Lunch med Patricia Ortiz, Bodega Tapiz

 1. thunberg
  Av Johan Thunberg
  Först publicerad på Finewines.se 2018.
  ----------------------------------------------------------------

  upload_2018-9-25_15-33-5.png
  För ett par veckor sedan besökte Patricia Ortiz, ägare till Bodega Tapiz i Argentina, Sverige. Jag fick då möjlighet att närvara på den presslunch anordnad av Vinovativa som hölls på Mattias Dahlgrens Rutabaga i Stockholm. Tapiz är trots sin ganska nya existens (etablerad 1998) en känd producent runt om i världen där USA är den största exportmarknaden. Idag förfogar Tapiz över 9 olika gårdar, 7 i Mendoza, 1 i San Javier, Viedema och 1 i Yacochuya i norra Argentina. Själva Bodega Tapiz ligger i Finca San Pablo i Uco Valley. Fokus ligger på Malbec, Argentinas favoritdruva, men man odlar även Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Bonarda m.m. och har en produktion på strax under 600 000 liter vin per år. Det verkar som all skörd sker manuellt men jag missade att få det bekräftat under lunchen.

  upload_2018-9-25_15-29-14.png

  De arbetar sakta man säkert mot en mer hållbar produktion, ekologisk certifiering har hittills skett av två vingårdar och arbetet fortsätter för att även övriga ska kunna klassas. Ingen besprutning sker, främst för att klimatet håller tillbaka de problem som ofta uppstår i ex. Europa. Många planteringar ligger på en hög höjd, upp till 1400 m.ö.h., nära Anderna vilket för med sig en fläkt av fuktig luft varje morgon från bergen för att på kvällen vända tillbaka. Denna vind hjälper även till med pollineringen av blommorna. Det är på många sätt ett kargt landskap så högt upp, stenig terräng med på vissa platser mycket lite av annan växtlighet. Man har genom planteringar ökat den biologiska mångfalden, rankorna drar till sig småkryp som i sin tur drar till sig fåglar.

  Utöver vinproduktion pågår ett flertal olika forskningsprojekt inom Tapiz. Ett av projekten har som mål att finna ett protein som kan användas som klarningsmedel istället för ägg som är vanligt förekommande men tyvärr allergiframkallande hos många. Ett annat handlar om syresättning av malbecviner för att säkerställa rätt mängd för specifika polyfenoliska kompositioner. Tidigare projekt som omvänd osmos för Merlot lades ner, resultatet blev helt enkelt inte tillräckligt bra. Som så många andra länder drabbas även Argentina av stigande värme. Druvorna mognar snabbare med högre sockerhalt och låg syra vilket förändrar karaktären hos druvan. Resultatet blir ett vin med hög alkoholhalt och högt pH-värde. I pågående försök tar man helt enkelt och skördar en del druvor tidigare under mognadsprocessen (green harvest) men istället för att slänga druvorna vinifierar man dessa för att sedan blandas in i vinet från den senare skörden. Slutresultatet blir ett vin med lägre alkoholhalt och högra syra.

  upload_2018-9-25_15-29-23.png
  (Finca Las Llamas, photo: Bodega Tapiz)

  Det pågår även olika samhällsprojekt där Tapiz är engagerade, bland annat om hur viktigt det är att gå i skolan och skaffa sig en utbildning. Enligt Patricia Ortiz försöker de påvisa ”the benefits of not dropping out of school” vilket dessvärre många gör. Då det är många bolivianer som arbetar på gårdarna finns det ett värde i att se till att de anställda kan försörja sig men som Patricia tillägger ”det handlar inte om välgörenhet, vi önskar något som motprestation”. De delar ut stipendier för vidare utbildning till sina anställda och har ett ”vävprogram” för att hålla den traditionella vävkonsten levande. Ullen kommer från de lamor som används på vingårdarna.  upload_2018-9-25_15-29-32.png

  Till de första snacksen provades 3 viner.
  2015 Tapiz Organic Reserve Malbec
  100% Malbec, 1 år på fat (fr/us), Las Uvas 1000 m.ö.h.
  Fruktig, svarta vinbär, plommon, fatkaraktär, slanka tanniner, hög syra, fin fyllighet. En bra Malbec sett till priset.

  2017 Tapiz Alta Collection Chardonnay
  100% Chardonnay, single vineyard San Pablo, Uco Valley, 1350 m.ö.h. malolaktisk jäsningpå fat.
  Gröngul färg, len, fruktig, persika, gula äpplen, citronmarmelad, bra balans, ganska långt avslut. God men hade svårt att komma fram bland de andra vinerna (enda vita). Vill gärna prova det igen under ”ordnande” former.

  2015 Tapiz Alta Collection Cabernet Sauvignon
  100% Cabernet sauvignon, single vineyard San Pablo, 1350 m.ö.h.
  Ren fräsch något sval CS, mörk frukt, läder, lätt i munnen, markerad syra, avslutas hett och något kort.


  upload_2018-9-25_15-30-22.png upload_2018-9-25_15-30-26.png

  Till vildsvampen med rostad kyckling och ägg serverades
  2012 Tapiz Selección de Barricas
  40% Malbec, 36% CS, 14% Merlot, 10% Syrah, single vineyard San Pablo, Uco Valley, 1350 m.ö.h., fat (16m nya fr)
  Skön Bordeauxkänsla, fruktig och lite bombastisk utan att trilla över kanten, fyllig, fet (smörig), fat, ceder, plommonskal, lätt hetta i slutet, kan lagras vidare. Köper jag gärna hem.

  2012 Tapiz Las Notas de Jean Claude
  91% Merlot, 3.5% PV, 3.0% CS, 2.5% CF, single vineyard San Pablo, Uco Valley, 1350 m.ö.h, fat (fr +barrique)
  Massiv varm mogen röd frukt, kola, ungt trots den mogna frukten, kryddig, finpolerad, härlig balans, djup, kaffe, körsbär. Så många nyanser och lager att jobba sig igenom. Lysande nu men klarar lagring. Om man ska finna något negativt är det väl att det är snudd på fläskigt massivt, överextraherat. Ett imponerande vin.

  upload_2018-9-25_15-30-40.png upload_2018-9-25_15-30-45.png

  Nästa rätt, Sallad Asado med grillad ryggbiff fick sällskap med 2012 Tapiz Black Tears.
  100% Malbec, single vineyard San Pablo, 1350 m.ö.h., fat (nya fr. 24m)
  Det här vinet förstod jag mig inte på. Jag är ingen stor malbecfantast även om det emellanåt hittas guldkorn men detta hamnar inte i den kategorin. Det är inget fel på vinet som är intensivt med kakaofett, lakrits, körsbär. Enligt ”kännare” är detta ett av Argentinas bästa viner så antagligen har jag helt fel smakpreferenser.

  Avslutningsvis till ost och fikon serverades 2008 Tapiz Bicentenario.
  60% Malbec, 30% Bonarda, 10% Torrontés, flera områden, fat (14m fr/us)
  Ett lättare vin än de tidigare, mogen röd frukt i förarsätet, kaffe, chark, syrlig, oljig fyllig kropp. Gott och fräscht, gillar det. Torrontés genomgår inte malolaktisk jäsning.

  Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Tapiz producerar bra viner rakt igenom, inget direkt bottennapp. Mina topp tre blir utan inbördes ordning 2012 Selección de Barricas, 2012 Las Notas och 2008 Bicentenario. Ett stort tack till importören Vinovativa för en mycket trevlig lunch och givetvis till Patricia Ortiz som guidade oss igenom vinerna.

  Dela artikeln

  john b, MagnusH70, Tomas Lindblom och 6 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!