Varför dricker inte finewines.se vin från Sydamerika?

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 4 februari 2014.

  1. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har funderat en del på detta. Har knappt sett ett enda inslag som rör viner från denna del av vinvärlden. Visst, det är vanligtvis mycket vin härifrån som säljs i det nedre registret av prisskalan, vilket många gånger är ointressant för vinnörden. Både Argentina och Chile har dock en hel del kvalitetsviner också, vanligtvis i en prisklass runt 100-250 kr, där man ofta får riktigt rakryggade skapelser.

    Många viner härifrån hamnar förmodligen i kategorin "fruktbomber" (gillar dock inte ordet, då det används med negativ klang) och har ofta en massiv frukt, samt inte sällan en noterbar restsötma med en alkohol närmare ca 14-15 %.

    Är detta ett problem? Inte för mig, inte ens nästan!

    Vinerna härifrån brukar vanligtvis ha rejäl syra och strävhet pga hög höjd där druvorna växer. Dessutom, jag äter gärna hummer, men ibland skriker kroppen efter en rejäl bit kött med portvinsreduktion. Omväxling är en av hörnstenarna i mitt liv.

    De viner jag främst vill lyfta från denna del av världen är malbec från Argentina och syrah från Chile. Hade säkert kunnat belysa vita vin också, men saknar den erfarenhet som behövs.

    Chile är väl främst kända för sina vin på carmenere och cabernet sauvignon, men dessa tycker jag ofta blir lite väl gröna med svartavinbärsblad (nästan samma ton man kan hitta i SB), vilket jag inte uppskattar. Deras syrah är däremot riktigt jävla trevlig många gånger. Mycket peppar och chark samt nyavärlden-kraft. Inte helt olikt liknande vin från Sydafrika både i kropp och själ, men heller inte mil ifrån norra Rhone (vanligtvis kraftigare dock).

    När det gäller Argentina så är det malbec, och övriga bordeaux-druvor, jag uppskattar mest. Här drar karaktären snarare mot USA med klassiska Napa-markörer. Lätta att förväxla i blindprovning vill jag lova. Även lite kraftigare Italienare (supertuscans) kan ha liknande karaktär.

    Vad säger ni, vad har ni för erfarenhet av dessa länders viner och varför diskuteras de så sällan?
     
    Last edited: 4 februari 2014
    StefanAkiko gillar detta.
  2. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Jag och sambon dricker ofta malbec ifrån Argentina faktiskt. Upptäckte dom för ca 3 år sedan.
    Tycker dom gör sig bra både som kvällsnjutning eller till mat.
     
    Mattias S gillar detta.
  3. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kul, det är du och jag - brothers in arms! Håller med om att de ofta är bra matviner, speciellt om maten är av lite mer mustig och rustik karaktär. Vem sa att kraftiga viner är svåra att kombinera med mat?!
     
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Personligen så ligger de vinerna inte i min "smakzon". Oftast så är vinerna för kraftiga för min smak. Av samma orsak som att jag inte dricker så mycket vin från Rhône.

    Annars har ju framförallt Argentina fått allt mer utrymme på marknaden
     
  5. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Ett av de viner som verkligen fångat min fascination är Montes Folly. Som ung är den ett räjserbra lite sydländskt vin, men efter några år kliver den upp och knuffar ned prestigefyllda Hermitage från täppan.
    Sydamerikanska Malbec-viner hittar också mycket god resonans hos oss.
    Däremot är Uruguays försök med tannat ännu inte något som landat på något bra sätt hos oss. Min vana trogen har jag absolut inte givit upp dem.

    Så, nu är vi iaf tre som omhuldar dessa viner :)

    Vitt? Sa nån vitt? Vi bryr oss inte heller...
     
    Mattias S gillar detta.
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Broder i arm! Har du några bra tips på schyssta malbecs? Sambon köper oftast budget varianter haha.
     
  7. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Kan absolut förstå att stilen är lite väl kraftig och svulstig för en del munnar, speciellt om man är kalibrerad mot Bourgogne och Champagne, vilket jag förstått är ditt knark of choice ;)
     
  8. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Jag dricker mycket vin från södra konen, har gjort det sedan studenttiden på 90-talet när budgeten var tajt. Har också bott och jobbat därnere (Santiago o Mendoza) och fått förmånen att prova på plats, även sådant som inte exporterats. Upptäckte slutligen också brasilianskt vin när jag jobbade där 2010-2012. Jag försöker hålla koll på och prova det som släpps därifrån, både på Monopolet och när jag reser dit.

    Min erfarenhet är kanske att det är först nu som de etablerade sydamerikanska vinländerna (Argentina och Chile) har börjat våga gå tillbaka till jorden och släppa det krampaktiga taget om Parkers bibel. Dvs det är först nu det börjar bli riktigt intressant i prissegmentet 200 kr +. Alkoholen börjar komma ner, tidigare skörd, mindre malolaktiskt, osv.

    Under 200 har de länge levererat mycket för pengarna. Jag brukar rekommendera den med tunn plånbok som vill börja lära sig om vin att ge sig på chilenska varietals, eftersom de återger ganska tydlig druvkaraktär. (Vissa tycker det är alldeles för mycket av det goda, OK, jag kan förstå det perspektivet). Det var i alla fall så jag började.

    En sak som är fantastiskt med just chilenska viner är att de kommer från "pre-phylloxera"-stockar. Ibland undrar jag, helt ovetenskapligt, om det inte är det som gör att de kan bli lite turbomatade i sin druvkaraktär.
     
    StefanAkiko och Mattias S gillar detta.
  9. mnor

    mnor Medlem

    Dricker ofta malbec på krogen, ett säkert kort om man är ute några stycken och man inte vill dra iväg prismässigt och samtidigt veta att det man har i glaset är drickbart. Jag har flera gånger fått riktigt bra malbec viner på Gauchos restuarang i London, senast 2010 Finca Las Divas Riglos malbec. På SB har jag inte hittat något som jag tycker är klockrent ännu så jag mottager gärna tips på bra malbec från SB.
     
  10. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Mendoza hade vart trevligt att besöka!
     
  11. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Lite grovt kan man säga att Malbec från Argentina görs i två stilar: en fullmatad, ordentligt malo-pressad variant med mycket kaffe&mjölk-toner, björnbär och krydda. Inte helt olik Vintage Port när den precis har släppts.
    Den andra är sirligare, högre syra, stramare. Mer likt originalet från Cahors.

    Vilken av de två gillar du? Jag kan ge dig tips
     
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Catena är väl den producent som har mest erkännande, just detta har jag dock inte testat ännu, men rimligt pris och en aningen lugnare stil: www.systembolaget.se/99238
     
  13. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Jag gillar nog båda stilarna beroende på humör, men vill gärna att eken inte drar iväg för mycket.
     
  14. TEGE

    TEGE Medlem

    Då är vi väl 5 iaf. Malbec från Mendozaplatån, samt Syrah från Chile inmundigas iaf här med hyfsad tät freqvens :)
     
    Mattias S gillar detta.
  15. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Det verkar vara flera som frågar efter tips så jag slänger fram några.

    Fullmatad, Parker-anpassad Malbec: Catena (förstås), Clos de los Siete (Michel Rolland), Eral Bravo, Achaval-Ferrer.

    Finstilt: Pascual Toso (min favorit), Montes (chilensk Malbec).
     
    mnor, Skumpagne och Mattias S gillar detta.
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Montes Fully känner jag inte igen, kan du utveckla lite eller måste jag googla?:)
     
  17. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Uppskattar nog båda varianterna!
     
  18. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Michel Rolland är lite av en favvo
     
  19. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Sorry, Eral Bravo hamnade i fel kategori… den går mer i den finstämda stilen.

    Samtliga som jag rekommenderade finns på Monopolet. I teorin i alla fall (BS).
     
  20. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Smaknoter finns gott om på CT, www.cellartracker.se
    Precis som Mouton-Rothschild har vinet ny etikett varje år.
    I fjol var allas vårt Favvosystem billigast på Jorden under de fåtal dagar de hade detta vin i sitt sortiment.
    image.jpg
     

Dela sidan