Luddite Wines - Sydafrika

Betyg:
4.5/5,
 1. thunberg
  Ett möte med Niels & Penny Verburg, vinmakare på Luddite Wines, är allt annat än tråkigt. Kanske gav vädret en extra positiv känsla när vi satt på innergården hos importören Handpicked Wines och njöt av både sol som viner under en vardagseftermiddag i maj.

  upload_2018-6-4_23-1-24.png
  (Penny & Niels Verburg, Luddite Wines)

  Paret möttes första gången 1985 när de båda gick på Elsenburg Agricultural College i Sydafrika. Efter examen valde de att resa utomlands för att arbeta som ”Flying Winemaker” ibland annat Frankrike, Australien och Chile. ”Det var svårt att få arbete inom vinindustrin denna tid, speciellt med hur landet styrdes. Endast 1 av 10 kom in i vinbranschen efter utbildningen” berättar Penny. Med nya politiska vindar återvände paret till Sydafrika 1995 för att jobba på en mindre vingård, Beaumont i Bot River. Efter 8 år flyttade de upp för kullen några hundra meter för att starta sin egen vingård. Gården är på 17 hektar varav 8,5-9 hektar är vinodlingar. På gården bor även en Jack Russell vid namn Doris som har en tendens att försvinna. Om hon inte hoppar in i besökares bilar så har det hänt att hon sprungit med löpare på vägen utanför. Det senare hände för några år sedan, Niels som visste vad Doris kunde få för sig målade helt enkelt sitt telefonnummer på henne innan deltagare i ett löplopp passerade. Enligt historien sprang Doris med och vann, Niels fick ett samtal och det var bara att åka och hämta hem Doris.

  De försöker att i största möjliga mån odla ekologiskt och undvika kemikalier men ibland går det helt enkelt inte att undvika. ”Om jag måste bespruta för att ens få några druvor så får det bli så. Vår inkomst ligger i vinet. Inget vin, inga pengar” berättar Niels. Samma tänk fanns när de valde att sluta med grisar. Visst fick man ut en del av grisarna men det kostade mer än det gav så för att inte slitas mellan grisfarmandet och vinodlandet var valet enkelt. Konstbevattning är något de undviker trots de stora påfrestningarna som det innebär. Sydafrika har haft svår torka under flera år, Kapstaden som är närmsta största stad har extrem vattenbrist.

  upload_2018-6-4_22-58-37.png

  ”Inga fler File 13?” frågar jag Niels som bara skakar på huvudet. Bakgrunden är att 2016 så behövde Niels åka iväg på en affärsresa och samtidigt sorterat på lagret där vinerna var. Det var årgångarna 2007 och 2009 som var omärkta i olika burar, redo att få etiketter och sedan skeppas iväg. Han hade märkt upp på en lapp vilka viner som låg var och gav den till en medarbetare. Hon i sin tur glömde helt enkelt bort uppdelningen så när alla etiketter för den ena årgången var slut och det fanns massa vinflaskor kvar att märka upp insåg de att de hade blandats ihop. Enda sättet att veta årgången skulle varit att korka upp, men då skulle det inte gå att sälja. Så för att inte helt stå utan vin valde Luddite att sälja vinerna som Shiraz File Thirteen till ett mycket rabatterat pris, 1600 flaskor sålde slut på några dagar! File 13 är en förskönande synonym (eufemism) för papperskorgen, där Niels ursprungliga anteckningar troligtvis hamnade.

  Samma år drabbades området hårt av skogsbränder och det var inte långt ifrån att även Luddites odlingar skulle stryka med. ”Vi satt ute på verandan och höll ett vakande öga på hur elden förflyttade sig. Om vinden hade vänt hade vi också blivit drabbade” säger Niels. Gården ligger vid en mindre sjö och från den hämtades vatten för att bekämpa elden. Det höll på att sluta i katastrof då en helikopterpilot inte uppmärksammade en vajer som var spänd tvärs över. Utan ett snabbt ingripande från Niels hade helikopter med största sannolikhet fastnat och störtat. ”Aldrig en lugn stund” skrattar Niels.

  År 2000 släppte de sin första Shiraz, gjord på inköpta druvor, och sedan 2009 är det endast deras egna druvor i vinet. De har alltid varit generösa med information om vinerna de släpper och man ser hur de för varje år gör små förändringar för att så mycket som möjligt kunna återge områdets terroir samt hur växtsäsongen påverkar druvmaterialet. Tanken är alltså inte att skapa samma sorts vin år efter år utan det är en ständig utveckling som sker. Detta märks främst på användandet av fat. Från att första årgången använt sig av 75% fransk ek och 25% amerikansk till att senare helt utesluta de sistnämnda och istället använda sig av ungerska fat. Antalet nya fat har minskat och är nu nere på 20%, återanvändandet av gamla fat kan ske upp till 8 gånger. Även tiden på fat har förändrats, från 1 till 2 år. I de senare årgångarna har man separerat på druvor från den gamla planteringen och den nya, dessa får ligga på separata fat och det är först i samband med buteljering som dessa blandas. När jag ställer frågan om de inte är rädda för att förlora en del av sin identitet med alla dessa förändringar är svaret kort och gott ”nej”. Niels anser att det är viktigare att producera ett så bra vin som möjligt än att hålla fast vid samma produktionsstil.

  upload_2018-6-4_22-54-55.png

  Förutom Shiraz gör Luddite även en Chenin Blanc samt två blends som går under namnet Saboteur. Namnen speglar till viss mån Niels inte helt öppna sinne för teknik, mottot är ”passion före teknik”. Chenin Blanc planterades 2009 och första årgången blev 2012. För Saboteur är det en blandning av egna som inköpta druvor från närliggande odlingar, bland annat från Beaumont där de först jobbade.

  2017 planterades många nya druvsorter, bl.a. Grenache men jag hade svårt att få ut vad de egentligen har för planer med dessa nya druvor. I ett tidigare försök med Pinot Noir slutade det med att det ”smakade Shiraz” enligt Penny som gillar just Pinot Noir, gärna från Bourgogne. Inte helt lätt med olika druvsorter tydligen.

  På min fråga om hur framtiden ser ut kommer det fram att ena dottern till Niels och Penny precis har gjort sitt första egna vin. ”Hon har sina druvor och sina fat, pappa får inte lägga sig i” säger Penny. Det låter som att gården kan komma att stanna inom familjen.

  2016 Luddite Saboteur White
  (66% Chenin Blanc, 23% Blanc Fumé, 11% Viognier)
  Något blygsam doft av päron och persika, blommig, galiamelon och lätt kryddigt. Smaken är större och känns något spretig. Samma persikor och melon dyker upp, även kryddorna. Torrt men samtidigt gör den stora andelen mogen frukt att det känns som att det skulle kunna vara lite sötma kvar. Blanc Fumé (Sauvignon Blanc) gör sig påmind med lite gröna toner. Lätt beska i slutet som inte stör, att skalen har fått ligga med ett tag märks på ett positivt sätt. Gott på alla sätt.

  2015 Luddite Saboteur Red
  (77% Shiraz, 11% Mourvédre, 9% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc)
  Här hade jag svårt att hitta något att hålla fast vid. Det är en massa olika dofter som på var sitt håll är helt ok men tillsammans blir det en utmaning att få ihop det. Mängder av mörka bär, fat, grillkrydda samsas med sötare röda bär i en blommig kostym. Låter mer skumt än det egentligen är kanske. Smaken går åt ett annat håll, mörkare och mustigare, körsbär, svarta vinbär och lite strävhet samtidigt som det är ganska lätt. Jag skulle nog påstå att jag behöver ge det en chans till, känns som jag missat något. Absolut drickbart och jäkligt annorlunda. Lägg med denna i en blindprovning :D.

  2015 Luddite Chenin Blanc
  (100% Chenin Blanc + en stänk av Viognier)
  Härligt ekig med volym som räcker långt. Inget fegsnack här inte, all in! Lime och citronzest, Granny Smith, lite honung, lätt rök, beska från skalen, mogen nektarin. Så in i vassen trevlig. Gott nu och säkert godare om 3-5 år.

  2013 Luddite Shiraz
  (100% Shiraz)
  Rökig, köttig, blommig. Påminner mer om norra Rhône än föregående år som var mer bombastisk. Denna är mer slank med en generös doft med en del plommon, körsbär, kaffe och läder. Medelfyllig+ kropp med svala, slanka tanniner, viss sötma i frukten, bacon, inget spretar utan allt är på plats. Jag gillade 2012 som vi hade som månadens vin på finewines.se i slutet av förra året men denna är ett par snäpp bättre. Ett givet köp för min del när årgången släpps.

  -----------------------------------------------------

  Av Johan Thunberg
  Först publicerad på Finewines.se 2018.

  Dela artikeln

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!