Vinkällarporr

Diskussion i 'Vin' startad av lepatrik, 11 april 2008.

  1. lepatrik

    lepatrik Medlem

  2. anders

    anders Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Frågan som omedelbart dyker upp är: när hade snubben tänkt dricka allt detta!?! Över 11000 flaskor! Givet att snubben konsumerar tre flaskor om dagen skulle det ta tio år att dricka allt detta.

    Eller är det frågan om en liten jäkla "hamster" som tycker om att äga, skryta och visa upp sina raringar och på det viset förstör prisbilden för oss kvalitetsmedvetna konsumenter?
     
  3. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Vinkällarporr

    Så hur många flaskor får man ha? om vi stryker skryta och visa upp, vad är det för fel med att att vilja äga? själv tycker jag det är kul att kunna välja, sen om det visar sig att det finns flaskor kvar i källaren när man "viker in" kan det väl vara nog så kul arv som nånting annat ;D

    Sen är det väl också så att många inte tänker dricka allt sitt vin utan ser det som en investering. köper, lagrar, säljer.

    Om detta sen förstör prisbilden "för oss kvalitetsmedvetna konsumenter" så får vi väl se till att förändra marknaden. Här gör ju redan SB och importörer redan ett bra jobb med kvoteringar mm ;)
     
  4. anders

    anders Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Om vi säger så här, du har redan en låda av varje toppslott från säg 1990. Kommer du då att bli lyckligare av att köpa en omgång lådor till, detta i synnerhet om du redan har kanske 7000 andra flaskor som ska konsumeras?

    Och det är just detta jag vänder mig mot. Då köper man etiketten och inget annat. Vinslotten skulle då kunna göra så att de säljer förstavinet på tetra till oss konsumenter och häller hallonsaft i flaskor med etiketter för de som ändå bara tänker köpa och sälja detta.

    Jag är inte odelat negativ till SB. Jag har sett priserna här i München och mycket är betydligt billigare på SB. Jag är rädd att om/när monopolet faller kommer vi få se "vinbutiker" i anslutning till stormarknaderna och jag vågar nog påstå att merparten av deras omsättning kommer INTE komma från hanteringen av kvalitetsviner. De små kvalitetsinriktade butikerna kommer att få ha kraftiga påslag för att över huvud taget få in tillräckligt med stålars för att täcka hyra etc.
     
  5. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Vinkällarporr

    Vet inte men oavsett om man blir det ej måste det väl vara OK att handla mera

    Och det är just detta jag vänder mig mot. Då köper man etiketten och inget annat. Vinslotten skulle då kunna göra så att de säljer förstavinet på tetra till oss konsumenter och häller hallonsaft i flaskor med etiketter för de som ändå bara tänker köpa och sälja detta.

    Men till slut kommer ju vinet att drickas. Jag köpte igår några flaskor Cos 03 och Troplong Mondot 1990, priset nu är klart mycket högre nu än när dom släpptes, om man gjort som du skriver skulle jag inte kunna gjort det då alla tetror redan vore uppdruckna! Etiketter är varumärken, dom står för nånting. Mouton 00 - MB 500S, Krug 89 - Moet, går fort att sortera och välja.

    Jag är inte odelat negativ till SB. Jag har sett priserna här i München och mycket är betydligt billigare på SB. Jag är rädd att om/när monopolet faller kommer vi få se "vinbutiker" i anslutning till stormarknaderna och jag vågar nog påstå att merparten av deras omsättning kommer INTE komma från hanteringen av kvalitetsviner. De små kvalitetsinriktade butikerna kommer att få ha kraftiga påslag för att över huvud taget få in tillräckligt med stålars för att täcka hyra etc.

    Ja, kan nog bli så. Om man tittar i England är kvalitetsvin ofta dyrare än i Sverige. Firmor med låga priser som, Farr och FRW har inga butiker dom är grossister.
     
  6. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

    SV: Vinkällarporr

    FRW är även s.k. "winebrokers", de förmedlar flaskor som klienter har och säljer dem till andra personer.
     
  7. anders

    anders Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Japp, marknadsekonomi måste råda. Det som jag tjurar över är att många köper vinet av "fel" orsak, alltså den primära orsaken är inte att det ska vara en god och trevlig dryck som passar till mat och/eller situation.

    Jo, men jag vill nog påstå att just vinetiketter står för väldigt olika saker för olika människor. För oss som hänger här står de med stor sannolikhet för något som är gott att konsumera. Men för många andra står det bara för att visa upp sina pengar eller kanske snarare för att visa att man trots alla sina pengar fortfarande beter sig som en svinadräng som släppts loss i stan en kväll. Det är med en rysning jag tänker på redovisningen i Livets Goda från restaurang(ob)scenen i Ryssland. :p

    Och om vi går tillbaka till vad tråden ursprungligen startade med nämligen Golden Cellar så blir min fundering kring den här personens verkliga intresse för vin än mer ifrågasättande när jag ser vad som fanns i källaren. Nästan allt är rött, det enda vita är bourgogne och också de är köpta i mångt och mycket på kända producenter. Var finns resten av världen? Och fördelningen: av över 11000 flaskor är 200 champagne. Det är så jag undrar om inte du magnum har fler :D

    Risken är att vinet aldrig kan njutas så som det var tänkta eftersom många flaskor kommer att vara helt över puckeln eller i alla fall en bra bit på väg utför. Många kommer ha oxiderats eller på annat sätt ha förstörts just bara för att de har legat så länge. Jag har haft nöjet att ha suttit i en flight med Ch Margaux 1900 och Petrus 1928 och det var naturligtvis fascinerande att så gamla viner gick att dricka med behag. Jag kan dock säga att jag upplevde dem inte som direkta höjdarviner. Jag gillade t ex de tre 61:eek:rna, som vid samma middag serverades i en annan flight, betydligt bättre.
     
  8. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Nu blir jag nyfiken.

    Var det Pillet-Will-buteljering på Margauxen?

    Dessa viner gjordes ju innan slottsbuteljeringarnas era, och ända långt in på 60- och i vissa fall i början av 70-talet kryllade det ju av nègociantbuteljeringar. En hel del av dem har inte alls varit så tokiga som t.ex. Van der Meulens klassiska Cheval-Blanc 1947 för att bra ta ett exempel, medan andra har varit katastrofala, då buteljerarna slängt i en massa andra viner från undermåliga producenter och sålt som toppvin.

    Detta är givetvis inget man talar högt om i Bordeaux, precis som att det användes Rhôneviner för att dryga ut även de bästa slotts cuvéer anno dazumal.
     
  9. anders

    anders Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Får tyvärr göra dig (och mig) besviken. Jag har ingen aning.

    Denna middag bevistade jag i Frankfurt år 2000 och min tyska var då inte vad den är idag. Det gjorde att jag i mångt och mycket inte lyssnade så noga eftersom jag ändå inte förstod. Det hela hölls på enstjärnan Tigerpalast och värd och provningsledare var Österrikes svar på Nils Stormby dvs med goda kontakter rakt in på slotten. Vad österrikaren heter har jag också förträngt.

    Trevligt var det och billigt var det inte. Dock skulle nog motsvarande middag idag betinga nypris på en bil.
     
  10. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Låter ändå mycket trevligt.

    Stormby ja, lever han än? Han känner ju Lur-Saluces, gamla ägaren på Yquem och startade ju det där "Systembolaget" i Danmark för ett antal år sedan, har inte hört nåt om honom sedan dess.
     
  11. anders

    anders Medlem

  12. magnum

    magnum Epernay, Frankrike

    SV: Vinkällarporr

    Håller med om att mycket vin dricks av "fel" människor!!!! ;D

    Och om vi går tillbaka till vad tråden ursprungligen startade med nämligen Golden Cellar så blir min fundering kring den här personens verkliga intresse för vin än mer ifrågasättande när jag ser vad som fanns i källaren. Nästan allt är rött, det enda vita är bourgogne och också de är köpta i mångt och mycket på kända producenter. Var finns resten av världen? Och fördelningen: av över 11000 flaskor är 200 champagne. Det är så jag undrar om inte du magnum har fler :D
    Många av dessa jätte källare innhåller mest Bdx rött, med höga rating siffror från R.P med en fördelning liknande den du beskriver (iof en bra fördelning om man gillar röd Bdx med hög rating) Har själv ca 50% champagne 40% Bdx och resten annat franskt. Nån Pesquera (som jag gillar skarp) och några flaskor från Italien
     
  13. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

  14. Keen

    Keen slan

  15. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Jag tror jag går iväg och spelar några rader.

    Dominant att köpa en stor Maybach, Rolls eller Bentley bara för att ha något att lasta skumpan i också, men med 130 mille eller vad det var har man ju råd med såna utsvävningar...
     
  16. Keen

    Keen slan

    SV: Vinkällarporr

    Precis vad jag tänkte. Synd bara att det kanske blir lite dyrt med en Wally 118 att frakta hem lasten med. Golden Cellar kunde man ju köpa loss rubbet av om man hade lust. Serious offers only. Den här lasten verkar dock mer överkomlig än de $15-20 golden cellar betingade. Med dagens dollarkurs är ju $5 mill överkomligt ;D
     
  17. Keen

    Keen slan

    SV: Vinkällarporr

    Verkar vara en skön snubbe iallafall ;D

     
  18. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    SV: Vinkällarporr

    Fy fan vilken underbar samling skumpa... Jag gråter nästan en liten tår när jag tänker på Krugen.
     
  19. Mysonoxen

    Mysonoxen Medlem

    SV: Vinkällarporr

    Om ni läser att någon svensk vinälskare vunnit högsta vinsten i helgen och omedelbart bränt $5 mille på skumpa är det förmodligen någon av oss som är skyldig. :D
     
  20. Keen

    Keen slan

    SV: Vinkällarporr

    haha, precis min tanke också.

    Frågan är vad man gör med ex antal hundra el. tusen flaskor i NY ;D Blir lite jobbigt att ta med allt på flyget. Får chartra ett fraktfartyg och sen dricka sig över Atlanten ;D
     

Dela sidan