Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vart är mest prisvärt att köpa vin ifrån?

C

Christoffer

Har en jordkällare i sten som jag vill göra till vinkällare. Bor i södra Sverige och funderar på att åka till Tyskland och göra ett större inköp. Börjar dock fundera på om priserna på lagringsbara viner är så bra i Tyskland?

Vad är det mest prisvärda inköpsstället? Jag är inte vinnörd eller kunnig på något sätt. Jag har kapacitet till ca 1000 flaskor i källaren, men hade tänkt börja med att köpa för ca 10.000kr nu första gången.

Här har jag kikat lite på priser:
http://www.fleggaard.dk
 

chambertin

Medlem
Har en jordkällare i sten som jag vill göra till vinkällare. Bor i södra Sverige och funderar på att åka till Tyskland och göra ett större inköp. Börjar dock fundera på om priserna på lagringsbara viner är så bra i Tyskland?

Vad är det mest prisvärda inköpsstället? Jag är inte vinnörd eller kunnig på något sätt. Jag har kapacitet till ca 1000 flaskor i källaren, men hade tänkt börja med att köpa för ca 10.000kr nu första gången.

Här har jag kikat lite på priser:
http://www.fleggaard.dk
Finns nog inget generellt svar på den frågan då marknaden för lagrinsgbara och utveckligsbara viner inte riktigt fungerar som gränshandeln för enklare öl- och vinsorter. S.k. finewines brukar i övriga Europa saluföras av specialister på vissa områden och ganska sällan av generella stora handlare med kompletta sortiment av "allt" till konkurrenskraftiga priser.

Efter mkt snabb skumning av Fleggaard så hittar jag inget där som skulle få mig att sätta mig i bilen och åka dit för att handla lagringsviner till källaren i alla fall.
Ex: Guigal Côte-Rôte Brune et Blonde på Fleggaard (394:- och okänd årgång) mot 399:- för 2010 av samma vin på SB. Underbart vin annars och som i utmärkta årgången 2010 bör ha en fin utvecklingskurva framför sig.

I stället för att börja investera massor av pengar i lagringsviner som du i värsta fall inte kommer att gilla om några år så skulle jag (om jag vore i dina kläder) börja med att sondera vilken typ av viner du gillar och fokusera inköpen där men i lite mindre skala till att börja med. Vår smak har en tendens att ändra sig med tiden ju mer vi botaniserar och nördar ner oss i vinträsket och därför är det ofta ganska klokt att skynda lite långsamt i början.

Vill man ändå ha lite viner i källaren med en kortare horisont, dvs 1-3 år för vardags- och middagskonsumtion, så kan dessa typer av viner vara bra att snegla åt. Balansen mellan dom volymmässigt får din egen smak styra på grundval av vad du brukar dricka och gillar samt matchning till mat osv.
1) Unga krispiga ej fatade vita på t.ex: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Alvarinho (dessa behöver ej kosta skjortan utan kan ligga i prisintervallet 100-250:- )

2) Fylligare, smakrika och ibland fatade vita på t.ex: Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner, Semillion/Sauvignon Blanc, Chenin Blanc (här brukar prislappen ligga lite högre och man får räkna med 200-400:- för att hitta bra och lagringsdugliga viner)

3) Mousserande vita och roséer: Här bör nog merparten ligga på champagne men enstaka viner från andra områden (USA, England, Italien, Tyskland, Australien, Spanien, Sydafrika) kan också komma i fråga. Här sticker prislappen iväg fort och har du inget specialintresse inom detta område så håll dig till odlarchampagne (du hittar massor med rekommendationer här på forumet) som brukar ligga i intervallet 250-400:-/fl. Icke årgångsbetecknad champagne med 1-3 års lagring är ofta en väldigt god investering vg utveckling.

4) Lätta fruktiga röda på t.ex Gamay, Pinot Noir, Montepulciano d'Abruzzo, Syrah, Bobal m.fl. Kanske inte några viner att lagra i egentlig mening men ett kortare perspektiv (typ 6-18mån) är sällan fel och ofta upptäcker man hemma att man saknar en liten buffert på denna typ av viner. Kostar heller inte speciellt mycket utan 150-250:- brukar räcka här.

5) Fylliga, smakrika röda viner (men nödvändigtvis inte så sträva och syrliga): Här hittar vi t.ex Zinfandel, Malbec, Merlot (Nya Världen), Cabernet Sauvignon (Nya Världen), Syrah/Shiraz, Amarone m.fl. Här är lagringshorizonten heller inte så lång (1-5 år typiskt) men de bättre exemplaren har trots avsaknad av massiva tanniner och höga syror ofta en bra utveckling med lite flasklagring. Undvik de lägre prissegmenten och leta runt 250-400:- för att hitta de som vinner på lagring.

6) Fylliga, smakrika, kraftiga, tannin- och/eller fruktsyrliga röda: Här hittar vi vinvärldens storheter från Bordeaux, Barolo/Barbaresco, Bourgogne (inte så kraftiga dock), Brunello di Montalcino, Chianti, Super-Tuscans, Ribera del Duero, Rioja, Bierzo, Napa Valley, Sonoma Valley, Santa Barbara, Oregon, Barossa Valley m.fl (listan kan göras väldigt lång och bör kanske innehålla producenter och årgångar snarare än distrikt). Prislappen sticker som du förstår snabbt iväg här om man vill ha toppkvalitet men de flesta distrikten har bra och lagringsbara viner i prisklassen 300-500:-

7) Söta vita och röda viner: Skall man ju inte sakna i en källare så titta efter Sauternes/Barsac, Monbazillac, Pacherenc-du-vic-Bilh, söta Muscatviner (type Pantelleria, Setubal, Samos Nectar, Rivesaltes m.fl), Port av alla sorter, Chenin Blanc, Riesling Beerenauslese/Trockenbeerenauslese/Late Harvest. Prislappen kan ligga i intervallet 100-350:- (1/2-flaskor) och vinerna är ofta extremt lagringsdugliga.

Lycka till med inköpen och hoppas att du återkommer hit med vad du har köpt/druckit och i övrigt hittat på med ditt vinintresse.
 
Trådskapare
C

Christoffer

Tack för fint svar. Det blir inte många flaskor man får för 10000. Kanske bättre att börja odla potatis och slänga in i jordkällaren.

Så de flesta budgetvinerna blir således inte bättre med åren.

Varför fungerar exempelvis inte dessa?

Merlot
http://www.fleggaard.dk/pi/Les-Comtesses-Merlot-0-75-l-_1209472_40407.aspx?locId=724

Bourgogne
http://www.fleggaard.dk/pi/Bourgogne-Grand-Ordinaire-0-75-l-_1275896_40407.aspx?locId=724

Bourdoux

http://www.fleggaard.dk/pi/Henri-de-Montinac-Reserva-Bordeaux_1214574_40407.aspx?

locId=724
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Tack för fint svar. Det blir inte många flaskor man får för 10000. Kanske bättre att börja odla potatis och slänga in i jordkällaren.

Så de flesta budgetvinerna blir således inte bättre med åren.

Varför fungerar exempelvis inte dessa?

Merlot
http://www.fleggaard.dk/pi/Les-Comtesses-Merlot-0-75-l-_1209472_40407.aspx?locId=724

Bourgogne
http://www.fleggaard.dk/pi/Bourgogne-Grand-Ordinaire-0-75-l-_1275896_40407.aspx?locId=724

Bourdoux

http://www.fleggaard.dk/pi/Henri-de-Montinac-Reserva-Bordeaux_1214574_40407.aspx?

locId=724
Ett snabbt svar på denna fråga, utan att veta något om de specifika vinerna du länkar till, är att viner i den prisklassen generellt inte har råvaran eller kvalitén för att kunna åldras på ett bra sätt.
Den koncentrationen och kvalitén som lagringsdugliga viner kräver kommer, dessvärre, med en högre prislapp. Viner som inte kommer upp till den standarden blir bara sämre med tiden. Detta beror på de kemiska processer som pågår i vinet under lagring, för att uttrycka det väldigt enkelt.
Man kan jämställa det med att köpa en bra målarfärg som står pall väder och vind eller en utspädd budgetprodukt för 15kr per burk. Visst blir det färgat men det försvinner ganska snabbt också!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ett snabbt svar på denna fråga, utan att veta något om de specifika vinerna du länkar till, är att viner i den prisklassen generellt inte har råvaran eller kvalitén för att kunna åldras på ett bra sätt.
Den koncentrationen och kvalitén som lagringsdugliga viner kräver kommer, dessvärre, med en högre prislapp. Viner som inte kommer upp till den standarden blir bara sämre med tiden. Detta beror på de kemiska processer som pågår i vinet under lagring, för att uttrycka det väldigt enkelt.
Man kan jämställa det med att köpa en bra målarfärg som står pall väder och vind eller en utspädd budgetprodukt för 15kr per burk. Visst blir det färgat men det försvinner ganska snabbt också!
Även om jag håller med i stort så har jag dock varit med om att många (på pappret) enkla och billiga viner har klarat sig förvånansvärt bra med lång lagringstid. Men visst, finns det inte tillräckligt med syra, koncentration och frukt så tenderar ju många viner att tappa strukturen snabbt, men ibland blir man väldigt överraskad och all logik sätts ur spel. Minns till och med en superlagrad bib på en blindprovning som inte blev ett dugg sågad av någon även om få gick upp i brygga och tyckte att det var märkvärdigt. Vinnördar tenderar att gilla mognadstoner och alla viner oavsett kvalitet får såna tids nog, men det är långt ifrån alla som lyckas bära dem med rakryggad hållning och med bevarad grace.
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Även om jag håller med i stort så har jag dock varit med om att många (på pappret) enkla och billiga viner har klarat sig förvånansvärt bra med lång lagringstid. Men visst, finns det inte tillräckligt med syra, koncentration och frukt så tenderar ju många viner att tappa strukturen relativt snabbt, men ibland blir man väldigt överraskad. Minns till och med en superlagrad bib på en blindprovning som inte blev ett dugg sågad av någon även om få gick upp i brygga direkt. Vinnördar tenderar att gilla mognadstoner och alla viner oavsett kvalitet får såna tids nog, men det är långt ifrån alla som lyckas bära dem med rakryggad hållning och med bevarad grace.
Absolut. Visst kan det bli bra. Men risken för besvikelse är nog rätt stor om man köper 50kr-viner för 10.000 kr och hoppas dricka gott under flera år framöver. Speciellt om man, om jag tolkar trådskaparen rätt, inte har så mycket erfarenhet av viners mognad och kanske inte druckit så mycket nekrovina pavor.
En fråga som också kan ställas är just det som han skriver: ".... budgetviner blir således inte bättre med åren."
Vilka egenskaper läser man in i bättre? Pratat vi mer balanserat, extrema mognadstoner, avrundade tanniner, mer harmoniserat, platt, löv, skog etc?
Men det är nog en helt annan diskussion.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Jag har genom åren provat att spara billigare viner ett eller ett par år bara för att se om de utvecklas på ett positivt sätt och med facit i hand så har de flesta viner inte vunnit något på lagring utan tvärtom. De flesta av vinerna har snabbt tappat sin fruktighet och kvar blir bara något surt. Men det finns undantag (givetvis), det gäller bl.a. Château Bouscasse som faktiskt vinner en hel del på att sparas 2-3 år. Jag fann även att Côtes du Rhône generellt har uppvisat en mer balanserad känsla efter något år eller så. Men där har det varir stor variation mellan producenterna. Det som klarat bäst hittills är Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages där 2010 och 2012 fortfarande är mycket trevliga.

Att spara/lagra billigare viner kan nog mer ses som en intressant sidohobby kontra den lite mer genomtänkta lagringen.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Vad har ni för definition på billigare viner?
Under 300:- är inte värda att lagra?
500? 1000?

Bara ungefär så att jag kan sätta era meningar i sammanhang!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
-När jag började intressera mig för vin så slängde jag in allt möjligt i källaren i hopp om att det skulle bli bättre... Gick på tips från diverse kända vinskribenter om "fyndviner" som skulle bli fantastiska med lite lagring och la in en hel del runt 100-150.
När jag sedan började dricka bättre viner och lärde mig mer om vin skiftade fokus rätt snabbt och intresset för att dricka de där första vinerna försvann rätt fort. Visst kanske lagringen gav dem vissa kvalitéer men inget som var värt att ödsla källarutrymme för.
Billigare viner är oftast gjort för att drickas ganska unga så det känns ganska meningslöst att lagra dem, mycket av det jag köpte i början har jag bjudit bort eller gjort sås på...

Är man intresserad av att skaffa sig en vinkällare kan det vara bra att först ta reda på om man är intresserad av vin och lite grann om vad man gillar.

Lägg istället 10.000 över lite tid på att testa olika viner och kolla vad du gillar, köp typiska viner från olika regioner och stilar och se vad du går igång på.
Tips på vilka viner som kan vara bra att börja med att testa för att skaffa sig et "hum" om vad man gillar bidrar nog gärna folk från forumet med :)
 

Sebban

Medlem
Har ni några tips på fruktiga/fylliga viner som gör sig bra att lagras runt 200:-? Smaken är olika men vad har ni för tips och favoriter?
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Har ni några tips på fruktiga/fylliga viner som gör sig bra att lagras runt 200:-? Smaken är olika men vad har ni för tips och favoriter?
Inte så fylliga och fruktiga möjligen, samt 19 kr över budget i sann FW-anda, men enligt emperisk data så brukar de klara lång lagring:
  • 2014 Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Echo
  • 2014 Couly-Dutheil Chinon Clos de l'Olive
Finns för tillfället i små partier på bolaget...
 

grappa

Medlem
Om du vill lagra för att få ålder så passa även på att köpa lite äldre viner när det finns tillfälle så du vet hur de utvecklas. Brukar gå att få tag i äldre Bordeaux, Barolo, Riesling med flera i alla fall då och då (och då menar jag till rimliga priser, 300-800 SEK/st, dyra äldre viner går nog alltid att köpa). På så sätt kan du få lite koll på om du gillar det som du får fram om ett antal år.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare

Läser du noga på etiketten ser du att båda bordeauxerna är kontraktsbuteljerade för någon annan, d.v.s. det är köparens varumärkesviner på helt anonyma druvor. Sådana viner är ofta framställda på de billigaste druvor som går att hitta. Det är möjligt att enstaka sådana viner lyfter sig till nivån "medioker" i bra årgångar där småproducenter har svårt att sälja, i övrigt gäller "usla". För övrigt anges inte ens årgång!
Inte för jag begriper varför man överhuvudtaget ska intressera sig för sådan här Bordeaux om man har ens ett halvseriöst vinintresse (det rör sig om "BiB på flaska"), men de kan faktiskt må bra av några års lagring, av det enkla skälet att de kan ha för tunn frukt för att balansera särskilt mycket tanniner och då kan må bra av att lite andra toner kommer till.
 

Oskar

Medlem
J"vligt sen in i tråden men Condado de Haza 2012 Ribera Del Duero för ca 150kr i BS på SB är klart lagringsvärd. Fem år på flaska och tanninernas skärpa har rundats av betydligt.
 

chambertin

Medlem
J"vligt sen in i tråden men Condado de Haza 2012 Ribera Del Duero för ca 150kr i BS på SB är klart lagringsvärd. Fem år på flaska och tanninernas skärpa har rundats av betydligt.
12,50€ på Decantalo (2013) så inte speciellt lågt pris. Philipsons i Dk brukar också ha drive då och då på Fernandez viner till väldigt lågt pris.
Håller med om att det är ett habilt och bra vin dock.
 
Toppen