Champagne Lombard – producentprovning 14 maj 2018

Betyg:
5/5,
 1. thunberg
  upload_2018-5-22_14-2-43.png
  Nyligen var Christophe Pitois, vinmakare på Champagne Lombard et Médot, på besök i Stockholm. Importören Vinia hade bjudit in till gemensam matlagning och provning av några av Lombards viner. Lombard grundades 1925 i Epernay och tillhör ännu familjen, nu i 3:e generationen. Förutom c:a 10 hektar egna odlingar köper de in druvor från drygt 100 olika andra odlare i Montagne de Reims och Côte des Blancs som förfogar över 140 hektar totalt (11 Grand Cru och 21 Premier Cru).

  upload_2018-5-22_0-12-14.png
  (Christophe Pitois)

  Fram till mitten av 00-talet producerades upp till 2 miljoner flaskor årligen men är nu nere i 750000 varav över 70% exporteras. Största marknaderna är Storbritannien, USA, Japan men de ser ett ökat intresse från Indien och Nepal(!). Anledningen till den minskade produktionen var att firman ville ändra sin linje och gå från alltför standardiserade produkter till viner som visade på terroir och vad de olika områdena de får druvor ifrån verkligen smakar. Det var då Christophe Pitois tog anställning och utifrån hans önskan ändrades bl.a. fokus. ”vi gör så här, annars stannar jag inte” förklarar Christophe hur beslutet togs. Erfarenhet har han med egna odlingar i Champagne, ”tillverkar endast för husbehov, de flesta druvorna säljer jag”, och har jobbat på bl.a. Château Pontet-Canet

  upload_2018-5-22_0-12-46.png

  Lombard har en stor mängd ståltankar vilket gör det möjligt att vinifiera varje enskild odling separat. De flesta viner genomgår malolaktisk jäsning och dosagen är mycket låg eller noll. ”Aldrig våra druvor från Mesnil, de genomgår inte malo. Det skulle helt förstöra frukten” inflikar Christophe. Detsamma gäller även för några av deras viner inom segmentet ”Terroir”, mono-crus och enskilda vingårdar. Mängden fat som används har också minskat och nu är det ett fåtal viner som ligger längre på dessa. De har idag 15 ”officiella” cuvéer, ”very special” säger Christophe om de icke oficiella, fördelat i olika segment, Signature, Terroir och Millésime och det var den förstnämnda vi fick ta del av under provningen. På firman i Epernay finns årgångsviner från 1973 till den senaste lanserade årgången 2008. 2012 släpps inte förrän om 2-3 år, vi får se säger Christophe.

  Vi hade samlats på PS Matsal i Stockholm för att gemensamt laga en 3-rätters lunch med viner att prova till. Uppdelade i grupper fick vi grundliga instruktioner av personalen och sen var det bara att börja hacka, steka, rimma, koka, garnera och servera.

  upload_2018-5-22_0-13-7.png

  Först ut en helt magisk smörbakad sparris på syrad äggcrème med sikrom och krispig gurka. Till det NV Lombard Brut Nature Grand Cru Blanc de Blancs (basår 2012 (0% reservvin), deg 170615, 50% Mesnil, 25% Chouilly, 15% Avize, 10% Cramant, 6 månader på fat, 0 dosage). Något diskret doft med inslag citrus, gröna äpplen och kalksten. Bra bitig syra, krispig, något besk och på tok för ung. Fungerade mycket bra till maten men kommer vinna mycket på lagring. Känns väldigt typisk BdB, varken mer eller mindre.

  Andra rätten var eldad Åländsk regnbåge med tartar på sotad aubergine och grön curryvinaigrette. Mycket god rätt även den även om jag tyckte det var lite väl hög syra i tartaren (mitt egna fel). Till det drack vi NV Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir (100 % Pinot Noir Rilly-la-Montagne, basår 2013 (inget reservvin), deg 180226, 4g/l dosage). En hel del frukt i doften, generös, röda äpplen, ingefära, stendamm, vanilj. Smaken är stram, hög syra, frukten är mer åt sötare citrus och en släng av grapebeska. En klar matchampagne och lyckas med sitt uppdrag.

  Som tredje rätt blev det skreitorsk med vitbetor, kålrabbi, snabbpicklad tomat, vattenkrasse och forellrom. Bästa skrei jag ätit, har inget mer att tillägga. NV Lombard Brut Référence (40% Pinot meunier, 40% Pinot noir, 20% Chardonnay, basår 2014 (20% reservvin), deg 180212, dosage 7g/l) fick samspela. Den högre dosagen märks tydligt och upplevs kanske något hög med tanke på de andra vinerna. Dock är det en generös doft av mogna äpplen, aprikoser, vanilj och en del brödighet. Stramare i smaken, bakade äpplen, citron och ett bra avslut. Detta är en champagne för allt och alla. Just den något högre dosagen gör det publikfriande utan att bli för sliskigt. Kul dricka utan krusiduller.

  Som avslutning kom det fram en ostbricka och till det NV Lombard Brut Premier Cru Rosé (50% Chardonnay, 40% Pinot noir, 10% Pinot noir stilla rött från Verzenay, basår 2014 (0% reservvin), dosage 4g/l, 6 månader på fat). Parfymiga solvarma jordgubbar, örtighet och granatäpple i doften. Bra balans i smaken som håller samma stil och avslutas syrligt. Lättgillad rosé som passade bra till framförallt osten Petit Nevat.

  upload_2018-5-22_8-14-15.png
  (Christophe Pitois)

  Det finns en tydlig idé bakom vinerna och alla är rena i sina smaker, den diskreta fathanteringen bidrar. För att vara på NV nivå så håller det bra klass och gör att jag vill prova deras Terroirsegment. Eller gärna BdB med ålder, tror den kommer höja sig ett par snäpp.

  Tack till Vinia för en mycket lärorik och trevlig tillställning.

  Dela artikeln

  Carinasomm, Fredrik L, Trydebull och 10 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!