. Ett fint förstastopp att slappa lite och känna in atmosvären innan man ger sig ut och utforskar resten av ön. Och med en bekväm linbana från staden uppe på klipporna till stranden därnere slipper man slita ut sig allt för mycket. :)
Med en nöjd och nystrandad samt förmodligen lyxshoppad fru är man sedan bara ett stenkast från att ge sig upp runt Etna och vidare ner bland vingårdarna runt Vittoria, Ragusa, Agrigento etc...

Taormina
Taormina.jpg


Lava (Smulas sedan ner och hälls i vinet för en smak av vulkanisk mineralitet :eek:) @Matlen
lava.jpg
 

Gurto

Medlem
Oj...vad sugen jag blev att besöka toppen på Etna... Kanske får jag då äntligen chansen att lära mig hur vulkanisk mineralitet luktar och smakar, vilken således ger mig förmågan att förstå vad alla vinskribenter menar. Jippi! :rolleyes:

Även om jag förstår att du raljerar lite och har en skeptisk inställning till mineralitet tycker jag att mineraliteten på Etna-viner brukar vara rätt påtaglig. Om det är en följd av vulkanjordmånen vågar jag absolut inte ta gift på. Inte heller om den mineraliteten jag upplever är lik vulkansten för det har jag aldrig luktat på. Den mineralitet jag dock tycker ofta är tydlig är en mineraliskt sälta (tänk krossade stenar och salt). Detta både i de röda och de vita Etna-vinerna.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Även om jag förstår att du raljerar lite och har en skeptisk inställning till mineralitet tycker jag att mineraliteten på Etna-viner brukar vara rätt påtaglig. Om det är en följd av vulkanjordmånen vågar jag absolut inte ta gift på. Inte heller om den mineraliteten jag upplever är lik vulkansten för det har jag aldrig luktat på. Den mineralitet jag dock tycker ofta är tydlig är en mineraliskt sälta (tänk krossade stenar och salt). Detta både i de röda och de vita Etna-vinerna.
Mineralitet i vin hittas ofta, så även i Etna-viner. Att det skulle handla om en vulkanisk mineralitet som sugits upp från jordmånen är mer tveksamt.

Men det finns ju vettiga människor som är kristna också...
 
Last edited:

Gurto

Medlem
Mineralitet i vin hittas ofta, så även i Etna-viner. Att det skulle handla om en vulkanisk mineralitet som sugits upp från jordmånen är mer tveksamt.

Men det finns ju vettiga människor som är kristna också...

Då är vi nog rätt eniga :)
 

Siripim

Medlem
Jo, nu var det ett tag sedan jag drack den och jag för inte anteckningar. Har inte känt mig tillräckligt bra för det. Kanske kommer börja ändå. Någon gång måste man väl börja. Kommer dock ihåg en viss rökighet som dykt upp ovan. Kalk. Och bra gul till grön frukt. Ok syra. Ska visst ha släppts en senare årgång precis nu/snart.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jo, nu var det ett tag sedan jag drack den och jag för inte anteckningar. Har inte känt mig tillräckligt bra för det. Kanske kommer börja ändå. Någon gång måste man väl börja. Kommer dock ihåg en viss rökighet som dykt upp ovan. Kalk. Och bra gul till grön frukt. Ok syra. Ska visst ha släppts en senare årgång precis nu/snart.
Bara den var god och vulkanisk så är jag nöjd. ;)
 

Aqua Vitae

Medlem
Marco di Bartoli, Donna Franca, Barraco, Caruso e Minni och Cantine Barbera är några av de jag hittade sist jag var på Sicilen - fantastiska producenter. Donnafugata och Planeta är stora men gör en hel del kul om plockar bort deras enklaste mer kommersiella viner och sedan har jag haft förmånen att prova UVA Tantum för några veckor sedan - mycket bra. Annars är Cos och Occhipinti mycket bra men de har nämnts ett par gånger tidigare i tråden.

//Magnus
 
Toppen