Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinsten/bottensats – gott, äckligt eller bara besvärligt?

Alpha

Medlem
Satt nyligen och smackade på en 2010 Mas de Boislauzon CdR Villages. Den var mjuk och fin och mkt vin för p... ähum. Lite synd att den inte verkar släppas i år.

Lite av ett husvin (ett av många...) hos mig då det numera går att beställa året om i BS. Det enda negativa är den massiva avfällningen :confused:
 

Skrutt

Medlem
Lite av ett husvin (ett av många...) hos mig då det numera går att beställa året om i BS. Det enda negativa är den massiva avfällningen :confused:
Ja, minsann! Just 2010:an finns i BS. Fällningen (vinstenen) har jag själv inget emot. Den är ju god också. Tycker du att den är oestetisk?
 
Trådskapare
Alpha

Alpha

Medlem
Ja, minsann! Just 2010:an finns i BS. Fållningen (vinstenen) har jag själv inget emot. Den är ju god också. Tycker du att den är oestetisk?
Hehe, ja där tycker vi olika. Det är så mycket även efter dekantering att jag avstår från de sista dropparna i glaset. o_O

Däremot så drack jag storebror igår. 2013 Mas de Boislauzon Chateauneuf du Pape som släpptes i små partier samma dag. Det hann få en 4-5 h i karaffen innan det var dags. Elegant vin, min typ av CH9 som är lite mer återhållsam med frukten. Dock en aning för mycket smak av lakrits för att verkligen skina i mitt tycke. Jo, och till saken, ingen bottensats :D.
 

Skrutt

Medlem
Hehe, ja där tycker vi olika. Det är så mycket även efter dekantering att jag avstår från de sista dropparna i glaset. o_O

Däremot så drack jag storebror igår. 2013 Mas de Boislauzon Chateauneuf du Pape som släpptes i små partier samma dag. Det hann få en 4-5 h i karaffen innan det var dags. Elegant vin, min typ av CH9 som är lite mer återhållsam med frukten. Dock en aning för mycket smak av lakrits för att verkligen skina i mitt tycke. Jo, och till saken, ingen bottensats :D.
Intressant. Själva ordet bottensats spelar kanske in ty ämnet i fråga är, fastän indränkt i vin, precis lika fräscht som ditt bordsalt ☠ och troligen nyttigare. Skicka till mig i kuvert så piffar jag upp sockerkakan.

Tack för recensionen av CdP:n!
 

Vino fino

Medlem
Själva ordet bottensats spelar kanske in ty ämnet i fråga
Faktum är att det är precis tvärtom. Du är i historisk minoritet. ;) Fällningen i en vinflaska, the dregs, har givit namn åt en mängd andra negativa företeelser (exempelvis drägg på svenska, fast långt senare). Lustigt nog är det enbart just i vinsammanhang som the dregs är någorlunda neutralt snarare än ett ord med en uppenbart negativ konnotation.

Samma gäller f.ö. för det besläktade slag (slagg på svenska). I gruvsammanhang, restprodukter, i andra sammanhang, lösaktiga fruntimmer och annat.
 

Skrutt

Medlem
Faktum är att det är precis tvärtom. Du är i historisk minoritet. ;) Fällningen i en vinflaska, the dregs, har givit namn åt en mängd andra negativa företeelser (exempelvis drägg på svenska, fast långt senare). Lustigt nog är det enbart just i vinsammanhang som the dregs är någorlunda neutralt snarare än ett ord med en uppenbart negativ konnotation.

Samma gäller f.ö. för det besläktade slag (slagg på svenska). I gruvsammanhang, restprodukter, i andra sammanhang, lösaktiga fruntimmer och annat.
Du anammar en märklig förklaringsmodell som ställer kulturella föreställningar - hur pass ärevördigt historiskt förankrade de än må vara - mot vetenskapliga fakta. Tvärtom my foot: Självklart syftade jag på ordets historisk-kulturella konnotationer. Att försöka tillrättavisa mig genom att ställa majoriteten före vetenskapen är faktiskt lite komiskt.
 
Last edited:

Vino fino

Medlem
Du anammar en märklig förklaringsmodell som ställer kulturella föreställningar - hur pass ärevördigt historiskt förankrade de än må vara - mot vetenskapliga fakta. Tvärtom my foot: Självklart syftade jag på ordets historisk-kulturella konnotationer. Att försöka tillrättavisa mig genom att ställa majoriteten före vetenskapen är faktiskt lite komiskt.
Jag försökte vara snäll, men det var ju bortkastat. Hahahahaha. Du kan ju läsa på etymologin. (Obs: inget fel att gå igång på fällningen, alla har sina laster, min poäng var att folk genom tiderna tyckt att fällning varit så obehagligt att det givit namn åt en massa annat elände).
 

Skrutt

Medlem
Jag försökte vara snäll, men det var ju bortkastat. Hahahahaha. Du kan ju läsa på etymologin. (Obs: inget fel att gå igång på fällningen, alla har sina laster, min poäng var att folk genom tiderna tyckt att fällning varit så obehagligt att det givit namn åt en massa annat elände).
Ja, och inkaindianerna tyckte antagligen att solförmörkelser var obehagliga och jordens rundhet har besvärat många.
 

Skrutt

Medlem
Vinofino, Om jag säger att ordet "bottensats" kanske påverkar Alphas sätt att se på ämnet vinsten, till skillnad från mig som betraktar det som ett välsmakande salt, hur gör det mig ohistorisk eller "precis tvärtom"? Etymologin är ju precis vad jag tar utgångspunkt i. Så vad snackar du om? Har jag inte rätt till en egen åsikt?
 
Trådskapare
Alpha

Alpha

Medlem
Vinofino, Om jag säger att ordet "bottensats" kanske påverkar Alphas sätt att se på ämnet vinsten, till skillnad från mig som betraktar det som ett välsmakande salt, hur gör det mig ohistorisk eller "precis tvärtom"? Etymologin är ju precis vad jag tar utgångspunkt i. Så vad snackar du om? Har jag inte rätt till en egen åsikt?

Ord må vara starka men påverkar inte min åsikt i denna situation. Jag gillar helt enkelt inte att få små korn i munnen när jag dricker vin. Ibland är livet inte svårare än så, hur mycket man än försöker.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ord må vara starka men påverkar inte min åsikt i denna situation. Jag gillar helt enkelt inte att få små korn i munnen när jag dricker vin. Ibland är livet inte svårare än så, hur mycket man än försöker.
Har inga problem att förstå att det kan vara en negativ upplevelse med vinsten. Många vinmakare kylstabiliserar och filtrerar sina viner just därför, medan många gör det motsatta för att de inte anser att vinsten besvärar utan snarare bidrar till positiva attribut. Vid filtrering så kan ju även en del andra önskade komponenter försvinna. En smaksak helt enkelt. :)

[Lyfte ut inläggen rörande vinsten och skapade en separat tråd]
 
Trådskapare
Alpha

Alpha

Medlem
Har inga problem att förstå att det kan vara en negativ upplevelse med vinsten. Många vinmakare kylstabiliserar och filtrerar sina viner just därför, medan många gör det motsatta för att de inte anser att vinsten besvärar utan snarare bidrar till positiva attribut. Vid filtrering så kan ju även en del andra önskade komponenter försvinna. En smaksak helt enkelt. :)

[Lyfte ut inläggen rörande vinsten och skapade en separat tråd]

Vad anser du själv? :)
 
Trådskapare
Alpha

Alpha

Medlem
Att det är gott och trevligt! Jag förnippar det med kvalitet även om det inte per definition har med kvalitet att göra. Länge så trodde jag dessutom att man syftade på "vinsten" (en vinst) snarare än vin-sten, när jag läste om begreppet. Okunnigt och naivt, men ganska charmigt om jag får säga det själv. :D

Haha, jag håller med! Det blir lätt charmigt när man bjuder på sig själv. :) Jag kan även hålla med om om kopplingen till kvalitet, det ligger väl i sin tur i kopplingen till vin med ålder kanske? Vad som var intressant dock var just att CdP inte hade någon vinsten alls medan CdR för halva pengen har massvis. Jag blir förvirrad av syftet. :confused:

Kul att du gjorde en egen tråd av detta också, ser fram emot många och olika tolkningar.
 

ChristianB

DipWSET
Haha, jag håller med! Det blir lätt charmigt när man bjuder på sig själv. :) Jag kan även hålla med om om kopplingen till kvalitet, det ligger väl i sin tur i kopplingen till vin med ålder kanske? Vad som var intressant dock var just att CdP inte hade någon vinsten alls medan CdR för halva pengen har massvis. Jag blir förvirrad av syftet. :confused:

Kul att du gjorde en egen tråd av detta också, ser fram emot många och olika tolkningar.
En tanke kan ju vara att de väljer att inte stabilisera vinet på samma sätt för att bevara mer av ursprungsvinet, men det känns lite konstigt att man gör så med instegsvinet; rimligen borde "bulkvinet" vara det enkla, stabila vinet medan premiumsegmentet kanske bara får en lätt stabilisering.
Ett annat alternativ kan ju vara att alla viner görs på samma sätt men att CdR görs med kortare tids fat-/tankmognad så att mindre av skräpet hinner fällas ut och sjunka till botten av behållaren. Med deras C9dP skulle i så fall en längre tid på fat/tank ge ett stabilare vin i längden. :)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Faktum är att det är precis tvärtom. Du är i historisk minoritet. ;) Fällningen i en vinflaska, the dregs, har givit namn åt en mängd andra negativa företeelser (exempelvis drägg på svenska, fast långt senare). Lustigt nog är det enbart just i vinsammanhang som the dregs är någorlunda neutralt snarare än ett ord med en uppenbart negativ konnotation.
Med tanke på att frågan handlar om vinsten - blandar du inte ihop en del rätt obesläktade saker när du tycks beskra allt som negativt? Äldre tiders viner som inte var (lika effektivt) klarerade och aldrig filtrerade lär ju ha kastat betydligt mer sediment även i unga år än dagens viner.

Vinsten, särskilt lite större kristaller, är ju nästan alltid ett kvalitetstecken. Det indikerar i de flesta fall ett vitt vin med hög syranivå (= bra friskhet och lagringstålighet) som vinifierats varsamt, som redan påpekats. I roséviner är väl detta trots allt mindre vanligt än i vitt, men fenomenet är det samma. Sådana kristaller brukar vara rätt lätta att dekantera av om man inte har väldigt bråttom eller är väldigt klumpig. Tartratkristallerna är nämligen klart tyngre än vinet.

Har sett förklarande baksidesetiketter på både tyska och franska viner (framför allt söta vita) som talar om att vinet kan innehålla vinsten och att detta inte är en defekt. Förmodligen för att handlare ska undvika att få returer.

Vad man däremot ska vara misstänksam mot är fällning i unga röda viner, "icke-kristiallina" fällningar i vita viner, och allt som ser ut som slöjbildning eller något mer gelatinöst eller slemmigt. Fast det är klart, dricker man riktigt gamla vita (säg 50 år eller så), kan man nog stå ut med lite lätt slöjbildning. :)
 

Per Stade

Lege artis
Att det är gott och trevligt! Jag förknippar det med kvalitet även om det inte per definition har med kvalitet att göra. Länge så trodde jag dessutom att man syftade på "vinsten" (en vinst) snarare än vin-sten, när jag läste om begreppet. Okunnigt och naivt, men ganska charmigt om jag får säga det själv. :D

Älskar dig Mattias!
Personligen har jag för länge sedan fått uppfattningen att vinsten i vitt och fällningar i rött är ett kvalitetstecken. Det betyder att vinet eller spriten (för det gäller cognac och singlemalt också) inte är filtrerat eller kylstabiliserat. Och desto mindre manipulerat, desto bättre.
 

chambertin

Medlem
En tanke kan ju vara att de väljer att inte stabilisera vinet på samma sätt för att bevara mer av ursprungsvinet, men det känns lite konstigt att man gör så med instegsvinet; rimligen borde "bulkvinet" vara det enkla, stabila vinet medan premiumsegmentet kanske bara får en lätt stabilisering.
Ett annat alternativ kan ju vara att alla viner görs på samma sätt men att CdR görs med kortare tids fat-/tankmognad så att mindre av skräpet hinner fällas ut och sjunka till botten av behållaren. Med deras C9dP skulle i så fall en längre tid på fat/tank ge ett stabilare vin i längden. :)
Det är nog ganska få som filtrerar röda viner idag men däremot förekommer nog kylstabilisering på enklare viner som precis som du säger har kortare tid på tank/fat.

Skillnaden på nivån av fällning mellan CdR -10 och C9dP -13 kan nog bero på flera faktorer varav åldern är en av dem (vinsten bildas och fäller ut långsamt och mer vid lägre temperaturer m.m).

Andra faktorer som påverkar är ju tiden på fat/tank (lu längre tid på tank före buteljering desto minder fällning).
Enklare viner har troligen lägre druvmognad och därmed högre syranivåer.
Druvsammansättningen skiljer sig kanske åt en del. Ofta mkt hög andel Grenache i C9dP och den får ju ganska måttliga syranivåer jfrt med t.ex Syrah. Ser att Boislauzons C9dP har ca 70% Grenache och resten Syrah/Mourvedre och CdR har 50% Grenache, 40% Syrah och resten Carignan/Mourvedre.

Personligen så ser jag nog fällning som en positiv indikator på att vinet inte är så manipulerat (filtrerat/stabiliserat) och att dekantera hör ju till så att säga vg mogna viner. Dessutom är det ju bra att dekantera för att lufta vinet för det mesta.
 
Toppen