Vinlista från Restaurang Riche anno 1961

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av tobbe81, 14 mars 2014.

  1. tobbe81

    tobbe81 Medlem

    en kockvän till mig som jobbar på Riche i Stockholm hittade denna gamla prislista från Riche 1961 snacka om att tiderna har förändras sedan dess

    [​IMG]
     
    kayaker, hampus86, Skumpagne och 1 annan gillar detta.
  2. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Cheval Blanc på magnum :).
     
  3. Keen

    Keen slan

    Det här med tidsmaskin kanske inte skulle vara så dumt...
     
    kayaker, chambertin och Skumpagne gillar detta.
  4. chambertin

    chambertin Medlem

    Men den var lite dyr va ?
     
    Anders Landström gillar detta.
  5. vintomas

    vintomas Bloggare

    För att ge perspektiv på priserna. Enligt Konsumentprisindex är priserna idag 11,0 gånger högre än årsgenomsnittet 1961.
    Billiga "flaskviner" ca 20 kr flaska, motsvarande volym från karaff 15 kr, standardskumpa 45-50 kr. Hur många gånger dyrare är motsvarande nivå av viner idag, om vi skulle nöja oss med billiga restauranger? 15-20 gånger?
    Man kan ju också jämföra med lönerna. 1961 hade en genomsnittlig manlig industriarbetare 6:07 kr i timmen, 6:82 kr i timmen om tillägg och förmåner räknas in. Hittade en rätt aktuell uppgift (från LO via den genomseriösa källan Aftonbladet) om att en genomsnittlig industriarbetarlön idag är 328 000 kr/år, vilket med en årsarbetstid om 1808 h blir 181 kr/h. Arbetarlönen per timme är i så fall cirka 26,6 gånger högre idag än 1961, om vi jämför med lönen inkl. förmåner. (Då tar vi inte hänsyn till att skatten har gått upp och årsarbetstiden har gått ner, så förmodligen har årslönen efter skatt gått upp mindre än så.)

    Sådant som Liebfraumilch och Königsmosel var nog rätt bra viner 1961, så man ska inte bli förvånad över att hitta sådana märken på en fin restaurang på den tiden. Många klassiska franska och tyska områden tappade i kvalitet under 1960- och 1970-talen genom en inriktning på volymproduktion, och började komma tillbaka på 1980-talet, fast på bredd först på 1990-talet. Men med undantag för Champagne har de gamla volymmärkena (Mouton Cadet, Cruse, Blue Nun...) aldrig gjort den comeback som små och medelstora producenter gjort.

    Det vore sunt om vi kunde få tillbaka den ordningen att Cheval Blanc var något billigare än Lanson Black Label, och kostade bara drygt dubbelt så mycket som en Liebfraumilch. :)
     
    Last edited: 14 mars 2014
    kayaker, hampus86, MartinE och 2 andra gillar detta.
  6. vintomas

    vintomas Bloggare

    Jag passar på att lägga till några svenska bolagspriser som fanns med i en vinbok från 1938 (Vinets lov av Øvre Richter Frich), utspritt på olika ställen i boken, så det är inte mycket mening att skanna. Alla viner som fanns upptagna i boken kom från en-två firmor per område, så det verkar vara sponsring inblandat. Lägg bl.a. märke till att premier cru från Vosne-Romanée kunde köpas billigare än Königsmosel. Det var bättre förr! :D
    För övrigt kunde man vid den här tiden köpa i princip hur mycket vin man ville, om man väl hade motbok. Det var bara spriten som var ransonerad, och så var "starkölet" (beteckningen fanns inte vid denna tid) märkligt nog helt förbjudet, såvida man inte fick det på recept och köpte det på apotek.
    • Bollinger Brut 1928: 10:50, magnum 21:-
    • Bollinger Brut utan årg.: helbutelj 9:25, magnum 18:-, halvbutelj 5:20
    • Bollinger Dry Extra: helbutelj 8:-, magnum 15:50, halvbutelj 4:65, kvartsbutelj 2:60
    • Bollinger Carte Blanche: helbutelj 7:50, halvbutelj 4:45
    • Maas. Nathan & Co. Zeltinger Berg 1935, 3:55
    • - " - Königsmosel, 4:10
    • - " - Berncasteler Rosenberg 1934, 5:65
    • - " - Liebfraumilch Special 1934, 5:25
    • - " - Dürkheimer Spielberg Spätlese Wachstum Winzerverein, 6:75
    • Deinard & Co., Koblenz Berncasteler Doctor 1934, 7:25
    • - " - Deinhards Sparkling Hock, 6:-
    • F. Chauvenet, Nuits S:t Georges, Chauvenet Impérial (Bourgogne, utan årgång), 4:10
    • - " - Grand Premier Rouge resp. Grand Premier Blanc, 5:40
    • - " - White Cap (mousserande), 4:70
    • - " - Red Cap (mousserande rött från Bourgogne!), 4:90
    • - " - Vosne-Romanée (Malconsorts) 1926, 4:-
    • - " - Charmes-Chambertin 1926, 6:-
    • - " - Nuits Vaucrains 1923, 8:25
    • - " - Clos de Tart 1923, 10:-
    • Cruse & Fils Frères, Bordeaux: Cruse Monopole Blanc (halvsött), 3:55
    • - " - Cruse Monopole Rouge 1929, 3:55
    • - " - Château Rausan Ségla 1926, 5:-
    • - " - Château Pontet Canet 1924 resp. 1926, 6:40
    • - " - Château Cheval Blanc 1929, slottstappning, 14:75
    • Sanchez Romate Hermanos, Jerez: Amontillado N.P.U., 8:50
    • - " - Dry Solera Romate, 7:50
    • Luiz Gomes Da Conceiçao, Madeira: Santa Luzia, 5:90
    • C.N. Kopke & Co., London & Oporto: Kopkes Bridge Port, 6:60
    • Cognac: Pinet, Castillon & Co. ***, 8:55
    • - " - V.O., 9:85
    • - " - V.O.P., 13:10
    • - " - Extra, 14:40
    Jag avslutar med bildtexten till en bild med några cognacsflaskor - "God cognac, gott groggvirke - och en lyckad kväll är säkrad" ;)
     
    sunqan och hampus86 gillar detta.
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Bollinger 1928 på magnum. Är den bra lagrad. Köper gärna en pava isåfall :)

    DET var bättre förr
     

Dela sidan