chambertin
Medlem
Vinbranschen och dess marknadsförare (inte så mkt producenterna dock) verkar väldigt glada i att använda "mini" framför allehanda vinnamn för att associera sin produkt med ngt som är dyrare och mer högklassigt.
Det vanligaste var ju under flera år "miniamarone" som flitigt användes först om Ripassoviner och senare även om diverse annat plonk med lite torkade druvor i. Några leverantörer fälldes 2012 av AGM just för detta uttryck men man kan konstatera att det fortfarande florerar i beskrivningar även om det mer sällan dyker upp i direkt marknadsföring.
På senare tid har jag uppmärksammat att minibrunello (om Rosso di Montalcino t.ex) och minibarolo (om div olika Nebbiolo-viner från Piemonte) gjort sitt intåg hos marknadsförarna. Snyltning så klart men det som fascinerar mig mest är att det verkar vara en isolerad Italiensk företeelse. Har inte hittad några minibordeauxer, minbourgogner eller minichampagner heller för den delen. Snyltning brukar ju annars vara vanligast på prestigenamn men så vekrar det inte vara just här.
Såg till min förfäran att Terrific Wines använt "minichablis" om ett vin som var en vanlig Bourgogne Blanc. Skulle kanske varit ok om det varit just en Petit Chablis där man ju menar ngt i stil med "minichablis".
Finns det mer av det här feniomenet eller är det mest ngt som kretsar runt Italienska viner ?
Vad tycker ni om det i så fall ?
Det vanligaste var ju under flera år "miniamarone" som flitigt användes först om Ripassoviner och senare även om diverse annat plonk med lite torkade druvor i. Några leverantörer fälldes 2012 av AGM just för detta uttryck men man kan konstatera att det fortfarande florerar i beskrivningar även om det mer sällan dyker upp i direkt marknadsföring.
På senare tid har jag uppmärksammat att minibrunello (om Rosso di Montalcino t.ex) och minibarolo (om div olika Nebbiolo-viner från Piemonte) gjort sitt intåg hos marknadsförarna. Snyltning så klart men det som fascinerar mig mest är att det verkar vara en isolerad Italiensk företeelse. Har inte hittad några minibordeauxer, minbourgogner eller minichampagner heller för den delen. Snyltning brukar ju annars vara vanligast på prestigenamn men så vekrar det inte vara just här.
Såg till min förfäran att Terrific Wines använt "minichablis" om ett vin som var en vanlig Bourgogne Blanc. Skulle kanske varit ok om det varit just en Petit Chablis där man ju menar ngt i stil med "minichablis".
Finns det mer av det här feniomenet eller är det mest ngt som kretsar runt Italienska viner ?
Vad tycker ni om det i så fall ?