Till alla er som tvivlade!

Diskussion i 'Övrigt' startad av Skumpagne, 11 april 2014.

  1. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    MartinE och Mattias S gillar detta.
  2. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Ytterligare ett fundament till att se på vin med finare glasögon. Kul att studien gjorts på University of Reading, vilket är platsen där jag utbildades inom smakämnernas ljuvliga värld. :)

    Nu gäller ju detta fenomen i ännu större utsträckning på röda viner, vilket kan vara bra att komma ihåg. :)

    För den intresserade, läs här: http://www.vininfo.nu/pdf/2007_07_alkohol_dodlighet.pdf
    Eller varför inte även kopplingen till att snus har liknande effekt: http://www.vininfo.nu/pdf/2013_04_nyttiga_droger_nikotin.pdf
     
    Last edited: 11 april 2014
    Skumpagne gillar detta.
  3. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Tack Matlen för hänvisning till mina länkar...

    Finns en stor dansk undersökning "The Copenhagen City Heart Study" på ämnet som för några år sedan släppte artikeln "Amount and type of alcohol and risk of dementia" som finns med som referens i första länken.
    Här skriver man bl.a.: "In this study, monthly intake of beer was associated with a significantly higher risk of dementia, whereas monthly and weekly intake of wine was associated with significantly lower risk of dementia."
    [Truelsen T et al., Amount and type of alcohol and risk of dementia: the Copenhagen City Heart Study. Neurology 2002;59:1313–1319.]

    Finns även en svensk undersökning från 2008 på kvinnor i Göteborg "Alcoholic beverages and incidence of dementia: 34-year follow-up of the prospective population study of women in Goteborg" som även den kommer fram till att vin skyddar mot demens. Man skriver bl.a. "Wine drinking was protectively associated with dementia-free mortality in both the baseline model and the model with updated covariates, although no longer significantly in the multivariate model. Although beer was not associated with dementia, its association with longevity was comparable to that of wine. The use of spirits, on the other hand, tended to shorten the (dementia-free) survival time."
    [Mehlig K et al., Alcoholic beverages and incidence of dementia: 34-year follow-up of the prospective population study of women in Goteborg. Am J Epidemiol 2008;167:684–691.]

    // vininfo
     
    Skumpagne och Mattias S gillar detta.
  4. ChristianB

    ChristianB Medlem

    När det kommer till öl och detta som ett slags "nyttighet" så får man tänka på att det är stor skillnad på en vanlig ljus, massproducerad lager och det som kommer ofiltrerat och opastöriserat. Det är lite som att jämföra champagne med prosecco. ;) (Inget ont om prosecco, men det kommer inte i närheten av champagne i min bok...)
     
    Skumpagne gillar detta.

Dela sidan