Vin till bär

Diskussion i 'Vin' startad av JC:s Vintankar, 29 juni 2010.

  1. Keen

    Keen slan

    SV: Vin till bär

    ;D
     
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    Passande beskrivning

    [​IMG]

    Vad dricker man för vin till denna delikatess?
     
  3. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    Eftersom han har bott på samoa så lär han väl ha utvecklat en faibless för jäst kokosnötsmjölk. Och som alla vet så är ju kokosnöt och banan en match made in heaven.
     
  4. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    SV: Vin till bär

    Jag startade den här tråden för att få en diskussion om viner till sommarens bär. Mycket för att få inspiration till egna köp men också av nyfikenhet på vad andra dricker. Det startade bra, men nu tycks det ha utvecklat sig till något helt annat. När det då är ledande personer för Forumet som står för den i mitt tycke avvikande utvecklingen blir jag lite fundersam på om Forumet bara är en lite mer sofistikerad variant av"Vinklubben".

    Hur som helst så har jag själv provat följande viner till Bären(och så här långt har bären enbart varit jordgubbar):
    Ch Menota
    Nivole
    Bricco Quglia
    Ingen var en riktig höjdare precis men Nivolen var nog ändå den som kändes bäst dvs friska, pigga smaker.

    Gjorde även som Lando skrev och hällde lite Bricco över jordgubbarna men det blev ju vämjeligt.
    Champagneälskarna har kanske något förslag på vilken ni tycker passar bäst.
    Jag förstår att det gärna drar iväg prismässigt, men ändå intressant att läsa vad ni tycker.
    Finns det någon under tusenlappen så kan även jag köpa den.
     
  5. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    Tror nog du överreagerar lite, forumet ligger inte alls på samma höga nivå som vinklubben, saknar allt för många av deras kvalitéer. Sedan är det ju så att på finewines spårar trådarna ur och någon plockar tillbaka dem, lite som en bra middagskonversation

    Jag tycker att champagne generellt sett inte passar till bär. Söt champagne är enligt min syn en styggelse och sötman behövs ju. Taittinger Nocturne som några på forumet gillade (inte min smak) kanske passar och så finns ju alltid Selosse Cuvee Exquise (som jag inte druckit dock).

    Till jordgubbar naturell funkar champagne, välj en lite lättare , fruktig variant.

    Vill man ha kombination med bär och champagne så prova foie Gras Scandinave - anklever med hjortron.
     
  6. Bubblaren

    Bubblaren Medlem

    SV: Vin till bär

    Nivole fungerar utmärkt till kompott på rabarber, jordgubb, vanlijstång och lite socker. Till det läggs en kula citronglass/sorbé.
     
  7. JC:s Vintankar

    JC:s Vintankar Bloggare

    SV: Vin till bär

    Tack Shorepower och Bubblaren för intressanta svar.
    Shorepower har du ngt förslag på champagne som passar till jordgubbar naturel. Gärna under tusenlappen.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    Champagnes starkaste sida är inte att matchas med bär så jag skulle inte ta en prestigechampagne

    Prova Nocturne för all del, har för mig att bland annat CH gillade den så lyssna inte bara på mig. Andre Clouet kan kanske vara en annan variant att testa. Gillar Silver Brut mest men till jordgubbar skulle jag ta en Grande Reserve. Har druckit Bollinger 2003 nyligen till jordgubbar och den fungerade också ok. Kanske Gosset Rosé.

    Diebolt-Vallois Rosé men lite osäker om det går att få tag i via SB (hittade den inte när jag sökte men man kan ju alltid kolla via Primewines)

    Som sagt, sötare varianter är att föredra till bär. Spara prestigechampagnen till andra rätter ;D
     
  9. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    Provade du Bacetto d'Aqui?
     
  10. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    Har personligen aldrig förstått meningen med jordgubbar till champagne. Färska bär till torra viner är en styggelse och det gäller i allra högsta grad även till champagne. Ett kvalitetsvin har en hög syra och en låg dosage och mogna bär innehåller alltid en ansenlig mängd socker vilket kommer att fucka upp champagnen totalt.

    Om man vill envisas med att ha champagne och jordgubbar så antar jag att man uteslutande vill imponera på kvinnfolk och det gör man garanterat inte genom att servera en sur och jävlig skumpa (även om man i det här fallet dricker mer med ögonen och upplevelsen än själva smakkombinationen). Satsa på en moscato d'Asti eller en Brachetto d'aqui istället om du vill att det ska smaka gott.

    Vill du impa så kan du köpa vad som helst i standardsortimentet.
     
  11. CH

    CH Medlem

    SV: Vin till bär

    ??? Nej tyvärr, söta champagner är inget som jag gillar speciellt mycket och när det gäller vin till bär så är champagne bland det sista jag skulle rekommendera.
     
  12. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Vin till bär

    Enig med Forsman och CH, skumpa skulle jag ICKE fylla glasen med.
    (jag får rysningar så fort jag hör någon nämna "Jordgubbar & champagne, ååååhhh så romantiskt och gott". Fy fan)

    Nivole har jag köpt några gånger å den äää vääl okej... Men jag tycker den lämnar en sötslibbig hinna och eftersmak i stil med Kopparbergs Cider, om ni förstår hur jag menar.
    Ett långskott kanske, jag vet inte. Men vad tror ni om att gå upp på nån Tokaji?

    (själv tycker jag bär i allmänhet och jordgubbar i synnerhet är jävligt överskattat. Hjortron, det har jag på gröten, men sen kan det kvitta.... så det så.)
     
  13. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    Personligen är jag av den barndomsromantiska åsikten att färska svenska bär skall inmundigas tillsammans med iskall gräddmjölk.

    Bär till vin blir en helt annan sak då de är tillagade; gele, i en pannacotta eller en brûlée, glass, parfait et cetera (med brasklappen att jag inte heller är speciellt förtjust i söta viner till frusna desserter).

    Det är inte alltid lätt.

    @Sjödin: e'la? har du gått i regression? Är inte du från landets mer mygginfesterade delar? Det där lät mer som någonting byggmästare CH skulle kunna klämma ur sig.
     
  14. Sjödin

    Sjödin Joråsåatt...

    SV: Vin till bär

    Oj, så det kan bli.... Jag vet inte vad som tog åt mig!? Jag har nog varit nykter alldeles för länge. Men nu är det åtgärdat, så tack för att du uppmärksammade mig!
     
  15. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    I got your back homie.
     
  16. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    Nja, det håller jag väl inte med om. Jag är heller ingen stor fantast av champagne tillsammans med bär men vilken som helst är nog fel. Stor skillnad på en Pierre Peters och en Andre Clouet.
    Det var El Burro Grande, kan inte hålla reda på alla lallare på forumet och den första jag tänker på då jag inte håller med är dig CH ;D

     
  17. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    För dig ja. Men om man bara köper det för att impa så kan man ge sig blanka faaaaaan på att den man impar på är en sådan människa som säjer "sjampanche" och tycker att det är "lyxigt" med bubblor, oavsett om dessa kommer från en åkesson eller en rotari. En bra skumpa skulle bara vara sur och äcklig tillsammans med BÄR (ok så? ;) ) (av anledningar ovan angivna) varav en billig skitchampagne med en dosage runt 12g för att täcka defekterna hos en bristfällig frukt och överproduktion faktiskt gör att det inte blir helt debilt med jordgubbar. Sen att det är billigt och att människan antagligen får dåndimpen av "riktig sjampanche" är ju bara plus i kanten.

    Om det inte är så att det är någon som man vill ta saker vidare med, då kan det rekommenderas att man lägger på en krona eller hundra. Inte minst för att minska risken för att föremålet för ens uppmärksamhet inte ska se hur man grinar illa vid varje klunk.
     
  18. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    Då rekommenderar jag en Moët. Det brukar impa.

    eeeh , håller helt med ??????????????????
     
  19. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vin till bär

    Japp, skriver fel ibland.

    Moet... Fy faaaaaaaan!
     
  20. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    SV: Vin till bär

    I stand corrected

    [​IMG]

    JC49, nu spårar vi ut lite igen ;D
     

Dela sidan