Rapport från Champagneveckan - En sorts reseberättelse Del 1

Etiketter:
Betyg:
5/5,
 1. Emanuel
  Efter förra årets uppehåll på grund av nyanländ bebis var det så återigen dags att återuppta den årliga traditionen att möta våren i Champagne. Även detta år under champagneveckan för att få chans att prova så mycket som möjligt.
  Ambitionen var som vanligt att boka upp mig på allt och lite till och haka på varenda chans att prova något kul som infann sig vilket resulterade i att det blev aktiviteter från tii-i-dig morgon till sen kväll.

  Skall man därtill hinna med att hänga bland odlarvästarna på “Le Wine bar” samt dra en och annan nattlig skönsång på Reims ökända karaokebar blir det inte många timmar över till att sova. Tur då att man som småbarnspappa är van vid sömntortyr och inte har några problem att överleva på fyra timmars osammanhängande sömn.

  Vad gäller mina högst sparsamma noteringar om vinerna så får ni ta det för vad det är då man inte direkt hinner finslipa sina tankar om varje vin när man provar hundratalet viner på en dag. Allt kan hända när man armbågar sig fram i trängseln för en skvätt i glaset på dessa mässor. Det kan bli “fel” vin i glaset, det kan provas i armhålan på en svettig fransos och man blir mot slutet av dag helt okänslig för sjuka syrabomber som i normala fall skulle dräpa en noshörning. Men framförallt går det undan, man har inte mycket tid på sig att försöka plita ner några sparsamt utvalda noter samtidigt som man balanserar glas och spottkopp och håller inkräktare borta.

  När man provar så mycket kvalitetsviner på en och samma gång blir man nog därtill väldigt hård i sina bedömningar. Många av vinerna jag inte tyckte var så kul på plats hade nog klarat sig bättre hemma vid köksbordet utan konkurrens av 20 andra viner av superkvalitet i samma svep.
  Otroligt tufft för en hobbyvinnörd på amatörnivå men det känns ändå som man får ut mer av det för varje år och att man sakta blir lite bättre på att skilja agnarna från vetet.

  Under resan hamnade jag även i slag med ett gäng skäggiga sommelierer från en av Stockholms michelinkrogar vilket hjälpte till att öppna dörrarna hos Krug, Salon och Henriot. Är ödmjukt tacksam för detta då jag knappast hade lyckats ta mig in där på egen hand.
  Fick även ovärderlig hjälp av Jan på Franska Vinlistan med besök hos Vilmart och diverse andra hjälpsamma tips och trix.

  Hängde även en del med ett gäng jäkligt roliga finska vinnördar tillika en och annan namnkunnig finsk instagrammare.
  Hur man än gör på Champagneveckan så stöter man på samma människor överallt precis hela tiden vilket ger en härligt familjär stämning.
  Har man sedan varit där flera år i rad blir det många trevliga återseenden som i sin tur leder till nya inbjudningar till alla möjliga event och sammankomster som försiggår i vartenda hörn av Champagne denna vecka.

  Hann även säga hej till en och annan krögare från välkända vinbarer både i Götet och Stockholm. Mycket trevligt!

  Nåja, till saken; -om vi räknar bort det obligatoriska glaset Krug på Arlanda så så blev resans första skumpa direkt lite av en enhörning.
  -Med rejält sen ankomst till Reims fick det bli en snabb genomgång av den helt galna vinlistan på Le Wine bar för att hitta en liten sängfösare.

  Det visade sig att de hade en flaska Cuvée S som är Guillaume Selosse första egna vin vilket förstås väckte stor nyfikenhet. Snacka om stora skor att fylla för att leva upp till pappas ikonstatus och det är väl även därför han valt att göra ett eget vin som inte skyltar med namnet Selosse på flaskan.
  Förväntningarna var förstås höga och tja, det smakade ganska mycket Selosse, tydligt oxad och sherrytoner. Dessvärre så kändes det lite som en Selosse “Light” och att man hellre hade valt en av pappas viner för samma pris. Alltså självklart var det bra men jag hade på något vis hoppats på att han skulle ta chansen att gå sin egen väg och skapa något nytt som inte är en kopia av pappas viner om han nu ska göra något under egen etikett.
  Nåja, bra grejjer men inget som fick skjortan att stå rätt ut.

  DAG 1

  Bulles Bio en Champagne
  Kul mässa med enbart bio-odlare där man får vara beredd på rejäla syrabomber, udda viner och ömsom högt ömsom lågt. Mycket vin clair vilket förstås är otroligt svårbedömt men ändå kul att prova.

  Jag började med ett känt ansikte och hälsade på hos alltid lika glada;

  Benoit Marguet
  Shaman 14
  69%PN 31%CH - Syran nästan munbedövande men med en fin eftersmak som lovar gott. Dessvärre hittar jag en ton i doften som påminner om syrade grönsaker eller möjligtvis sur mjölk. Detta är en bio-ton som jag sedan hittar hos flera odlare under dagen och som jag har lite svårt för, tyvärr.

  Ambonnay Rosé 2014 69%PN 31%CH - ungdomlig, fräsch med fin frukt och rejäl stramhet. Här hittar jag inte den sura mjölken. Marguet gör bra rosé!

  Sapience 2009 50%CH 25%PM 25%PN - otroligt rent med fin frukt, syran skyhög men det är inget snack om att det är riktigt bra.

  Vouette Et Sorbée.
  Fidéle 100% PN. Härlig näsa, bra längd, sjukt krispig syra. Väldigt gott!

  Blanc d´ Argile 100%CH - Klart mindre utpräglad näsa, känns lite tunt, inte lika bra som Fidéle.

  Extrait 50%PN 50%CH - Fantastisk näsa, otrolig syra och fin längd. Knastertorr men ändå fruktig. Det här kommer bli bra!

  Bourgeois-Diaz
  3 Cépages
  45%PM 30%PN 25%CH - Udda näsa, är det surmjölken jag anar igen? Nja, inte så spännande.

  M 100% PM - Trött i syran, lite fadd i smaken. Dålig PM är inte gott.

  RS ( Rose saignée) 100%PM - Samma här, känns lite trött


  Eliane Delalot
  Millésimes 2013
  75%PN 25%PM VV - Otroligt fin näsa, väldigt tydlig blommig ton från PM. Gott!

  Pléiades BDN PM och PN - Njae, inte så bra. Trött.

  Pascal Doquet
  Horizon BDB
  100%CH - utpräglad bio-näsa på ett bra sätt, bjussig och balanserad med en fin syra som kommer på slutet. Välintegrerat och dricks bra nu. Bäst så här långt!

  Arpége 75%PN 25%PM VV - Inte lika bjussig, tillknäppt och sjukt torr i munnen. Kvalitet men behöver ligga till sig.

  Charles Dufour
  Bulles de Comptoir # 6
  60%PN 30%CH 10%PB - Skön fyllighet och bra munkänsla, snyggt, fin längd och inget som spretar. -Riktigt riktigt bra!

  Bulles de Comptoir #Roseexpress15 100%PN - Stallighet i näsan som påminner om röd bourgogne, väldigt gott men saknar syran, blir lite för mycket godis mot slutet.

  Bulles de Comptoir #5 Cést joli (Magnum) 60%PN 30%CH 10%PB - Stallig näsa, väldigt bjussigt och gott, vinner nog inte på lagring. Fint att dricka nu!

  Fleury
  Blanc De Noirs
  100%PN - Hm, helt ok, hade inte blivit besviken om jag fick det på lokala pizzan men så mycket annat är bättre.

  Cépages Blancs 2009 94%CH 6%PB - Konstig sur biton, nej, inte så gott.

  Huges Godmé
  Vin clair 1 Les Alouettes
  100%CH - Ouch, svettig armhåla i doften, på ett inte så bra sätt… Stod jag bredvid fel person eller var det vinet?

  Vin clair 2 Champs Saint Martin - Bättre näsa och ganska trevligt men lite tunt, tror inte jag kommer kasta mig över den här producenten.

  Oliver Horiot
  Métisse
  80%PN 20%PB - Rejäl syra men lite intetsägande i smaken?

  Arbane 100%AB - Härlig näsa och en fin frukt med ett överflöd av mogna päron. Balanserat, gott! Kul med 100% Arbane!

  Rosé des Riceys “en valingrain” 100%PN - Urk, smakar som ett utspätt rödvin? Inte min stil...


  Georges Laval
  Cumiéres Premier Cru 2013
  34%CH 33%PN 33%PM (Magnum) - Fin munkänsla, galen syra, kan knappt stänga munnen. Lång rullande eftersmak. Omogen men med otrolig potential. Återkom om 10 år.

  David Léclapart
  Apotre 2013
  100%CH -Lantbruk i näsan, STENHÅRD syra, fin eftersmak

  Apotre 2011 100%CH - Samma som ovan men lugnare och mer i balans, behöver nog trots allt lagras länge.

  Vin clair Aphrodisiaque 2017 80%CH 20%PN - Tydliga biotoner i näsan, multivitaminjuice på ett bra sätt, tungan krullar sig och lägger sig bakom öronen av den helt galna syran. Släpps om fem år så lär hinna lugna sig lite.

  -Fortfarande inte helt embrejsat Léclapart men jag förstår att den funkiga stilen kan vara tilltalande.

  Leclerc Briant
  Brut réserve
  40%PN 40%PM 20%CH - Ganska trevligt, helt okej standardskumpa men mjae.

  Brut Rosé 95%CH 5%PN - Näe, saknar lite tryck i syran, blir lite syltigt. Inget att skriva hem till mor om.

  Abyss 33%PN, 33%PM 34%CH - Okej, jag stirrade ner i avgrunden men avgrunden stirrade tyvärr inte tillbaka. Fick ett långt säljsnack på denna skumpa, har lagrats 15 månader på 40 meters djup i havet efter degorgering. Enligt producenten skall detta ge en snabbare mognad på grund av att trycket på något vis utjämnas med hjälp av det högre yttre trycket på havsbotten. Kan vara språkförbistringar men ingenjören i mig köper inte resonemanget.
  Hur smakar det då? Helt okej skumpa, inga mognadstoner och inga stående ovationer. Med butikspris på 130€ inser jag att jag nog inte är rätt målgrupp. Ingår förvisso att flaskan är snyggt sliten och nerkladdad med blålera om någon tvivlar på att den verkligen varit i avgrunden och vänt.

  Vin clair Bisseuil 100%CH - Supergod, bjussig, massa kropp. Det här kan bli god skumpa en vacker dag.

  Christophe Lefévre
  Cuvée de Reserve
  80%PM 20%PN - Nje, inte så kul, lite trött.

  Cuvée Alexandrine 2010 100%CH - Också trött, saknar syran för att knyta ihop det.

  Ancestral 2013 100%PN - Fin näsa, mycket attack i munnen men, njae, kanske inte så bra det här heller.


  Val´Frison
  Goustan
  100%PN - Rejäl syra, helt okej men inget stort.

  Lalore 100%CH - Oj, mycket! Skön fruktig attack av lösgodis. Gott!

  Portlandia 75%PN 25% CH (Plockas samma dag och pressas tillsammans) Mer finstämd än ovan, inget syramonster . Dricks bra nu.


  Härlig mässa med kul människor, favoriter för mig var Vouvette et Sorbee och Pascal Doquet men kommer hålla koll på Georges Laval och Huges Godmé om jag kan få tag på någon flaska.


  -Ingen rast ingen ro, snabb lunch på stående fot och vidare till nästa mässa

  Les Mains de Terroir
  Här är temat istället att odlarna representerar olika byar. Klart mindre spretigt och generellt högre kvalité. Här råder mer avslappnad syn på dosage där noll inte automatiskt är bäst. Klart befriande med lite sötma efter att ha utvecklat akut muntorrhet hos biogänget.

  Jag började hos en av mina favoriter för att känna in stämningen lite. Här är man ju lite part i målet då jag verkligen älskar Sophie Dethune som en otroligt härlig rolig karaktär men deras champagner är verkligen riktigt riktigt bra. Så är det bara.

  Paul Dethune
  Blanc de Noirs 2014
  100%PN - Underbar näsa, balanserat, inget som spretar. Förföriskt gott. Bästa BDN för mig av alla BDN provade under veckan.

  Cuveé Prestige 50%PN 50%CH - Snyggt, lite mer knutet och återhållet men inget som spretar här heller. Behöver tid men väldigt bra.
  IMG_20180418_140737_330.jpg
  Sophie och Pierre Dethune

  Eric Rodez

  Vin clair Empreinte
  2016 100%CH - Doftar dyrt, massa dyr ny ek i smaken, Riktigt bra!

  Blanc De Noirs - Bra, härligt fyllig, balanserad, fin längd

  Liuex-dits Beurys 2009 100%PN. Macération . Oj, fylligt, massa mogen röd frukt. Det här vill man bara sitta i solen och pimpla i djupa klunkar! Drickmoget!

  Lieux-dits Fournettes 2008 100%PN - Otroligt rent och uttrycksfullt, snyggt, väldigt gott nu. Jäkligt bra!

  Vazart Coquart
  Brut Réserve
  100%CH - God, bjussig och drickvänlig.

  Grand Bouquet 2012 100%CH - Stramare och mer förfinat. Kanske lite för lätt?

  Maxime Blin
  Grande Tradition
  90%CH 10%PN - Fylligt och trevligt men lite kort i syran, bra frukt, drick nu.

  Cuvée Maxime Blin 34%CH 33%PN 33%PM - Helt okej vardagsskumpa, inga stående ovationer men ganska gott


  De Souza
  Umami 2012
  - Okej, ska vara specialgjord för att passa med mat som innehåller mycket umami… Försöker tänka på att svepa en burk ansjovis medans jag provar.. Hmm, väldigt drickvänligt, fylligt, snäll syra. Men nja, vet inte om jag speciellt hade valt detta till mat framför något annat.

  Cadualies 2012 “Le Mesnil” 100%CH - Fin munkänsla, bra längd, fylligt. Bra!

  Caualies 2012 “Les Pierres Vaudors”(Avize) 100%CH VV Supergod och fyllig, härlig munkänsla. Pimplarvänlig dricknu-bersåvältare deluxe!


  Gatinois
  Gatinois Brut Tradition
  80%PN 20%CH - Påtaglig bioton i näsan… Och inte så bra...

  Gatinois Brut Rosé 90%PN 10%CH - Påtaglig naturvinsnäsa, inget för den känslige. Men gott faktiskt, riktigt hygglig rosé!

  Prestige Gatinois Millésime 2011 60%PN 40%CH - Inte så mycket biotoner i näsan här, fylligt och med skön längd men lite kloak som kommer smygande i eftersmaken? Skumt?
  Hade behövt mer tid att filosofera över huruvida det är kloak på ett bra eller dåligt sätt… Mest troligt på ett dåligt sätt...

  Philippe Gonet
  Millésime 2009
  100%CH (Le Mesnil) - Oj, här märks det att det är Le Mesnil! - Jäklar vilken syrabomb, tungan beställer en taxi och åker hem. Men gott på ett plågsamt sätt. Gillart!

  TER Blanc 100%CH ⅓ från tre byar (Mesnil, Oger, Ludes) - Tuff syra men ändå tillgängligt, kan bli något. gott!

  TER Noir 34%PN 33%CH 33%PM - Som en säck full med vildkatter, argt och spretigt. Med god, otroligt skön syra. Kul!

  Lacourte-Godbillon
  Terroirs d´Ecueil
  85%PN 15%CH - Snyggt, gott, som att suga på en jättesur godis som bränner på tungan.

  Parcellaire Les “Chaillots” 2012 100%PN - Nyöppnad Ikeakartong i näsan på ett bra sätt, otrolig mousse, fyllig, härligt balanserad. Gott!

  Mi-Pentes 100%PN - Wow, stenhård Salonsyra, längd, komplex, men hårt som taggtråd. Lagra i 114 år sen galet bra!

  Serge Mathieu
  La Commeliette
  100%CH - Trevlig munkänsla, okej men händer inte så mycket.

  Pinot Noir 2009 - Fyllig men lite trött i syran. Nja.


  Mycket som var bra på denna mässa men favoriter blev Eric Roedez och Paul Dethune tätt följt av Lacourte-Godbillon


  -Efter snabbstopp på hotellet för att slänga på sig en ren skjorta bar det av till middag med Krug på tvåstjärniga Les Crayeres.

  Tyvärr var maten en riktig besvikelse, det kändes verkligen som de levde på gamla meriter och några av rätterna smakade ytterst märkligt men som tur var är ju Krug alltid gott.

  -Jag trodde aldrig jag skulle vara omgiven av så mycket Krug att det kändes tufft att inte lämna halvfulla flaskor men någon gång ska ju vara den första, ibland får man bara acceptera att det är hårt arbete att vara vinnörd.
  Vi bjöds på en resa med Krug från rådande GC 166eme Edition till GC strax före millennieskiftet via diverse årgångsbuteljeringar, Rosé och CDM.

  Vad var bäst då? Nivån på Krug är ju så galet hög på allt så det handlar mycket om hur mycket mognad de fått tycker jag. Mina favoriter stod mellan Krug 2000 på Magnum och Clos De Mesnil 2000. Båda underbara och vilken som var min favorit svängde fram och tillbaka under kvällen. Får kanske trots allt säga att CDM vann med en hårsmån. Jag har dock svårt att motivera priset på Krug Rosé när man får två flaskor GC för samma pris men samma gäller väl för CDM där man väl får en låda GC för samma pris.
  Gillar man Krug men inte har obegränsad plånbok tycker jag man ska satsa på att köpa “vanlig” GC och lagra med tålamod. Den håller så otroligt hög kvalité och blir så mycket bättre med ålder att jag väljer sex flaskor GC den framför en flaska CDM om nu ekonomin nödvändigtvis ska sätta hånfulla käppar i hjulet.

  Krug - I ordningen de serverades
  Krug GC 166eme Edition
  Krug 2004
  KRUG GC 160eme Edition
  Krug Clos du Mesnil 2000
  Krug GC (Äldre)
  Krug Rosé
  Krug 2000 Magnum


  -En helt galen afton där vi efter att ha blivit fullständigt marinerade i Krug fick avsluta med en ta in en Comtés 07 följt av en ölrunda för att inte få Krug-overload.

  - Plats för 4 timmars sömn -


  Dag 2

  Ny morgon nya möjligheter, dagens första mässa gick av stapeln i andra änden av Champagne nämligen hos Larmandier-Bernier i Vertus.

  Först ut trollkarlen från Avize med sällskap av Guillaume som faktiskt verkade trivas hyfsat bredvid pappa i rampljuset.

  Jacques Selosse
  Millésime 2009
  - Väldigt god och tillgänglig nu, väl avvägd syra utan påtagliga sherrytoner.

  Millésime 2008 - Stor skillnad mot 2009, här är syran stenhård och väldigt knuten. Långliggare!

  Métode Ancestrale Millésime 2005 - Stram, hård, näe, inte så kul faktiskt. Vet inte vad det blir av det här men inget jag går igång på.
  -Mer om Métode Ancestrale här: Forumtråd om Ancestrale

  Champagne Millésime 2005 - Oj, här var det helt annat, klassisk Selosse med härliga oxiderade sherrytoner och precis som det ska smaka. Guttans!
  20180416_112545.jpg
  Le wizard of Av


  Domaine Jaquesson

  Cuvée n 736 Dégorgement Tardif
  (08 bas) -Tuff syra, väldigt stramt och knutet. Lite snipigt.

  Cuvée n 737 Dégorgement Tardif (09 bas) -Mer öppet och fluffig än 08 om än fortfarande lite väl stramt.

  Dizy Corne Bautray 2008 -Härlig näsa, hög syra men börjar öppna upp något.

  Dizy Corne Bautray 2009 -Härlig munkänsla, fruktigt och inbjudande men med viss kvarvarande stramhet. Det här känns bra att dricka nu.


  Domaine Roger Coulon
  L’Hommée
  2009 -Dyr näsa, väldigt gott och drickvänligt!

  BDN 2008 50%PN 50%PM -Stramt men börjar bli tillgängligt, tungan krullar sig i varje fall inte. Kommer bli bra med tid.

  BDN 2005 50%PN 50%PM -Smörigt i näsan, bra längd men börjar tappa lite fräschör?

  Domaine Egly-Ouriet
  Les Vignes de Vrigny
  100%PM (13 bas) - Blommigt, härligt, drickvänligt.

  Le Blanc de Noirs Vieilles Vignes 100% PM - Oj, mycket! Fylligt, härligt. Väldigt trevlig BDN

  Le Millésimé 2009 70%PN 30%CH - Hmm, lite väl knutet, händer inget, inte kul efter att ha provat ovanstående.

  Le Milésimé 2008 - Oj, här är alla ankor på rad, gott, snyggt, inget spretar, fint i balans. Gott gott!

  Domaine Larmandier-Bernier
  Vieille Vigne du Levant Millésimé 2009
  - Supergott nu, fruktigt och bjussigt

  Vieille Vigne du Levant Millésimé 2008 - Om möjligt ännu mer bjussigt än ovan, fruktigt och snyggt med tydligt bättre tryck i syran är 2009

  Vieille Vigne du Levant Millésimé 2004 - Lite mjukare men med samma frukt, man känner verkligen igen sig mellan årgångarna

  Vieille Vigne du Levant Millésimé 2003 - Rikt och bjussigt, mognaden börjar komma, syran rejält avtagen.

  Bonus
  Comté Hors de Age “Symponie 24” 30 mois d´affinage
  - I ett hörn hittade jag plötsligt en snäll farbror som stod och karvade på en Comté stor som ett traktordäck. Kan ha varit den bästa Comté jag smakat så jag proppade genast i mig långt över gränsen för vad etiketten tillåter. Ångrar djupt att jag glömt min lösmustasch på hotellet vilket förhindrade mig att smyga i mig några extra bitar incognito.

  Men här fanns ingen tid att småmysa, vidare på snabb tvåtimmarslunch i trädgården hos Selosse innan vi fick hasta vidare.
  Vällagad och rustikt god mat som alltid. Till detta tog vi in en Selosse Rosé samt en Marie-Noelle Ledru 2008. Jag tyckte nog rosén var ovanligt svag men Ledru 2008 var desto bättre. Otroligt bra viner hon gör och sol och fågelsång i trädgården gjorde knappast vinet sämre.

  Sedan var det dags för besök hos Vilmart under ledning av Laurent Champs i Rilly la Montagne.

  Vi provade oss igenom deras samtliga Cuvéer men jag bryr mig inte om att redovisa några noter då Vilmart ju redan är ganska väl omskrivet och hyllat på forumet.
  Gillar man välputsade ekade viner så är ju Vilmart otroligt bra över hela linjen, personlig favorit är dock alltid årgångsrosén. Vinet som en gång fick mig falla för Champagne är fortfarande lika jäkla bra oavsett årgång!
  -Det som gick utöver det vanliga förutom att vi provade en fantastisk Grande Cuvée med ålder var att vi fick testa deras kommande nytillskott nämligen en BDB.
  När och hur det släpps är väl inte helt klart men till skillnad från Vilmarts övriga viner kan jag avslöja att detta är ett syraspett av guds allsmäktige nåde! Skall bli väldigt spännande att prova när det dyker upp i sin slutgiltiga form.
  Mycket lovade i varje fall.
  20180416_145011.jpg
  Laurent Champs och hans snygga druvpress

  Med lite tid att slå ihjäl innan det var dags för nästa besök hos Henriot fick det bli ett spontanbesök hos Legras & Haas med förhoppningen att Jerome hade tid att snacka en stund.

  -Glad att få en anledning att smita från buteljeringen bjöds vi direkt en Flaska Silions 2012 på Magnum medans vi småpratade lite. Som en händelse berättar Jerome att de nyligen provat en 59:a från källaren som var fantastisk och frågar om vi har lust att prova en.
  Sällan har jag hört ett sådant unisont jaaaa-ande svar av en radda vinnördar :) -Men, på ett villkor lägger Jerome till, -ni måste dricka upp hela flaskan!
  Återigen inser jag att livet är hårt som vinnörd, och det skulle visa sig bli ännu värre…
  Jerome menade nämligen att vi var tvungna att närma oss 59an försiktigt genom att dricka oss nedåt mot 59an stegvis varvid han började med att öppna upp en Exigence -96 “a la volée”.
  20180416_180034.jpg
  Jerome Legras

  Alltså, smak, doft bubblor mognad… Jag dog och hamnade i champagne-himmelen… Och där skulle jag få stanna en bra stund visade det sig, nästa vin som öppnades var nämligen en Millésime -90 som bara var så otroligt fräsch trots sina 28 år. Två av mina bästa champagneupplevelser inom loppet av 10 minuter, vad är oddsen för det...
  Jag börjar verkligen förstå att de där flaskorna som legat orörda i producenternas källare i alla år är något helt annat än sådant som flängt runt på den öppna marknaden…
  Så, efter att ha mellanlandat på 90-talet var det dags för Millésime -59. -Plopp, sa korken! Bärnstensfärgat och små härliga bubblor och en otroligt mogen och fin näsa som liksom breder ut sig över hela källaren… Allt man kan drömma om i en mogen champagne, nötter, kola, sherry och samtidigt friskt med en vanvettig längd. Vilken upplevelse!
  -Skall jag nu försöka säga något negativt så får det kanske bli att man saknade lite av syran på slutet men med nästan 60 år sedan skörd kan man knappast klaga.

  Årets tre bästa viner inom loppet av en timme, inte så tokigt.

  De sista skvättarna avnjöts i eftermiddagssolen på innergården där även Jeromes mamma, pappa och äldre bror slöt upp för att få prova rariteterna.
  Själv står jag där med känslan av ha haft en närmast religiös upplevelse, så otroligt generöst av familjen Legras & Haas att dela med sig av sådana skatter.

  Nåja, inget skakar av sig en religiös upplevelse så bra som som att klämma sig in i en varm bil och stressköra lite gatlopp för att hinna till nästa besök. (Ni som varit i Champagne vet vad jag menar)

  Dags för dagens sista besök hos ett hus som jag knappt druckit och hade obefintlig koll på nämligen;

  Henriot
  Efter en rundtur i deras mycket vackra “chateau” bjöds vi först att prova deras standardsortiment där vi började med

  Le Rosé -En väldigt rik och fräsch rosé med trevlig mineralitet och fruktighet. Allt helt i balans, gjort för att dricka nu.

  Brut Soverain -Härlig näsa, snyggt och balanserat, inget som spretar, fin längt. Väldigt gott!

  Blanc de blanc 50% Avize 50% Chouilly -Mer djup och längd än ovan, lite mer utpräglad syra men fortfarande väldigt balanserat och drickvänligt.

  Måste säga att Henriot var en positiv överraskning, snygga välgjorda viner som är tydligt gjorda för att drickas nu. Helt klart något som jag kan tänka mig att ta in på restaurang när mer eklektiskt urval saknas.

  Efter detta bjöds vi ut i deras vackra trädgård där de deggade upp lite flaskor “a la volee” och nu fick vi även smaka deras nya Soleravin som heter Cuve 38 eller på ren svenska tank 38.
  Flaskan har en laserskuren rostfri plåt istället för etikett och de plockar endast ut 1000 magnum per år ut tanken.
  Den säljs tydligen bara till de länder där det finns en “club 38” och man får bara köpa en flaska om man är medlem.

  Okej, gott vin med fin munkänsla men kanske ändå ingen kioskvältare i prestigeklassen, snygg avrundad syra och mycket balanserad. 5g dosage.
  Hmm, detta är ju ett vin som riktar sig till en helt annan typ av konsument än mig men jag fattar grejen, känslan av att vara utvald att vara med i en klubb, bara få köpa en flaska och snyggt förpackat men det är ju inte sånt som en vinnörd vill betala extra pengar för.
  20180416_201035.jpg
  Chateau Henriot

  Efter detta bjöds vi på middag och först ut var en BDB på magnum med lite ålder, gott med massa tropisk frukt och återigen snyggt och balanserat, kanske att syran var i minsta laget.
  Nästa flaska som dök upp var 1999 Enchanteleurs och här är det moget och dyrt redan i näsan. Härlig frukt som drar åt det tropiska med bra tryck i syran och en påkostad eftersmak. Mycket bra men kanske inte lika elegant i jämförelse med liknande prestiger i klassen?
  Nästa vin var Millésimé 08 Rosé och här gick jag igång, sjukt gott, snygg och samtidigt otroligt bjussig, bara GOTT helt enkelt!
  Därefter var det dags att få prova deras nya prestige “Enchanté´” som skall ersätta Enchanteleurs gjort på 50&PN 50%CH - Otroligt snyggt vin med grym balans, typiska prestigemarkörer. Kanske lite oförlöst men tveklöst kvalité.
  På frågan varför de valt att göra en ny prestige med nytt namn fick jag ett skratt och svaret att “ingen kan uttala Enchanteleurs” :)

  Sist men inte minst bjöds vi så en torr Demi Sec med 33g dosage med lite ålder -Haleluleja vad gott det kan vara med sötare champagne efter en dags syrabad, härlig mognad, fyllig och rund men ändå fräsch! Måste prova och dricka mer söt champagne inser jag, det är ju svingott som avec!

  -Så, efter en lång dag var provningarna äntligen över men istället för att vara en snel hest så var man ju tvungen att ramla in på Le Wine bar. Där dracks det också massa champagne, oklart vad, oklart om det var gott. Någon tänkte även att det var en bra idé att dricka gul Chartreuse på Glue Pot och någon annan tyckte det var en bra idé att gå på den ökända Kareokebaren. Kareokebaren som förövrigt Jerome Legras kommenterade med “-Excuse us for that place on behalf of the whole population of France” (Inte utan att jag kan se att han har en poäng)

  -Plats för förmodligen inte ens 4 timmars sömn -


  Fortsättning i del 2

  Dela artikeln

  Du, Sonderlese, akaSami och 16 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!