Tips på smårätter man kan laga själv

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av SUPRA, 30 november 2011.

  1. SUPRA

    SUPRA Bäst

    Jag tänkte laga lite smårätter till en fin middag (för att fira mig själv, tillsammans med familjen).
    Dricka - Dom Perignon 1971.
    Jag ser fram emot goda tips på smårätter, ge mig era bästa tips tack :)
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Enkelt, smörstekt surdegsbröd, havssalt, foie gras
     
  3. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Fin bacon lindas kring mussla, fäst med tandpetare, och stek knaprigt.

    Ta bort "foten" ur en champinjon, fyll med tapanad.
     
  4. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Halstrade pilgrimsmusslor med tryfflerad blomkålspurè toppad med chorizo strössel :)
     
  5. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Finns två "huvudingridienser" som är lysande till den skumpan om den är någotsånär lik det jag inbillar mig. Ank/gåslever och riktigt bra Iberico(ingen jäkla hoppressad Serrano, tänk svart gris och ekollon). Som tur var funkar även de bra tillsammans :p
    Smörstek lätt en lagom tunn skiva ljust bröd, på med en skiva Iberico och en skiva ank- eller gåsleverterrine, lite havssalt och några stänk av en riktigt god balsamicoreduktion.
     
  6. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Givetvis inte havssalt, - vet inte varför jag skrev det. Flingsalt såklart! :)
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Var kommer flingsaltet ifrån? Saltgruvan?
     
  8. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Om du inte upptäckt det så finns det något i affären som säljs under namnet havssalt och är hårda, grova saltkorn. Det salt som säljs/går under namnet flingsalt har en helt annan form och ger en helt annan smakupplevelse och känsla, - pröva vettja!
    Här kan du läsa mer om havssalt http://www.jozosalt.se/medelgrovt-havssalt-500-g/
    Och här om flingsalt http://www.jozosalt.se/jozo-maldon-flingsalt-naturell/
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Det man häller i mat kommer pimärt från havet. Sedan finns det i olika former, sådana man krossar själv, lite mjukare varianter och flingvarianter. Finns bergsalt också , de som säljs som matsalt är oftast hyfsat dyra (det mesta av det som bryts i gruvor används i konstruktioner, vägar etc).

    Flingsalt är väl mest populärt hos tv-kockar men verkar inte användas så mycket på restauranger. Oraffinerat havssalt är som jag förstått det da shit, inte flingsalt från Jozo

    PS. Jozo verkar inte vara helt på banan
    http://www.jozosalt.se/salt-for-halkbekampning/
     
  10. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Fint att du förtydligar det jag berättade för dig...
     
  11. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Stort tack för alla förslag.
    Måste bara fråga, vad är chorizo-strössel?
     
  12. Jos

    Jos Medlem

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Gröp ur en bra Chorizo, finhacka/smula sönder och stek knaprigt i panna :p
     
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Det var så lite så, vill ju inte att du ska halka in på fel saltspår ;D
     
  14. SUPRA

    SUPRA Bäst

    SV: Tips på smårätter man kan laga själv

    Så här blev det, några exempel.

    Stekta vindruvor, idén snodde vi från F12 kvällen innan och det var en nice touch.
    Anklever och en riktigt bra Iberico, reduktionen syns där också.

    [​IMG]

    DP 1971 Magnum och så krabbkött från klor (beställde krabbklor från ICA) på en sjö av bearnaise som polaren gjorde åt mig, liggandes i ett blad av Romanisallad.
    [​IMG]
    Lättstekt tonfisk med wasabi-creme-fraiche.
    [​IMG]
    Hemmagjord nutellaglass (don't ask) och After Aieght-glass med marschmallows (wow!) och mangosorbet.
    [​IMG]
     

Dela sidan