Vin med fondue

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av mmh, 19 december 2013.

  1. mmh

    mmh Medlem

    Vad brukar ni dricka med ostfondue? Jag brukar oftast ha vit Bourgogne (typ Meursault), men har lust att variera mig lite i helgen da slaktingar kommer pa besok. Tips pa bade rott och vitt skulle uppskattas, och snarare omraden an specifika viner fran SB (jag bor utomlands och kommer att anvanda mig av vad jag har hemma). Tysk riesling, rod bourgogne, Vouvray, trousseau, Beaujolais, annat...?
     
  2. Larseman

    Larseman Moderator

    Ostfondue är ju ganska fet och krämig, borde funka bra med lite enklare Nebbiolo. Har tyvärr ingen egen fondue-gryta så jag har inte provat själv :oops:
     
  3. vintomas

    vintomas Bloggare

    Är inte vitt vin vanligt till fondue i alptrakterna? Jag skulle kunna tänka mig ett inte alltför lätt, något matigt vin med hygglig syra som inte behöver vara ekat. Silvaner? Grüner Veltliner? Eller något hyggligt vitt från Schweiz eller Savoie, om du kan få tag på sådant? En möjligen lite kraftigare Riesling även om jag inte i första hand tänker på tydligt blommiga eller aromatiska viner i detta fall.
     
    chambertin gillar detta.
  4. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Champagne?
     
    Per Stade gillar detta.
  5. mmh

    mmh Medlem

    Tack for tipsen hittills. Jag tycker nog ocksa att vitt passar bast, men jag maste bjuda pa ett rott ocksa eftersom svarmor inte dricker vitt. Champagne hade jag inte tankt pa, och arligt talat ar jag lite skeptisk till hur bra det skulle passa med fondue. Har nagon provat?
     
  6. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Champagne kan nog funka beroende på vilken ost du tänkt att använda
     
  7. mmh

    mmh Medlem

    Ostexperten i var familj ar min fru, sa jag maste kolla med henne. Gruyere + nagon annan ost tror jag det blir. Valdigt fett och valdigt gott var det i alla fall senast...
     
  8. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Vilket vin du än väljer så är det nästan ett måste ha någon form av starksprit nära till hands. Grappa tycker jag är att föredra.
     
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Champagne och ost är en bra kombination. Naturligtvis beroende på ost men feta ostar fungerar ofta bra, blåmögel inte alls
     
  10. kayaker

    kayaker Cyklist

    Har inte provat men till en klassisk ostfondue, t.ex. fondue moitié-moitié eller en fondue comtoise, som är gjord på lagrad hårdost så borde det fungera fint. Jag föredrar nog en ofatad eller milt fatad chardonnay eller en riesling. Om man vill ha rött så rekommenderar jag en hyfsat stram pinot noir. En Domaine Philippe Gilbert Les Renardières 2005 funkade väldigt bra till en fondue moitié-moitié för några år sedan.
     
  11. mmh

    mmh Medlem

    Tack for alla kommentarer. Det blev slutligen Fritz Haag 2010 Brauneberger Riesling Kabinett Trocken. Funkade riktig bra med hog syra och ganska stor kropp med en liten, liten aning av restsotma. Fritz Haag 2010 Riesling Trocken och lite kirsh i sjalva fonduen.
     
    Anders Landström gillar detta.

Dela sidan