Viltkurs hos Stefan Eriksson

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Anders Landström, 16 oktober 2011.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Var på kurs på Stefan Erikssons Matstudio igår och fick lära mig lite mer om vilt samt äta en hel del gott (dagen avslutades på Djuret så idag har man lite köttkoma :) )

    Som sig bör började vi med att finstycka köttet. Dovhjort och vildand var några av de som vi provade på. Är ingen van styckare direkt men med Stefans hjälp så blev det ganska enkelt. Helt klart ett viktigt moment då förståelsen för köttet blir så mycket större.

    [​IMG]
    Dovhjort

    [​IMG]
    Bröst och lår av vildand

    [​IMG]
    Skrov av vildand, för senare bruk till buljong

    Resten av dagen användes till att steka kött, göra fonder , såser och andra tillbehör. Vi avnjöt även det vi tillagat och avslutade dagen med att göra lite korv samt allmän knivkunskap. För de av er som inte är utbildade kockar utan fuskar lite i köket då och då så är en sådanhär kurs verkligen bra. Speciellt med en sådan lärare som Stefan Eriksson

    [​IMG]
    Min favorit, renkalvsinnanlår som bara rullades på hällen och toppades med pepparrot och olivolja. Ferran Adrià blev bjuden på denna rätt i somras och gillade den starkt, kan väl bara hålla med :)

    [​IMG]
    Lite av det vi åt samt tillagade,
    • Älg,steksky, tryffel&äggcreme med bakad selleri.
    • Rådjurstartar
    • Rådjur med Karljohanssvamp och betor
    • Hjortstek , enbär och rostad lök
    • Timjamstekt vildand med pumpacreme och hallonvinägersky
    • Tryckkokta läggar från hjort och älg

    Vi avslutade med att göra korv. Vi fick krydda lite som vi ville och vi valde att göra en korv på vildsvinsfärs med rostad vitlök, salvia, fänkål samt lite calvados.
    [​IMG]

    Som sagt en väldigt trevlig dag och kurs. Tack till Stefan :)
     
  2. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Viltkurs hos Stefan Eriksson

    Gargl.

    Ser magiskt ut! Kul för er!
     
  3. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Viltkurs hos Stefan Eriksson

    Det var riktigt riktigt bra. http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/fruktstund Stefans filosofi går ju igenom på allt han gör. Bara att läsa den här artikeln till exempel.

    Råvarorna igår var extremt bra, det enda som var lite tveksamt var älgen och för att sätta nivån, om någon av er köpt det älgköttet i butik hade ni varit lyriska. Renkalven åt vi i princip rå, så bra.
     
  4. Segol

    Segol Medlem

    SV: Viltkurs hos Stefan Eriksson

    Det ser verkligen toppen ut och jag borde ta mig tiden att göra nåt liknande!
     
  5. NonPlusUltra

    NonPlusUltra Medlem

    SV: Viltkurs hos Stefan Eriksson

    Vill endast tillägga att jag hade förmånen att få steka upp några av ovanstående korvar till lunch idag, och de smakade verkligen förträffligt! :)
     
  6. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Viltkurs hos Stefan Eriksson

    kul att du gillade dem :)
     

Dela sidan