Vad dricker man till ankbröst?

Diskussion i 'Vin' startad av bmf, 4 augusti 2009.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jag drog igång ämnet igen då jag själv fick en fråga och svarade slentrianmässigt Pinot Noir.
     
  2. sunqan

    sunqan Vinös

    Tur att frågan inte var "hur långe" ;-)
     
  3. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Cellartracker rular!
     
  4. chambertin

    chambertin Medlem

    Lördagskvällen omfattade ett 100%-igt vetenskapligt experiment med 1 st Bdx + 1 Pinor Noir samt en tallrik rosastekt ankbröst:
    IMG_0028 (768x1024).jpg

    Lätt match för Bdx: 1-0 !
     
    Wildthing, StefanAkiko och Skumpagne gillar detta.
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Min dumma SmartPhone tillåter mig ej att skriva underst...
    Kör du Hermitage och ngn riktigt kraftfull Beaujolais vid nästa experimentomgång?
    Lynchen måste fö ha varit utsökt.

     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Låter som Kanada - Sverige i hockey. Vilken årgång vad det på Lynchen?
     
  7. Wildthing

    Wildthing Medlem

    Kul att ställa dem emot varandra. Två frågor dock:

    1) Vad var det för tillbehör till ankan? Det påverkar såklart vinvalet en hel del.
    2) Vad var det som gjorde att bdx passade bättre till?
     
  8. chambertin

    chambertin Medlem

    Jo Lynchen var alldelese utmärkt men chockerande ungdomlig. Inte ett uns av mognad i färgen. Nästan bläckig i frukten fortfarande men relativt mjuk i smaken dock för att ha en sådan framtoning i doften. Kommer inte att vara några problem att avnjuta detta vinet om 10 år heller om flaskorna lagrats väl.

    Lynchen var från -86. Verkar ha varit en hel del kärnor i Cabernet-materialet det året för man förnimmer fortfarande ganska mycket pressvinskänsla och lite kärnighet i doften.

    Ankbrösten var rubbade med apelsincest, lite grönpeppar och dragon och fick ligga så i 6-8 timmar. Sedan stekta i grillpanna och fick vila i ugn på låg temp tills dess dom var rosa. Såsen var en gräddsås byggd från kalv- och kycklingfond, smör, honung, grönpeppar och fond/ankfett från ungnen (dvs en ganska fet historia). Som tillbehör hade vi hasselbackspotatis och haricot-verts.

    Bra vinmatchning för min del när rätten är såpass fet som den ändå är blir ett vin med tydlig strävhet och det hade Bdxn här men inte Chambollen. Var inte så allvarligt menat med jämförelsen eftersom jag visste att Bourgognen var av väsentligt enklare snitt jfrt med Bdx. Tror att en Madiran eller Barolo/Barbraesco med liknande uppbyggnad skulle funkat utmärkt det också.

    Hermitage som @StefanAkiko nämnde har jag provat liksom Côte-Rotie (och C9dP) men tycker inte att dom har fungerat alls lika bra som Bdx. Beaujolais är dock otestat och en hel räcka andra viner också förresten men ankbröst är ju gott så det är ju bara att fortsätta prova.
     
    StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan