Tillverkningsmetoder roséchampagne

Diskussion i 'Vin' startad av Pomerol, 27 april 2009.

  1. Pomerol

    Pomerol Medlem

    Jag skulle vilja ha exempel på roséchampagne som fått sin färg från blandning av vitt och rött vin respektive skalkontakt.

    Är det några som fortfarande föredrar blandning? Vad blir det för karaktärsskillnader? Lagringspotential? Fördelar respektive nackdelar med de olika metoderna?

    Jag hoppas någon på forumet har kunskapen eller i alla fall teorier!
     
  2. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Vi drack Ayala Cuvée Rosé Nature förra lördagen.
    Om jag inte minns fel så stod det på etiketten på
    baksidan att den innehöll 8% rött vin gjort på Pinot Noir.
    http://www.champagne-ayala.fr/en/wines/ ... /index.php
    Och den har ingen dosage precis som Ayala Zero Dosage, som
    den liknar mycket i smaken. Hustypisk smak?
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Den har jag också druckit. Gillade den ganska mycket och den är som du skriver gjord genom att tillsätta rött vin. En annan exempel på detta tillverkningssätt vin är Taittinger Comtes de Champagne Rosé. Jag är faktiskt tveksamt till om jag skulle kunna skilja vinerna åt då ju rosé oftast är en cuveé ändå. Har väl någonstans fått uppfattningen att de flesta roséchampagner görs genom blandning.

    Viner som görs via skalkontakt är exempelvis Duval-Leroy Rosé de Saignée (namnet get ju bort metoden här) och Cristal Rosé.
     
  4. Pomerol

    Pomerol Medlem

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Tack för svaren!

    Tar tacksamt emot fler för en kommande provning.
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Gosset görs via blandning med rött vin. Var tvungen att kolla då det är en favorit
     
  6. CH

    CH Medlem

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Comtes har ju som jag förstod det ändrat sin blandning från 1995 då de numera har en blandning av CH & PN där 10-15% PN görs till rött som blandas in.
    Innan 1995 så var den 100% PN. Om det blandades in rött då eller om den färgades via skalkontakt vet jag dock inte men det finns säkert någon här som vet det bättre.
     
  7. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Tillverkningsmetoder roséchampagne

    Grand Siècle Cuvée Alexandra är också gjord genom skalkontakt.
     

Dela sidan