Tidsbegränsade restaurangbesök

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Elvis, 17 mars 2014.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    Något jag avskyr när jag ringer och bokar tid på restaurang är när man bara kan göra en tidsbegränsad bokning. "Du kan få bord klockan 18.30 men du måste vara härifrån senast kl 20.30" är inte så trevligt när man ringer för att boka bord. Sådana restauranger har inte jag någon lust att besöka. Om jag känner mig på gott humör och vill ta in lite mer vin så vill jag inte ha en sluttid spikad redan innan jag satt mig ner.

    Jag är i Stockholm nästa vecka och försökte just boka bord på Djuret och fick ett sådant besked. Tänkte bjuda mina föräldrar på födelsedagsmiddag där men nu blir det till att hitta en annan restaurang.
     
    Mattias S gillar detta.
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har inga problem att hålla med dig i sak. Fruktansvärt irriterande, samtidigt som det är förståligt, då många restauranger har flera sittningar under en kväll. Jag kan dock respektera att det är på det viset så länge som det är tydligt direkt vid bokningen. Har heller aldrig varit med om att bli utsparkad när man väl är på plats, om så hade varit fallet så hade jag nog blivit skogstokig tror jag.
     
  3. Erik Nordin

    Erik Nordin Medlem

    Jag tycker det är ok om man är ute sent och får ett bord på premissen att man måste lämna det efter 2 h för att ett annat sällskap har bokat in sig då. Det jag inte gillar är restauranger som har time slots för att kunna maximera beläggningen. När jag äter ute gör jag det för helhetsupplevelsen och då vill jag inte känna mig stressad. En skicklig hovmästare borde kunna fixa en hög beläggning utan time slots.
     
  4. Elvis

    Elvis Medlem

    Ja, det kan jag hålla med om. Men nu försökte jag boka mer än tio dagar i förväg.
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    10 dagar känns faktiskt lite kort...
     
  6. sunqan

    sunqan Vinös

    Framförallt om det är den 25e eller strax efter...
     
  7. SUPRA

    SUPRA Bäst

    "Beläggningsgrad" tror jag är ordet ni letar efter.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jag har svårt med tidsbegränsning men å andra sidan har jag endast varit med om att en restaurang bett mig lämna bordet. Det var på Restaurang Storstad och de hade inte informerat om någon tidsbegränsning vid bokning eller då vi kom. Vi hade tagit in två flaskor vin (en flaska champagne och en flaska rött) på två personer och var mitt i huvudrätten när kyparen frågade om vi verkligen skulle ha efterrät. Isåfall föreslog de att vi skulle äta den i baren. När jag påpekade att vi åt svarade de att restaurangen naturligtvis skulle bjuda på kaffet.

    Vägrade naturligtvis, drog ner på tempot, funderade länge innan vi beställde efterrätt och har aldrig gått tillbaka. Alternativet hade varit att gå men då vi hade rätt mycket vin kvar och hade accepterat ett totalt idiotiskt förslag så kändes det bättre att ta det lugnt
     
    thunberg, kayaker, Helen och 1 annan gillar detta.
  9. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Kul ämne !
    Men måste tyvärr sätta mig på tvären emot er här då det är så på de flesta 'inne'-restauranger ja jobbat på. Och även de flesta populäraste krogarna i sthlm innerstad.
    Varför ?
    Intresset har ökat markant. Jag vet inte om folk har för mkt pengar. Men på många ställen äter folk ute frukost, lunch, middag alla dagar i veckan. Denna stora industri som pågår just nu i sthlm innerstad finns ingen annanstans i landet.
    Med större efterfrågan och med bättre krogar blir det lätt överbokningar, alla dagar i veckan. Här ser krögarna sin möjlighet då de maximerar varje service/dag, med att ta in så mkt gäster som möjligt på så kort tid som möjligt.
    Det jag ser ute i krog sthlm är kul på ett sätt , men jag skulle aldrig själv, som kock, kunna sitta o njutan av en middag i en fullsatt restaurang som alla ni andra gör , för mig är allt kaos ..
     
  10. vintomas

    vintomas Bloggare

    Är inte detta lite typiskt för den svenska restaurangvärlden - det är vanligare med bra matlagning än riktigt bra service?
    Min favorit i genren usel service i centrala Stockholm var ett "pub med mat"-artat ställe med två våningsplan för rätt många år sedan. Vi satt på övervåningen, där de hade lite mer ambitiös/dyrare mat. Vi pratar dock inte om vit duk och levande ljus, och även denna del funkade som pub "after hours". En i sällskapet - som nog bestod av cirka sex personer - ville ha en burgare, som han visste att de serverade på nedre plan, från samma kök. Nej det gick inte, för om han fick en hamburgare skulle ju alla andra också vilja ha hamburgare. (Detta från en servitris, inte från en dietist eller fångvaktare.) Jo just det, hur skulle det se ut om man på en restaurang serverade mat som gästerna ville ha? Vi höjde på ögonbrynen och tittade snabbt på varandra, sedan reste vi oss alla och gick.
     
    Last edited: 20 mars 2014
    kayaker och KockJohan gillar detta.
  11. egonx

    egonx Medlem

    Djuret är en grym restaurang men har efter allt poluläritet fått lite hybris. Tidigare så var det känslan att man skulle sitta länge och äta allt. Grand de lux var att att rekommendera. Nu känns det mer snabbt-in-snabbt-ut vilket är synd. Stockholm är för övrigt en kass restaurangstad. Skitnödig, dyr och effektsökande. Michelinaspiranter för 2500 kr för meny med vin. Hamburgare för 189 kr. Toast skagen för 159 kr. Va fan har hänt. Hoppas det kommer en resutarang som lagar SVENSK mat och det kommer vända upp och ner på branschen. Jag snackar kroppkakor med nykärnat smör, rimmat fläsk, bloddpudding och grisfötter.

    Såklart bokar man ett bord för en kväll och inget annat. "2.5 timme? Perfekt! Då snabbar jag på min konversation till 45 minuter, sen svepar jag fördrinken och kastar mig i 3 rätter! Föresten, kan ni förbereda notan så vi slipper vänta på den?"

    Är i Bayern just nu och de traditionella restaurangerna säljer sina dyraste rätter för 15€ och man känner verkligen att det är matlagningskonst som gått i generation i århundraden. Här snackar vi RIKTIGT knapriga fläsksvålar. Gå från bordet gör man lätt ursäktande när man inte kan få i sig mer mat och öl.
     
    Vino fino och StefanAkiko gillar detta.
  12. KockJohan

    KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

    Kul exempel där egnox!
    vi körde en väldigt skolboksklassisk grej på operakällaren och KB när vi kokade hela fläsklägg i ca 12h, lyfte köttet och pressa. reducerade fonden som vi sen kokade rotfrukterna i, som vi sen matade med smör - allt enligt wretmans-anda igentligen, visseligen tog vi över 300kr för en tallrik. men ändå svenskmat i sin renhet då är den grym :)
    Annars tycker jag du ska ta dig en ordentlig kick på nyöppnad restaurang Knut, på måndagar körs det Pite palt tex om man gillar sånt, och de kostar inte skjortan
     
    kayaker gillar detta.
  13. Livermore

    Livermore Medlem

    Jag avskyr också tidsbegränsad bokning. Att ha 2.5 timmar på sig att dricka något före maten, prata, kolla meny, äta förrätt, prata lite mer, dricka lite, äta varmrätt, dricka lite mer, prata ännu mer, efterrätt, kaffe och till sist stillsam njutning innan taxin kommer är helt orimligt för mig.

    Om en restaurang däremot har två "sittningar" på 3 timmar eller mer brukar jag i alla fall inte känna mig stressad. Två och en halv timme är dock bara konstigt. Jag kanske hade beställt in mer att dricka om jag fått sitta längre. Värna om de besökare ni redan har först och främst säger jag. Då kommer jag garanterat tillbaka.
     
  14. Wildthing

    Wildthing Medlem

    Jag har inga problem med tidsbegränsade bokningar. Vet man bara om det innan är det lätt att anpassa sig. Man kan t.ex. ta fördrinken i baren eller på annat ställe och är man sugen på mer dricka och prat kan man gå vidare. Jag har svårt att tro att man får en finare restaurang att gå ihop om du inte har hyfsat full beläggning, framförallt om det är en mindre lokal som inte har så många bord.
     
  15. Livermore

    Livermore Medlem

    Nog för att det är lätt att anpassa sig med fördrink och dryck efter maten på annat ställe, men problemet for mig är att tiden är så begränsad att jag inte hinner njuta av maten och ta det lite lugnt. Det är som att hela besöket bara handlar om att äta maten och vara tyst, och det ogillar jag. Ett besök på en restaurang ska vara en upplevelse som handlar mer än om bara maten.

    men jag kanske bara äter långsamt, vad vet jag :p
     
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ibland vill man äta långsamt, beställa in mer vin för att kvällen blir magisk. Ibland vill man bara hem. Och allt däremellan. Affärsmiddagar är ngt jag helst undviker, men vid oundvikliga sådana tillfällen uppskattar jag dock ett fördefinierat tidsfönster.
     
    matage och chambertin gillar detta.
  17. Siripim

    Siripim Medlem

    Håller helt klart med om att det är dyrt att äta ute i relation till vad man får. Speciellt om man ska ta in lite vin vilket andra har varit inne på. Något som jag uppskattar är när de bättre krogarna har lunchmenyer som tex i London. Ett exempel:

    Hélène Darroze at the Connaught, 4 rätter under £50 + vin vilket dock är ~£6/glaset.
     
  18. Keen

    Keen slan

    Er räddning är här!

    http://thecollectorshotels.cmail2.c...EF23F30FEDED/26A4527F8DFF076A4AB3169DA1FD82E9

     
  19. thunberg

    thunberg Medlem Deluxe

    Det lutar åt ett nytt besök på Djuret efter den nyheten. Jag har bara varit där en gång och då hade jag beställt chambre separée. 4 timmars frossande i sakta mak, helt min stil :D
     
  20. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

Dela sidan