Vilka tillverkare i Champagne är biodynamiskaodlare?

Diskussion i 'Vin' startad av Belmont, 10 februari 2014.

  1. Belmont

    Belmont Medlem

    Vilka tillverkare i Champagne är biodynamiskaodlare?
    Om ni skulle göra en top 3 lista hur skulle den se ut då?
     
  2. Larseman

    Larseman Moderator

    Skulle biodynamisk odling vara något att stå efter menar du? Varför lägga till en massa hokuspokus till vanlig ekologisk odling?
     
    kayaker gillar detta.
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    När du säger biodynamiska, menar du certifierade eller?

    Bra odlare som jobbar enligt principerna är bland annat (vet inte vilka som är certifierade).

    David Leclapart
    Cedric Bouchard
    Chartogne-Taillet (vet att inte allt är bio så det gäller framförallt de vingårdsbetecknade)

    Det finns ett antal till men frågan är var som är topp 3, det är mycket ner till individuell smak. Sedan kör ju exempelvis både Louis Roederer och Krug en del av sina vingårdar enligt biodynamisk principer.
     
  4. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Kör inte Selosse bio?
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jo, han kör enligt biodynamiska principer. Vet inte hur strikt han är. Tror inte han plöjer med häst heller men kan ha fel där.
     
  6. Belmont

    Belmont Medlem

    Behöver inte va certifierade men tillverkare som odlar eko/bio
     
  7. Larseman

    Larseman Moderator

    Jag tror att många producenter demeter-certifierar sig av rent marknadsföringstaktiska skäl. Jag kan inte tänka mig att man tror på den humbug som stollen Steiner stod och yrade om 1924, men eftersom många i allmänheten tror att biodynamiskt är en lite finare form av ekologisk odling så är det värt besväret att gräva ner kohorn och hjortmagar. För egen del så drar jag öronen åt mig så fort jag hör att en producent är biodynamisk och väljer hellre något annat.
     
    Matovin och Mattias S gillar detta.
  8. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    I champagne väg så brukar jag uppskatta dom bio viner jag testat men i rödvins väg så brukar det ofta bli nitlotter
     
  9. Keen

    Keen slan

    Champagne Marguet är det iallafall, odlaren höll en lång utläggning på en provning på grappe om hur han bara plöjde med ardennerhästar, lärde vinerna åldras, och annat hokus pokus. Goda viner dock.
     
  10. Larseman

    Larseman Moderator

  11. Keen

    Keen slan


    Absolut, det är säkert jättebra. Men var inte bara det han pratade om, har dock förträngt det mesta.
     
  12. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Jag tror inte heller på kohorn eller liknande men det har verkligen blivit en polarisering här. Ser det inte svart-vitt. Vissa odlare följer principer om hur marken ska brukas som jag tror på. Har aldrig förstått polariseringen där den ena är fel och det andra rätt. För mig gäller det att se var odlaren levererar.. Öser de på tillsatser undviker jag deras viner (inte alltid helt lätt att veta) och säljer de "naturvin" som luktar finkel dricker jag inte det heller.
     
    Erica L och chambertin gillar detta.
  13. Mats

    Mats Wicked tribe rules!

    Det jag tor Larseman (och jag) reagerade på var ordet "biodynamisk" och det har INGENTING med debatten om ekovin/naturvin att göra. Det är absolut inget likhetstecken mellan Ekologisk och Biodynamisk odling. Ekologisk/naturlig går ut på att bruka jorden på ett naturligt sätt som är bra för miljön etc, men biodynamisk odling är ett hokus pokus där man blandar in astrologi och man ska som ovan sagt gräva ner speciellt preparerade kohorn och hjortmagar och även lägga barkbitar av ek i ett kranium av ett husdjur och gräva ner i mark där det kommer mycket regnvatten osv osv. Så visst, huvudsaken är att ett vin är gott och välgjort, om druvorna är odlade på ett sätt som är bra för naturen desto bättre, men att sträva efter att de ska vara odlade på mark med nedgrävda magar, urinblåsor, kranier mm från olika djur för att druvorna ska bli vitala och få förnuft och förnimmelseförmåga mm känns inte riktigt seriöst. För en kort bra beskrivning av biodynamiskt jordbruk läs gärna här svenska i wikipedia. Vi kanske är ord-nazister som bara reagerar på ett ord som ofta används fel i samhället och trådskaparen egentligen menade ekologisk, men det är ju ändå bra att få veta vad ordet egentligen står för.
     
    Larseman och Mattias S gillar detta.
  14. Belmont

    Belmont Medlem

    Haha känner att jag var inte tillräckligt påläst innan jag skrev den här tråden. Visste inte om dumheterna med djurkranier osv men var självklart ekologiskta odlare jag mena :D
    Detta med biodynamiska var visst ett hett ämne, kul att läsa :D
     
    Elvis, Mats, Larseman och 1 annan gillar detta.
  15. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Har inga problem med biodynamiker, men enbart för att de även är ekologiska. Det är även positivt att de brinner för sin vingård och gullar med den, vilket möjliggör för bättre förutsättningar att göra bra viner.

    Biodynamiken i sig ger jag lika mycket för som New Age...
     
    Last edited: 10 februari 2014
    chambertin och Larseman gillar detta.
  16. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Till att börja med, när jag skrev om polariseringen så menade jag den svenska vinvärlden. Läst spaltmeter med olika synvinklar och de är ofta svartvita. Jag får skylla på min ålder men jag har svårt för ensidiga beskrivningar av verkligheten.

    För övrigt, tycker den engelska wikipedia är mer utförlig. Det är inte bara om kohorn eller husdjur. Att Steiner var en knäppgök är nog de flesta överens om men en del av det han skrev om återkommer även i exempelvis bondepraktikan. Med det sagt, jag tror inte på biodynamik men jag lägger inte heller mitt liv på att bli upprörd över de som tror på delar av den.
     
    Last edited: 10 februari 2014
  17. gece

    gece Man vänjer sig.

    Françoise Bedel är en riktig bananas-biodynamiker, men de gör ganska smarrig skumpa för sin prisklass (om man gillar när det legat länge sur lie). Även ekologiskt, såklart.
     
    Erica L och Belmont gillar detta.
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Françoise är för övrigt superkänslig vad gäller svavel. Lite roligt att lyssna på en del andra odlare som suckande sa något i stil med "ja, provning med Françoise, då blir det bara massa gnäll om svavel i mitt vin"
     
  19. chambertin

    chambertin Medlem

    Har också mycket svårt att ta teorin bakom biodynamiken på allvar men jag kan ju inte bortse från att det finns många odlare som levererar högklassiga viner och odlar enligt dessa principer. Får nöja mig med det och strunta i resten. Har fått känslan av att dom som inte certfierar sig fullt ut troligen har lite svårt för vissa delar av teorierna.

    Man kan ju titta på Sven Wolter i Mannen på taket utan att gå med i KPMLr så varför inte ett glas DRC utan att kolla på månen.
     
    Sundbom gillar detta.
  20. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Leclerc Briant finns ju också
     
    Belmont gillar detta.

Dela sidan