Rapport från Champagneveckan - En sorts reseberättelse Del 2

Betyg:
5/5,
 1. Emanuel
  Dag 3

  Vad kan vara bättre än att gå upp aptidigt för att prova en massa Champagne till frukost?
  -Jag lämnar frågan hängande och går vidare.
  Efter kaffe och dubbel extrasmörig croissant var det dags för att återigen besöka Les Crayéres och denna gång för;

  Les Artisans du Champagne
  Blev en hel del provat men inte så mycket noter, men här kommer lite av det som slank ner;

  Dehous & Fils
  Mareuil le Port Lieu dit Brisfer 2008
  100%CH VV -Lite trött för att vara 08, syran saknas, lite fadd i smaken? Trött flaska? Inget jag kommer köpa.

  Alfred Gratien
  BDB 2004 Mag
  - Fräsch, frisk och fortfarande med ungdomlig syra, gott!

  Cuvée Paradis 2009 - Otroligt bjussig som man kan förvänta av husstilen, saknar syran att backa upp, känns trött. Stor skillnad mot nollåttan.

  Millésime 2005 - Här är syran bättre än 09 men ändå lite småtrist. Nja.

  Hebrart
  Special Club 2013
  45%CH 55%PN -Skön munkänsla, fyllig och fin rondör men det händer ärligt inte så mycket? Nja.

  Rive gauche Rive droite 2006 50%CH 50%PN - Här händer det lite mer, otroligt snygg skumpa, fräsch! gott!

  Pierre Péters
  PP levererar ju alltid på hög nivå men denna dag vet jag inte om han hade trötta flaskor eller om det bara var jag som var trött för samtliga vinerna saknade det där sköna trycket i syran som man vill ha och för mig var det en liten besvikelse.

  Réserve Oubliée - Mycket gott och drickvänligt men trött i syran?

  L´Esprit 2013 - Kraftig härlig attack och supertorr men syran igen? Var är du?

  Etonnant Monsieur Victor MK11 - Härligt munkänska, mycket snyggt och bra längd. Bästa av de tre meeen… Saknar den inte lite tryck i… Syran?

  Frédéric Savart
  Forumfavorit som knappast behöver någon större presentation, lyckades även vara på exakt samma ställen som @Martin Berggren hela veckan fast aldrig samtidigt så vi fick inte chansen att säga hej.

  Mont Benoit 2014 -Sjukt ungt men väldigt fräsch, utpräglad kvalité

  Expression 2014 - Ett steg upp, skön längd, snyggt sammansatt. Fin skumpa som nog behöver en del tid för att komma till sin rätt.

  -Som brukligt dessa dagar vilas det inte på lagrarna, dags att tränga in sig i en bil full med sommelierskägg för provning hos Salon. Förväntningarna var stora. ORIMLIGT stora.
  Salon
  Besöket började med en fin tur runt i huset och vi fick även insupa lite terroir på deras lilla plätt med druvor som ligger bakom huset mitt i byn.
  [​IMG]
  Visa bifogad bild 13264
  Det heliga landet

  Efter det en tur i den vackra källaren för att dreggla på gamla årgångar som man aldrig lär få smaka för att sedan bege oss till provningen.
  Här konstaterade vi en märklig sak, hela huset hade en ganska kraftig doft av mögel och denna doft var även väldigt påtaglig i det påkostade provningsrummet.
  Inte jättekul att dofta på viner när man har en potent odör av mögel som ligger tung i lokalen.
  [​IMG]
  Visa bifogad bild 13260
  Salon Magnumsar

  Hur som helst, sju glas stod framställda men hoppet om att få dricka sju årgångar av Salon dog snabbt när vi först bjöds att prova igenom alla deras standardchampagner av Delamotte. :vägg:
  Jag tog inga noter men man kan väl sammanfattningsvis säga att Delamotte är välpolerade drick-nu-champagner i typisk storhusstil som knappast får någon att gå upp i brygga. Kanske gillade jag deras rosé lite mer men Delamotte är inget jag skulle köpa till min egen källare.

  Efter SEX glas Delamotte var det således dags för det sjunde (Måtte det vid gudarna bli en SALON) och som väl var på det sjunde glaset fullbordades då provningen, med hela sin härskara bjöds det då på husets skapelseverk i form av Salon 2007. (1Mos 1:1)
  Men något stod inte rätt till, ingen salonsyra utan ganska snällt, ungt och outvecklat med potential förstås med var var den den där unika krispiga syran?
  Min första tanke var att jag glömt smaklökarna på karaokebaren kvällen innan men alla andra höll med mig… Oväntat trist för att vara Salon? Vilket antiklimax.
  Spontant känns det inte som mina surt förvärvade slantar kommer läggas på Salon 2007.

  Efter att ha tackat för provningen promenerade vi in på den lilla gågatan Alée Clos de Mesnil där man i den vackra undangömda parken kan blicka ut över den mest legendariska plätten druvor som existerar i Champagne.
  Den lilla plätten druvor omgärdas av byn på alla sidor och är väl så nära helig mark man kan komma för en Champagnenörd.

  Sittandes i solen insupandes terroiren mitt i det heliga landet med maskrosorna blommande bland vinstockarna lät jag så tankarna vandra; när jag dör vill jag nog återfödas som en maskros i Clos de Mesnil… Eller kanske som en mask… Tänk att få kravla runt denna heliga terroir…

  -Åååter till verkligeten! -Klockan går som en elvisp så bara slänga in sig i bilen och bege sig tillbaka mot Reims.

  På vägen hem var vi dock tvungna att söka föda och efter en del dividerande fram och tillbaka bestämde vi oss för att stanna till hos De Venouge. Mest för att det låg på vägen och för att man kan sitta ute i deras trädgård och käka, desperat att fånga första vårsolen som man är.
  Vi parkerade på innergården och bänkade oss i de i kvällssolen strategiskt placerade utemöblerna.
  Jag begav mig in i deras lilla cafe för att se vilken föda som fanns att tillgå men blev hastigt utropad på gårdsplanen igen, någon hade nämligen känt igen direktören själv, Gilles de la Bassetiere och han ville bjuda på en visning av deras lilla “chateau” samt på en spontanprovning av deras sortiment. (Att någon kan ha råkat nämna att han var från en viss restaurang med vissa stjärnor hade säkert inte med saken att göra)
  Dessvärre var jag tvungen att avvika då min fyraåriga dotter ringde för att noggrant berätta om vad hon precis byggt med sitt Elsa-Lego vilket förstås inte är något man säger nej till.
  Jag hann dock speed-prova mig igenom några snabbslurkar mot slutet och måste säga att De Venouge faktiskt var bättre än vad jag hade fått för mig om man bortser från de anskrämliga flaskorna. Klart drickbara grejer om än fortfarande kanske inget jag skulle prioritera till källaren.

  -På tal om källare så hade jag kommit precis i tid till att det var dags för en tur i deras nyrenoverade källare. En otroligt snygg källare med en imponerande mängd av riktigt gamla årgångar på lager.
  -När jag så gick där bland alla gamla flaskor fick jag plötsligt syn på en hel trave flaskor märkta med 1977(!); -Mitt födelseår och året som jag alltid fått höra inte finns att hitta som årgång i champagne!?
  Jag var ju tvungen att fråga Gilles hur de kom sig att de hade så mycket från 1977 eftersom de flesta inte valde att göra någon årgångsbuteljering det året?
  Varför visste han dock inte men han frågade istället om vi skulle öppna en flaska och se om det verkligen var ett så dåligt år som ryktena säger…
  Sagt och gjort, en 1977 rosé på magnum fick följa med ut i solen på innergården och under andäktig tystnad drogs korken… Plopp! -Alltså plopp! .Inte Psssst som man förväntar sig från en gammal skumpa och när första glaset hälldes upp kom där ett sprudlande överflöd av bubblor som om flaskan bara varit några år gammal…
  Helt galet vital bubblig men med en mognadsprakt som fick hela sällskapet att njuta i tystnad.

  -Återigen blev jag så otroligt ödmjuk över den generositeten att bjuda på “min” årgång bara sådär och därtill förmodligen sista gången i livet som jag får chansen att dricka en magnumskumpa från 1977.

  Dagen var dock inte över och trots att jag gärna hade suttit kvar där i korgstolarna i solen resten av kvällen var det återigen dags att bege sig.
  Kvar var champagneveckans mysigaste och mest tillbakalutade provningen nämligen;

  Académie du Vin de Bouzy
  En mysig kvällsprovning på en bohemisk innergård mitt i Reims med bara roséchampagne och Bozy rouge från Bozyodlare.

  Här var ration på odlarvästar klart dominerande mot kostymer och scarf runt halsen den övervägande trenden framför slipsar.
  [​IMG]
  Visa bifogad bild 13263
  Baron Dauvergne
  Cuvée Élégance
  42,5CH 42,5PN 15%Bouzy Rouge -Fruktigt och fylligt men tyvärr lite för dålig syra för att bära upp dosage på 9g/l men det hade helt klart gått hem när frun håller tjejmiddag. Positivt är att de tonat ner den (kanske mest) anskrämliga etiketten i hela champagne något även om den fortfarande inte är jättesubtil :)

  Väldigt trevligt folk dock med bra engelska.

  Paul Bara
  Grand Rosé
  70%PN 18&CH 12%BR -Snyggt fyllig i munnen och fräsch med massa röda bär. Gott!

  Pierre Paillard
  Les Terres Roses
  -Ofantligt snyggt, fräscht, bra syra som backar upp, härligt rödfruktig, Kvällens bästa tätt följd av Paul Bara

  Camille Savés -Cuvée Rosé 60%CH 28%PN 12%BR -Gott och fruktigt men lite väl avrundat, hade önskat lite mer framtoning i syran för att väga upp dosagen.

  Alfred Tritant
  Brut Rosé
  45%PN 45%CH 10%BR - Bra balans och inte överdrivet fruktig, klart god rosé!

  Det här är ju en pytteliten producent som knappt gör några flaskor men när jag kollade på deras sida verkar de ha både restaurang och B&B i Bouzy så det kan kanske vara något att testa om man är på resa i Champagne. Fantastiskt trevligt folk i varje fall och man hade lugnt kunnat stå där och småsnacka hela kvällen.
  -Har ju några av deras 08 på halvflaska i källaren som jag druckit med glädje och de berättade att de fortfarande har 08 på magnum vilandes i källaren. Trots idogt lirkande och tjatande var det dock inget som jag fick köpa loss :) -Åtminstone inte nu, nån gång ska de väl ut :)
  Hur som helst, i kategorin högst mysfaktor var Tritanten överlägsen.


  Allt i allt en trevlig och familjär sammankomst, bäst var Pierre Paillard följt av Paul Bara tyckte jag, måste även säga att jag var positivt överraskad av hur mycket Bozy Rouge det finns som faktiskt är riktigt bra! .Har mest avfärdat det som en kul grej innan men det finns Bouzy Rouge som är klart drickvärda nota bene!
  (Noterade även att sällskapets sommelierhipster verkade vara i himmelriket så Bozy Rouge kanske blir nästa hipsterdarling..?) :)

  Detta blev den sista provningen för denna gång och nästa dag blev det upp i ottan för att ta sig till CDG och flyget hemåt.
  Ännu en mycket trevlig resa till Champagne och som vanligt alltid kul att lära känna massa nya människor, odlare, vinnördar, sommelierer och allt annat kul folk man stöter på en sådan här vecka.


  Hoppas även att mina korthuggna små noter varit till någon glädje för er som kämpat er igenom hela denna text.


  PS. Glömde en viktig sak. -Jag fick också uppleva mitt livs största mortadella, alltså skrämmande stor, paw-rikhtight! Fransmännen skojar inte med sina charkprodukter, bara så ni vet:
  [​IMG]
  Visa bifogad bild 13253

  Dela artikeln

  Du, Henrik_L, Omar Khayyam och 15 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!