Vinvärldens mest underskattade druvor...

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias S, 2 mars 2014.

  1. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Touriga national (utom då det blandas med Portvin) är nog nära det vinnande priset. Iaf om jag sitter i panelen.
    Iom att vinerna ju också blir schweenabra.
    Monastrell/mourvèdre blir ju också ofta märkvärdigt bra...
     
  2. Silex

    Silex Medlem

    Satt precis och läste igenom tråden och såg att @chambertin redan sammanfattat mina åsikter utmärkt i sin lista. Finns mycket bra att viner av dessa druvor och ofta utan att det svider alltför mycket i plånboken.
     
    StefanAkiko gillar detta.
  3. Gurto

    Gurto Medlem

    Kan inte någon hojta till med ett tips på en bra Mencia som finns på bolaget? Har inte druckit mycket vin av denna druva.
     
  4. TEGE

    TEGE Medlem

    Alvaro Palacio Petalos del Bierzo
    har väl många rosat. Själv var jag inte lika imponerad.
     
  5. Sveprod

    Sveprod Medlem

    Malvasia
     
  6. Bastardo

    Bastardo Medlem

    Petit verdot kommer jag att tänka omgående … :cool:
    För att ha varit en utfyllnadsdruva i Bordeaux har det kommit starkt tillbaka som endruvesvin med mycket fina resultat på många håll!
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Petit_verdot
    P.S. Jag formligen älskar viol både i doft och smak! Söker hela tiden nya viner med viol …
     
  7. Bastardo

    Bastardo Medlem

    Synd att ni har så kort tid för att ändra i texten …
    Kom på en annan druva som förtjänar mer uppmärksamhet: Scheurebe. Finns inte ens på svenska ännu på wikipedia! Någon här som kan ämnet och kan skriva ett par rader om den? :)
    En oerhört fin druva speciellt som BA eller TBA.
     
  8. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Har du exempel på vinmakare som använder druvan @Bastardo?
     
  9. Gurto

    Gurto Medlem

    Måste vara det här "vinet" som åsyftas ;)
    http://www.systembolaget.se/1939

    Mer seriöst så vet jag inte så mycket mer om druvan än att den är ganska vanligt förekommande i Österrikisk Beerenauslese tillsammans med druvan Welschriesling. Görs visst lite torrt vin av den men har aldrig smakat.

    Tydligen en korsning mellan Riesling och okänd druva.
     
  10. Jos

    Jos Medlem

    Med tanke på hur många som envisas med endruvsvin på en gammal bdx-druva som Malbec skulle jag säga att den är klart överskattad.

    Alvarinho däremot tycker jag förtjänar mer, svinigt gött! :)
     
  11. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Håller med
    Aldrig testat en "ren malbec" som har varit något att ha.
    För bläckiga och noll elegans
     
    Jos gillar detta.
  12. Mattias S

    Mattias S Administratör

    *letar febrilt efter en knapp att trycka på som indikerar "Ogilla"* :)

    Tycker nog att jag har druckit en hel del genom åren, både från Cahors och Argentina, men smaken tenderar ju att variera från dålig till bra... ;)
     
  13. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Kanon då behöver vi inte bråka om dom flaskorna
     
  14. Jos

    Jos Medlem

    Med gammal bdx-druva menar jag att det känns som de flesta fasat ut och slutat använda den, måste ju också betyda något...
     
    Kostjan gillar detta.
  15. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Jag har typ 10 rankor Scheurebe i min "vingård" :D
     
    Mattias S gillar detta.
  16. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Precis som jag föredrar det balanserat finstämda och glänsande välpolerade, så... ibland att jag behöver äta ngt som fullkomligt exploderar av vitlök, helt enkelt bara brutalt rustikt. På samma vis kräver min själ från gång till annan rustika viner. Då är Cahors en fantastisk tillflyktsort.
     
    Kostjan gillar detta.
  17. Bastardo

    Bastardo Medlem

    Hej Anders!
    Tack för frågan. Det var ganska länge sen jag drack det, men oerhört gott smakade vinet … och det var dessutom prissänkt på bolaget!?
    Carl Reh, Scheurebe Beerenauslese var producenten och namnet på vinet. Vilket år var det, kan jag inte svära på, men det måste ha varit på slutet av -80-talet. Kanske 1989? Supergott var det, hur som helst!
    Keller tillverkar också ett torrt vin av druvan men jag är absolut säker på att det fungerar bäst på söta viner! Kolla gärna på: atomwine.dk/
    P.S.
    Det är troligt att producenten inte längre finns. Inte alla fall på exakt samma namn.
     
    Last edited: 23 mars 2014
  18. sunqan

    sunqan Vinös

    Fråga här - förra året var vi i torremolinos, och jag hittade ett vitt vin gjort på palomino fino, vilket visade sig vara slöseri på både druvjuice och vår tid :)
    Nu är ju frågan - Finns det några vita viner (ej sherry eller liknande) som är gjorda på Palomino Fino som är bra och inte bara "intressanta"? eller är det en druva som är rejält svår att göra habilt vin på?
     
  19. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Det finns det definitivt! Sen får du ju ha rimliga förväntningar, det görs ingen Montrachet på palomino... ;)

    Diverse sherryproducenter gör serier med vanliga torra vita viner. Väldigt goda, friska, lagom fruktiga varianter som passar fisk och skaldjur. Lite som Muscadet S-&-M fast sydligare frukttoner. Och i samma anda ger vinerna löjligt bra valuta.

    Min favorit är Barbadillos Castillo de San Miguel (http://barbadillo.com/en/product/castillo-de-san-diego-blanco-seco-2). Även Gadir från Osborne är bra, men där har de slängt in en skopa Chardonnay. (http://www.osborne.es/en/productos/vinos/tierra-de-cadiz/)
     

Dela sidan