Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

Diskussion i 'Vin' startad av TEGE, 19 februari 2013.

  1. TEGE

    TEGE Medlem

    Saknar både Porugisiska & Australienska viner i källaren.

    Tips på viner från dessa länder som bör lagras vore trevligt.
     
  2. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Penfolds Grange är väl de vinet man kanske först tänker på när de gäller källarvänliga viner från Australien. ;)
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Chambertin är väl en av forumets Portugalfantaster så han kan säkert ge lite tips. Port är ju annars ett säkert kort
     
  4. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Eller Henschkes Hill of Grace om man tycker Grange är för billig. 8)
     
  5. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Vet inte om jag räknar mig som Portugalfantast men omväxling förnöjer och Portugal har fortfarande massor med bra vita och röda att upptäcka.
    Några favoriter för min del har varit:

    Röda:
    Gouvyas Vinas Velhas, Baga de Touriga, Douro
    Quinta Vale D.Maria, Lemos & Van Zeller, Douro
    Quinta do Crasto Reserva Vinhas Velhas, Quinta do Crasto, Douro
    Chryseia, Prats & Symmington Douro
    Vinha Barrosa, Louis Pato, Bairrada
    Vinha Pan, Louis Pato, Bairrada
    Monte da Penha Reserva, Francisco B.Fino, Alentejo

    Vita:
    Muros Antigos Alvarinho, Anselmo Mendes, Vinho Verde
    Alvarinho, Quinta de Soalheiro, Vinho Verde

    Port:
    Finns ju en uppsjö här men förutom de uppenbara (och bra) som Fonseca, Taylor, Dow, Quinta do Noval och Graham så kan jag varmt rekommendera Churchill som är lysande (och inte så lagringskrävande) med sin Late Bottled Vintage. Sen kan man ganska enkelt få tag på 70- och 80-tals VP från lite enklare hus för 600-1000:- så allt man köper kräver inte lång lagring och har Grange-prislapp. :)
    Gillar du fatlagrad Port (Tawny) så ta och prova en Colheita och ngn Tawny med 20 års lagring eller mer. En upplevelse som är väldigt annorlunda mot VP.

    Madeira avtsår jag nog ifrån att rekommendera då jag druckit alldelse för lite sådan.
    Finns en blogg (av Niklas Jörgensen) i ämnet som ger väsentligt mer än vad jag har att komma med: http://madaboutmadeira.org/

    Sen får du ju inte missa de fatade Muscatel-vinerna från Setubal. Undvik de billigaste och gå på dem med +10 års fatlagring.
    Finns kanske inget bättre vad gäller fortifierad Muscat. Möjligen kan Passito de Pantelleria och en del från Aussie-land komma upp i samma klass.

    En och annan Aussie slinker ju ner hemma då och då också och Peter Lehmans Stonewell Shiraz har varit pålitlig många gånger.
    G.A.M Shiraz från Mitolo har också varit bra liksom Coonawarra Cabernet Sauvignon från Wynn's. John Duvals Entity Shiraz
    har också varit mycket god men det är ju som sig bör eftersom John Duval var ansvarig för Penfold's Grange i 16 år.
     
  6. Magikern

    Magikern Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Har hört lite om Hill of Grace, det lär vara ett betydligt bättre vin under senare årgångar än vad Penfolds Grange varit på många år.

    Vet inte om du instämmer?
     
  7. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Har aldrig druckit något gott från Portugal som inte varit fortifierat men har blivit imponerad av Henschke flera ggr. Finns nån Shiraz runt 4-700 tror jag som är grym. Sen är ju Amon-Ra från Ben Glaetzer ett riktigt seriöst vin.


    Även om jag inte förstår hur man kan ha tid och råd att fylla källaren med annat än franskt... Och kanske Italienskt... :D
     
  8. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Louis Pato är ett säkert kort i Portugal.
    En som provar och dricker en hel del vin från Australien är ju Punkarn (Winepunker). Kolla http://www.winepunk.net/
    Spontant så skulle jag rekommendera något av Roman Batasiuk från Clarendon Hills (och bl.a. Onkaparinga) eller Rick Kinzbrunner på Giaconda.
    Leeuwin kan säkert också vara bra förutom de tidigare nämnda - Ben Glaetzer, Kaesler, Penfolds och Henschke.
     
  9. Jens

    Jens Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Utöver de redan nämnda clarendon Hill och Henschke skulle jag rekommendera Jim Barry! För lite förkovran kan jag rekommendera bloggen winepunker där skrivs det regelbundet om bättre australiska viner !
     
  10. PaH

    PaH Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Första inlägget!

    Quinta Vale D.Maria, Lemos & Van Zeller, Douro som Chambertin nämnde är ett galet bra vin. Finns även en annan från samma producent CV Curriculum Vitae som är bra.
    The Armagh från Jim Barry tror jag dessutom finns kvar på bolaget eller hos importören.
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Välkommen till forumet PaH.
     
  12. Håkan

    Håkan Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Apropå Australien så vill jag nämna Torbreck. Drack en Descendant 01 för ett tag sen och jag tog direkt tillbaks att strunt jag sagt om Torbreck. Grymt bra och minst 10 år på rygg för Torbreck. Försök få tag på Mount Edelstone från Henschke, något dyrare än den som brukar finnas på systembolaget men ett rejält snäpp upp. Sedan tycker jag att även Cyril från Henschke (100% Cab) är väldigt bra, något dyrare än Mount Edelstone. Vet inte om Vinunic tar hem längre, hursomhelst så verkar de inte satsa på Henschke längre.
     
  13. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Mount Edelstone var den jag menade, grymt gott.
     
  14. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Du glömde Tyskland, Österrike, Spanien, Nya Zealand och USA. :)
     
  15. TEGE

    TEGE Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Jag bugar & bockar. :-*

    Tack,tack..!
     
  16. MD

    MD Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    När jag började samla lite försiktigt på vin för 6-7 år sedan så var målet att ha lite av varje representerat i källaren. Nu sitter jag på blandade lådor från hela världen och det enda jag vill dricka är i princip franskt eller tyskt. Går och hoppas att ens vinsmak ska ta några steg tillbaks och bli lite bredare igen...
     
  17. kristerb

    kristerb Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Australien:
    Grange i all ära men frågan är om jag inte fått lika mkt kvalitet i en del mogna Elderton Command Shiraz, skulle kunna bli en intressant blindprovning...
    Andra höjdare efter ett antal år:
    Moss Wood cab
    Penfolds Bin 707 cab
    Wendouree Cab/malbec

    Har inte provat äldre årgångar av Torbreck men jag skulle tro att Run Rig och även de andra mognar både fint och länge. (de säger själva att de tagit över druvkontrakt från riktigt gamla vingårdar som tidigare gick till Grange)
    Har heller inte provat äldre Henschke, men samma känsla där (och där kan man ju snacka om gamla stockar, mäktigt att gå i Hill of Grace Grandfathers Block med stockar från 1860-talet, efter att man fått trampa skorna i ett bad som ser till att man inte drar med sig sjukdomar).
     
  18. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Du kan vara lugn, det kommer och går (vad man gillar alltså).
    Plötsligt upptäcker man ngt nytt (druva, region, vintyp) och har man intresset och är lite nördig så gräver man ju ner sig i det givetvis.
    För egen del så är väl Frankrike det som alltid finns där på ett eller annat sätt men även där så kommer och går regionerna. Har t.om haft perioder då Bordeaux och Bourgogne gått på sparlåga. Alsace går ofta på sparlåga liksom för det mesta även Loire,Jura, Savoie och ett 10-tal andra.

    Så släpp handbromsen och skit i var vinet kommer ifrån och njut av allt det som finns för att det är bra och gott.
     
  19. vintomas

    vintomas Bloggare

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Har aldrig provat dem mot varandra, men Hill of Grace är ruskigt bra, och fantastisk elegant och balanserad trots sin enorma kraft.

    http://vintomas.wordpress.com/2012/12/0 ... -decanter/
     
  20. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Tips på portugisiskt och australienskt till vinkällaren

    Granges storhet sitter i lagringspotentialen och i hur den utvecklas. Den blir faktiskt helt fantastisk med ålder. Gillar också Elderton Command, men jag tycker att man ska söka sig utanför SA och Barossa. Det finns fantastiska producenter i Yarra Valley, men också i Western Australia som producerar massor med svalklimatsgrejer som är toppen.
     

Dela sidan