Hopwine 2

Betyg:
5/5,
 1. thunberg
  Skribent: Johan Thunberg
  Först publiserad på Finewines.se mars 2021.
  Senast uppdaterad: 2021-03-16 - rättelse om Cébène's vinkällare.


  upload_2021-3-15_20-38-55.png
  Hopwine är en virtuell eventplattform för vin och spritproducenter. Denna plattform hjälper till att presentera producenter och deras produkter under pågående pandemi. Det har i skrivandets stund hållits två event (H1 och H2) och det finns två till planerade 2021, med olika teman varje gång.

  Vid varje event finns ett flertal producenter listade och man kan själv välja vilka man vill föra en dialog med och kanske få prover levererade för en gemensam onlineprovning. Producenternas viner hälls upp i 2 centiliters flaskor, etiketteras och skickas iväg till importörer, skribenter etc.

  Jag har testat samtliga 39 provflaskor som jag fick ta del av och har även haft samtal med några av producenterna. Temat denna gång (H2) var ”Hopwine Green Week”, för producenter som odlar hållbart (Demeter och Terra Vitis). Jag valde att prova vinerna redan innan mina samtal med producenter för att i så stor utsträckning som möjligt kunna ge mina egna första intryck.

  upload_2021-3-15_20-39-54.png


  François Ducrot Wines, Languedoc
  upload_2021-3-15_20-40-23.png

  Jag hade bokat ett möte med Benoit Chaligne, kommersiellt ansvarig för Ducrot för att följa upp på några frågor jag hade. Det blev till slut en total genomgång av Ducrot, en tur genom vingården och några lärdomar rikare.

  François Ducrot, cellar master på Enclos de la Croix, valde för 7–8 år sedan att ta tillvara på de lokalt odlade druvorna och i stället för låta de säljas till stora kooperativ producera viner under egna etiketter. Så han började köpa in druvor, skapade en negociant firma för att visa på potentialen som han anser finns i området och det blev starten på en total omvandling av både vingård som filosofi kring odling, natur och mångfald.

  Idag har François Ducrot Wines (med Enclos de la Croix) 23 hektar mark där de odlar ett flertal olika druvor bland hästar, ankor, höns och annat vilt levande. Att odla hållbart är inte alltid så enkelt, problem med kaniner som insekter är vanligt förekommande. För att komma till bukt med gnagare har många stolpar satts upp, liknar gamla telegrafstolpar, där rovfåglar kan sitta och spana efter nästa måltid. För att minska på skadeinsekter jobbar de på att förbättra levnadsvillkoren för fladdermöss genom att plantera träd och sätta upp holkar. Just träd är något som planteras flitigt i gårdarna, upp till 1000, för att motverka den monokultur som annars är vanligt förkommande i stora uppodlade områden.

  En ny byggnad har uppförts, givetvis klimatneutral byggd av lokal sten och med solpaneler på taket, vilket ger en bättre kontroll på produktionen. Ingen uppvärmning behövs och av den el som panelerna producerar går överskottet till den närliggande byn.

  Största marknaderna är förutom Frankrike, USA och UK med planerad expandering till Asien och norra Europa. Under rundvandringen berättar Benoit att de precis buteljerat sitt första orange vin som uteslutande går till USA. Detta för att det är en stor förfrågan på just den typ av viner på andra sidan Atlanten.

  Benoit säger att deras varit idéer hittills varit lyckade, både produktions som miljömässigt och att de ser ljust på framtiden. Deras viner finns idag representerade av Ofwerman Imports AB, dock osäkert på hur pass många viner som finns tillgängliga via Systembolaget.

  Det kom fyra viner som prov.

  1) 2020 La vie à pleine dent IGP Pays d’Hérault, grenache blanc
  Blommig doft med naturvibbar (jord). Krispig, lätt metallisk i smaken där frukten är åt det tunnare hållet, aprikos, litchi, M+ syra, ganska bitig. Långt avslut med en touch av chili i slutet.

  2) 2020 MIB (Moutons in Black) IGP Pays d’Hérault, merlot Blanc de Noir
  Fruktig, mycket persika och knäckebröd. Ganska hög syra, medium längd. Vitt på merlot är inte så dumt trots allt. Gillar stilen.

  3) 2020 Coeur d’artichaut IGP Pays d’Hérault, 50% malbec 50% merlot
  Rosé tillverkad enligt saignee metoden. Svagt päron och hallon, läskande. Bra känsla i munnen, frukten övergår till röda syrliga bär. Mer oumph än jag är van vid för rosé vilket är ett plus.

  4) 2020 De fil en aiguille... IGP Pays d’Hérault, merlot
  Mogen röd frukt, plommon, jordgubbar. Sträv och bitig, peppar dyker upp, ung.
  Domaine Kirrenbourg, Alsace
  upload_2021-3-15_20-41-20.png

  Marine Claude, Export manager på Domaine Kirrenbourg ställde upp på ett webbmöte där jag fick en inblick i Alsace i allmänhet och domänens tänk och produktion i synnerhet. Kirrenbourg är ett nytt namn i Alsace grundat så sent som 2015. Det skedde i samband med att Jean Schaetzel, dåvarande ägaren till Martin Schaetzel, sålde gården till Marc Rinaldi. Idén bakom köpet var att skapa högkvalitativa viner men samtidigt fokusera mer på terroir och vad de olika lägena kan erbjuda. Marc Rinaldi själv är mer en entreprenör så vinmakandet och gårdsarbetet har han överlåtit till anställd personal, och Jean som är kvar.

  ”Vi ville tidigt visa våra grannar att vi inte var en gimmick, att vi var att ta på allvar med det vi ville uppnå” förklarar Marine. Gårdar köps upp av förmögna personer för att ha som en hobby eller bisyssla vilket ofta leder till ingenting. Så beslutet var taget redan innan Kirrenbourg hade fått sitt namn, kvalitet framför kvantitet.

  Det var en tuff början, att ändra ett namn på en producent och samtidigt behålla tidigare kunder. ”Det var lite tveksamheter till om vi kunde producera lika bra och likadana viner som Schaetzel gjort, man ville ha det som det alltid varit” berättar Marine. ”Att behålla vissa idéer men att utveckla andra har gjort att det trots allt gått bra”.

  Grand Cru läget Schlossberg ligger precis över vägen från själva huvudbyggnaden och 7 hektar har Kirrenbourg idag. Några av markerna ligger både i Grand Cru och fortsätter utanför ned mot vägen. När Schlossberg Grand Cru fick sin status 1975 var det ingen direkt odling på de flacka partierna mot vägen men med ett förändrat klimat har det visat sig gå utmärkt att odla även där. Marine utvecklar ”faktum är att det som förut ansågs vara den absolut bästa platsen för odling, så långt upp man kan komma på Schlossberg stämmer inte längre. Nu är det odlingarna lägre ner till väster som ger de bästa druvorna. Klimatförändringarna gör sitt, det blir lätt för varmt högst upp”.

  Vinifiering sker områdesseparerat i små jäskar så det är många kar som används. På min fråga om hur de ser på framtiden, hur de ska fortsätta utvecklas svara Marine att de testar olika sätt att producera vin och att årgång 2020 kommer bjuda på en överraskning. Mer än att det är en riesling ”special cuvée” vill hon inte säga, ”but I just had a taste from the vat and it was amazing”.

  Kirrenbourg praktiserar biodynamisk odling och årgång 2018 är den första Demetercertifierad.
  Det finns ingen importör i Sverige vad jag ser, en del viner från Martin Schaetzel fanns att få tag på via Systembolaget fram tills 6-7 år sedan.

  Det kom sex viner som prov.

  1) 2018 Kirrenbourg Alsace, 50% pinot blanc 50% auxerrois
  Lättgillad läskande dricka, ett allroundvin helt enkelt. Lite frukt, lite grönt, lite bittert, ingen syra som tar över.

  2) 2018 Kirrenbourg Alsace Grand Cru Schlossberg K, riesling
  Stendammig doft med stort inslag av tropiska frukter och en uns örtighet (körvel, persilja). Fyllig och ananasspad dyker upp utan att vara sliskig. Underbar balans. Om frukten håller har den en lysande framtid. Drygt 3000 flaskor.

  3) 2018 Kirrenbourg Alsace Grand Cru Schlossberg, riesling
  Påminner (givetvis) om vinet ovan men har en annan inriktning, mindre av de tropiska frukterna och mer återhållsamt. Stendammet är kvar, något grönt sticker fram. Ren och välbalanserad men inte lika utåtriktad som K, mer elegant. Mycket snygg, lagringspotential. 3600 flaskor.

  4) 2018 Kirrenbourg Vendanges Tardives, muscat
  Jag gillar söta viner och detta är inget undantag. Redan första sniffen bjuder på cantaloupmelon, conferencepäron och mango. Inte överväldigande sötma i munnen trots den låga syran. Knappt 700 flaskor.

  5) 2018 Kirrenbourg Mathieu, pinot noir
  Druvor från tre olika platser, Brand, Hengst och Schlossberg. Fruktig doft med mörka bär, mer mörk i tonen än jag är van vid, björnbär och mogna mörka körsbär. Bra smak, hög syra som väger fint mot frukten, bra bett i tanninerna. 2000 flaskor.

  6) 2018 Kirrenbourg Roche Calcaire, pinot noir
  Druvor från Eguisheim. Helt annat typ av vin än föregående och inte min typ. Dadlar, jordgubbe, slankare, snudd på sur. Känns som en blandning mellan övermogen och omogen frukt. 3000 flaskor.  Domaine de Cébène, Languedoc – Faugères
  upload_2021-3-15_20-42-3.png

  Brigitte Chevalier är knappast någon nybörjare vad det gäller vin, trots att hon endast odlat själv i 15 år. Uppväxt i Bordeaux och med en första karriär som 20-åring inom franska ambassader i Tyskland och Sydafrika tog det hela en vändning när Brigitte började arbeta inom vinnäringen. När hon arbetade som export manager valde hon att utbilda sig vidare inom vin på universitet i Bordeaux. Eftersom det inte fanns en familjegård att ta över fick hon söka lyckan på annat håll. Hon visste tidigt vilken typ av vin hon ville producera och det skulle ske på druvor odlade i skifferrik mark. Just den typen av mark finns inte i överallt, Priorat och Korsika är två exempel, men här landade valet på området Faugères i södra Frankrike. ”Jag älskar området, naturen och människorna” berättar Brigitte. ”Här finns en stor variation och mångfald i både omkringliggande skog som i vingårdarna”. För mångfald är även det en viktig del av helheten, det holistiska tänkandet.

  Domaine de Cébène’s odlingar ligger på nordsluttningar 300 m.ö.h. Detta för att sakta ner mognadsprocessen som annars kan gå snabbt och sluta i alltför alkoholstinna druvor där karaktären gått förlorad. Odlingen sker biodynamiskt även om ingen certifiering skett. Jag noterade att hon nyligen haft besök av får bland rankorna. ”Fåren är på vandring mot andra betesmarker. På vägen stannar de till på gården och betar av, ett bra sätt att gynna både mig som fåren” enligt Brigitte. Många av rankorna är över 70 år gamla och Brigitte valde att behålla alla. Det ger en lägre avkastning men i gengäld en slutprodukt som överglänser de flesta yngre planteringarna. Det är ett hårt arbete, de gamla terrasserna är inte anpassade för traktorer så arbetet sker mestadels manuellt.

  2014 byggdes en ny vinkällare, strategiskt placerad mitt i vingården för att minimera transporter och snabbt kunna ta hand om druvorna. Eller byggdes kanske är fel, mer grävdes ut i skifferjorden. Förflyttning av vin sker med hjälp av gravitation, inga pumpar används, vilket Cébène praktiserade redan innan nya byggnaden. "En kompakt och funktionell byggnad men samtidigt stor nog för ett flertal mindre tankar vilket ger frihet i vinmakandet".

  Att komma som en outsider till Faugères för att odla vin visade sig gå bra. ”Att som nykomling, kvinna och ny inom vintillverkning få en sådant varmt välkomnande och hjälp var över förväntan. Jag fick låna garage, maskiner m.m. från andra odlare i närområdet. Alla hjälpte till!” Det finns en grupp kallad just Languedoc Outsiders där Brigitte är delaktig där medlemmarna är inflyttade med mål att producera kvalitativa viner, medvetna om områdets exceptionella potential.

  Det finns framtidsplaner, Brigitte vill gärna börja producera ett vitt vin. Hon är nyfiken på hur man i detta rödvinsdominerade område (80% är rött) kan tillverka vita kvalitetsviner.

  Det kom fem viner som prov.

  1) 2019 Ex Arena Pays d’Oc, 85% grenache 15% mourvèdre
  Från 40-åriga stockar, pruttigt jordnära, jordgubbsremmar, crème caramel på näsan. Smakmässigt blir det mer åt det varmfruktiga med lätt touch av kryddor (inte ren peppar och heller inte örter, en kryddblandning helt enkelt). Lätt i smaken, ok.

  2) 2019 Faugères A la Venvole, syrah, grenache, carignan
  Lätt men givande, ren, rakt på fruktigt rött med viss charm. Jag gillar den, när som helst, var som helst. Ingen av druvorna tar över, möjligtvis att grenachefrukten har ett litet övertag.

  3) 2018 Faugères Belle Lurette, 80% carignan resten mourvèdre och grenache
  70 åriga stockar, stenig, flinta, mer djup i doften än ovan men viss släktskap märks, främst på fruktigheten. Bra kraft i munnen, fyllig, tanninerna är sandiga, håller ihop bra. Det här är bra, mycket bra.

  4) 2017 Faugères Les Bancèls, syrah grenache carignan mourvèdre
  Mer kolatoner, crème caramel igen, dammig grusväg, lavendel. Tanninerna är närvarande men nedslipade, fyllig men lättare än 2018. På det hela som en blandning mellan 2018 och 2019. Gott.

  5) 2016 Faugères Felgaria, mourvèdre >80% resten syrah och grenache
  Smårökig doft med mycket mogen frukt, dadlar, kummin, ingefära. Färsk tobak dyker upp i smaken, bitiga tanniner, hög syra. Här har det rattats upp till max. Ung? Javisst. Framtid? Jajamensan.
  Domaine Hurst, Alsace
  upload_2021-3-15_20-42-36.png

  Från Domaine Hurst är det delägaren och manager Samuel Tottoli som jag samtalar med. Hurst fick nya ägare 2016 när Samuel tillsammans med Marc Rinaldi (japp, samma Rinaldi som äger Kirrenbourg) tog över vingården i Turckheim, då med namnet Armand Hurst. Totalt förfogar de över 12 hektar varav 7,5 är Grand Cru Brand. Den stora skillnaden mellan Kirrenbourgs Schlossberg och Brand är graniten i marken, ”den liknar mer Saint Joseph och Côte-Rôtie (Rhône) än andra crus” enligt Samuel. Turckheim har en väldigt varm och torr säsong och vissa år är det svårt med vatten till rankorna. De numera torra vintrarna bidrar även de till vattenbristen.

  Hurst valde att nedklassificera en hel del drivor från Brand då Samuel inte tyckte de höll måttet. Man har även valt att aktivt minska avkastningen, från tidigare 50hl/ha till 40 för att höja kvaliteten på druvorna. Istället för att skapa sig en egen profil i samband med övertagandet har Samuel valt att behålla stilen till viss del men att även plocka fram vad Brand kan erbjuda. Det vill säga komplexa viner och bibehållet ursprung fast med en twist. ”Med respekt för historien” tillägger Samuel. Bland annat tillverkar de en pinot noir som genomgått kolsyrejäsning, en metod ofta förknippad med Beaujolais, vilket är ovanligt i Alsace. ”Vi producerade två viner från samma material, en klassisk jäsning och en kolsyrejäsning. Slutresultatet visade att den senare vann genom sitt sätt att bättre behålla karaktären och friskheten” berättar Samuel, ”helt enkelt ett bättre vin”.

  Totalt odlar Hurst 10 olika druvsorter och de är nog med att alla druvor ska få komma till sin rätt. De skiljer på pinot bland och auxerrois t.ex. vilket inte är vanligt förekommande i Alsace och allt vinifieras separat. Det finns en druva som är speciell, rödskalig sylvaner, som Hurst har ett mindre antal plantor av. Den rödskaliga sylvaner var inblandad i en skandal för drygt 30 år sedan som mycket väl hade kunnat förpassat druvan till historien. Lokala odlare sålde stora tankar till kooperativ med vad som skulle varit gewürztraminer men visade sig vara rödkskalig sylvaner, en billigare druva. När skandalen var ett faktum vägrade kooperativen att köpa sylvanern och flera odlare valde att helt enkelt rycka upp rankorna för mer inkomstbringande sorter. Endast ett fåtal odlare valde att behålla sina sylvaner vilket idag betyder gamla rankor med låga avkastning. Hurst tillverkar sedan 2017 ett vin på druvan kallat Sy’ro där juicen fått dra med skalen.

  Det senaste tillskottet är syrah, en helt ny druva i Grand Cru Brand, som planterades 2019 på blygsamma 18 ar. Samuel tror på syrah, just på grund av graniten i marken. Senaste skörden blev på blygsamma två liter men har gett mersmak.

  Hurst är Demetercertifierade.

  Det kom sex viner som prov.

  1) 2019 Riesling Vieilles Vignes
  Ananas i tapetklister kanske inte låter så gott men det är det. Finns gott om sötma men syran biter ifrån så den inte får eget spelrum, granny smith syrlighet. Lime. Medellängd.

  2) 2019 Riesling Vieilles Vignes Grand Cru Brand
  Mycket mer fyllig än förra vinet, ananasen finns kvar, dock inget tapetklister. Påtaglig syra men diskret. Uns beska, känns för ung. Något kort. Är lite osäker på om den var helt hundra, känslan av att det saknades en dimension är påtaglig.

  3) 2019 Auxerrois Lieu-Dit Rotenberg
  Trevlig ”levande” doft, kolaremmar, timjan. Börjar slankt men bygger upp sakta. Ingen syrakick, uns beska som tillför positivt. God.

  4) 2019 Pinot Gris Vieilles Vignes
  Fruktig doft, lite tutti-frutti fast på ett bra sätt. Trevlig munkänsla, låg syra. Enkel, välgjord.

  5) 2019 Gewürztraminer Vieilles Vignes
  Massiv doft, päronsplit, vaniljstång, kol (!?). Mer rökighet i smaken, lång, halvtorrt vin. Speciell men mycket god.

  6) 2019 Pinot Noir Vieilles Vignes
  Något svårgreppad pinne, katrinplommon och dadlar blandat med solvarma jordgubbar. Något tunn kropp, kort, syrlig, rökig (det sista kändes intressant). En klar demeterproduktion, på gott och ont.
  De nedanstående producenterna har jag inte haft möjlighet att prata med och således är det enbart smaknoteringar.

  Domaine Fernand Engel, Alsace
  upload_2021-3-15_20-43-6.png

  Svensk importör är Vinunic och ett flertal av vinerna finns på Systembolaget.
  Det kom sju viner som prov.

  1) 2019 Pinot Blanc Réserve
  Fruktig och syrlig, tunn. Vanilj, rund, diskret.

  2) 2020 Pinot Gris Réserve
  Fräsch och syrlig, citrus i mängd, volym, lätt drag av peppar i slutet. God

  3) 2019 Riesling Réserve
  Något bränt i doften initialt som övergår till inlagda persikor. Ren i smaken, syran bra avvägd, medium längd. Lite bittert i slutet tillför positivt. Bra.

  4) 2018 Riesling Praelatenberg Grand Cru
  Ett stort kliv upp i kvalitet, jordig, grillad citron, grapefrukt och lime. Markerad syra, lång smak, fyllig, ren, inget petroleum. Bra grejer.

  5) 2019 Sylvaner Renaissance
  Mycket neutral i doft och smak, blandad citrus. Något stram i smaken, syra finns och gör sig hörd, thaibasilika i slutet.

  6) 2018 Gewurztraminer Réserve
  Söt frukt med ett grönstick (hela klasar pressades?), litchi. Smaken är inte överdrivet komplex, mer pang på, drar åt mango, känns kraftfull på grund av sötman som är inbakad i frukten. Vuxenläsk och sommardricka. Gott.

  7) 2018 Pinot Noir Cuvée Fernand
  Grusväg, röda vinbär, körsbärssylt. Skön doft. Det är mer åt mogen frukt i smaken, finslipade tanniner, syrlig men hanteras bra av de mogna bären. Lång. Det här gillar jag.  Domaine Daniel Chotard, Sancerre
  upload_2021-3-15_20-43-41.png

  Det kom fyra viner som prov.

  1) 2019 Sancerre Tradition
  Fruktig doft, citron och mandarin. Läskande, bra volym och längd. Svagt gräs om man söker efter det. Snygg.

  2) 2018 Sancerre Marcel Henri Vieilles Vignes
  Rund, volymös, fat, lager på lager, ung. Krispig, honung, generös, flinta. Kommer inte till sin rätt i detta prov, skulle behövt mer i glaset över en längre tid. Jag tror på detta vin.

  3) 2018 Sancerre Lieut dit Les Coutones Parcellaire (Monopole)
  Generös fruktig doft med viss rökighet. Koncentrerad i både doft som smak. Lite samma som vinet ovan, borde får mer tid. Ruskigt god redan nu men har en lysande framtid. Ett plus för att man lyckats hålla nere det gröna till ett minimum.

  4) 2018 Le Chant de l'Archet Vieilles Vignes
  Lite köttig och rustik, mogna röda bär som ligger i fas med syrligheten. Lång, lätt bitiga tanniner. God nu, tror inte på långlagring.  Chateau La Dournie, Languedoc – Saint Chinian
  upload_2021-3-15_20-44-3.png

  Jag hittar uppgifter om att ett vin från La Dournie fanns i Sverige fram till 2009 men det är allt.
  Det kom fyra viner som prov.

  1) 2019 Pays de l'Herault-Monts de la Grage, 60% roussanne 30% vermentino 10% viognier
  Exotisk fruktkompott med lime, blommig, ganska tunn kropp. Inget oumph men heller inget som stör eller sticker ut.

  2) 2019 Saint Chinian Le Classic Rosé, 50% grenache noir 50% syrah
  Vattenmelon och persika på näsan, en ganska snygg doft. Lite väl klen i smaken för att passa mig. Sommardricka till lättare lunch/fruktstund.

  3) 2019 Saint Chinian Le Classic Rouge, 50% syrah 25% carignan 25% grenache noir
  Mogna mörka körsbär, fruktig, intetsägande. Både syra som tanniner trycker på. Nja.

  4) 2017 Saint Chinian Elise Selection Parcellaire, 90% syrah 10% grenache noir
  Mörk djup röd I färgen. Mycket frukt och kraft, kaffe, tobak, fat. Kraftiga men angenäma tanniner. Det här är bra, gillar det.

  Dela artikeln

  Daniel B, chambertin, Omar Khayyam och 4 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!