Sortimentsprovning hos Johan Lidby vinhandel - del 1: tre tysktalande

 1. Fredrik L
  I måndags hade Johan Lidby Vinhandel sortimentsprovning på sitt kontor på Kungsholmen i Stockholm. Sportlovsledig som jag var såg jag till att få möjlighet att komma dit och testa en del av sortimentet. På plats fanns ett 40-tal producenter, vilket förstås är alltför många för att man ska hinna med ens en bråkdel av dem, även om man som jag var där drygt fyra timmar. Min taktik fick bli att dels testa en del favoriter, dels prova en del slumpmässigt utvalda producenter utifrån att det fanns plats vid borden och verkade intressant.

  Jag inledde i den tysktalande delen av världen med Leitz rieslingar från Rheingau, en gammal favorit sedan jag besökte vingården för några år sedan. Jag har alltid uppskattat vinerna härifrån på grund av den knivskarpa syran som ofta kombineras med en delikat ton av persika i vinerna.
  IMG_1187.JPG
  De enklaste vinerna är bra, men de har jag druckit många gånger, så jag hoppade över dem och gick in på en något högre nivå. Tyvärr fanns inte min favorit Kaisersteinfels med, antagligen beroende på att Lidby redan har sålt slut på sina 2016.

  Magic Mountain 2017
  Detta vin består av de slattar från vingårdslägena som inte får plats i 1200-litersfaten som dessa vinifieras i. Det handlar alltså om GG-frukt som nedklassats och blandats. 7 g restsocker/liter, men med fin hög syra som balanserar upp det bra. Fina persikor och aprikoser och lite mineral. Ett mycket prisvärt vin. 159 kr.

  Berg Roseneck Katerloch GG 2016
  Vit persika, skön hög syra, påtaglig mineral och citrus. Fyller upp fint i munnen och dricks väl idag om man inte är rädd för rejäla rieslingsyror. 385 kr.

  Berg Schlossberg Ehrenfels GG 2016
  Schlossberg är oftast tuffare, och årgång 2016 är inget undantag. Detta är en stil som jag har fått för mig är populär just nu - mineraler, mineraler, mineraler, grapefrukt, citronskal och en liten delikat beska. Behöver mer tid för att frukten som anas därbakom ska hitta fram. 339 kr.

  Berg Roseneck Katerloch GG 2011
  Från ett parti som felmärktes och därför blev kvar i källaren några extra år. Släpps som tillfällig 22/3. Mogen gul frukt, lugnare syror - ett vin som har sansat sig från sin ungdomliga vildhet och nu visar upp toner av gula plommon och mogna aprikoser tillsammans med lite av de klassiska petroleumtonerna. 399 kr.

  Favoriten här blev Roseneck 2016 - bra stenfrukt och de där riktigt påtagliga syrorna är hur jag vill ha min riesling.


  Nästa stopp blev nästgårds hos Eva Fricke, som dels har vingårdar i Kiedrich, men även i Lorch som ligger runt kröken av floden, där Rhen ånyo viker av norrut efter att ha flutit västerut i några mil längs med Rheingausluttningen. Lorch tillhör formellt Rheingau, men Fricke menar att karaktären snarare är åt Mittelrhein-hållet, vad nu det ska betyda.

  52445499_1909402099165042_1341260094028906496_n.jpg
  Vinerna härifrån hade en tydligare äppelton - den där gröna krispiga sorten som finns hos många rieslingviner. Goda, men inte lika knivskarp syra, och därför snäppet under Leitz enligt mig.

  Pinot Noir Rosé Brut Nature 2016
  Mousserande trevlig sekt, med mestadels friska röda äpplen. Enkel, men god, och utan störande beska. Säljs ej i Sverige.

  Rheingau Riesling 2017
  Lätt och trevlig basriesling med gröna äpplen, torr med viss kropp och relativt hög syra. Liten beska på slutet. 179 kr (släpptes nyligen i TSE)

  Kiedrich Riesling 2017
  Balanserad syra - fortfarande mycket äpplen, men med lite stenfrukt, örter och mandarin. 199 kr ex moms.

  Lorch Riesling 2017
  Mogna gröna och gula äpplen, mineral, vita vingummin, fyller ut bra i munnen. Relativt hög syra. Säljs ej i Sverige.

  Wisperwind Riesling 2017
  17 g restsocker/liter, men med fin syra som balanserar upp. Fräscha gröna äpplen med lite vita blommor. Det är gott med lite socker! 249 kr.

  Lorcher Krone Riesling 2017
  Hög fin syra. Grönt äpple, lite aprikos, örter och ett sniff petroleum. Mycket bra balans, och ett stort vin i vardande. Bäst bland Frickes viner, och tyvärr dyrast av de hon hade med: 419 kr ex moms.


  Provningen fortsatte i den tysktalande världen hos Rabl från Kamptal, vars enkla flaskor jag ofta har gått förbi på Systemet, men aldrig druckit. Här fanns dock ett antal lite bättre viner med, och det visade sig att framför allt grüner veltliner firar triumfer hos Rabl, en druva vars vitpepprighet jag annars inte alltid är så förtjust i. De röda vinerna hoppar jag över - inga fel, men inte så spännande.
  52446326_2220649068265034_105373732662411264_n.jpg

  Weissburgunder 2017
  Rent, friskt med en lite jordig ton. Enkelt. 103 kr ex moms.

  Riesling Langenlois 2017
  Mogen apelsin, viss fyllighet och drygt medelsyra. Helt ok. 135 kr.

  Grüner Veltliner Langenlois 2018
  Mycket fruktig med päron som främsta markör. Alltför ung för att ha hunnit utveckla vitpepparkaraktären. Ett lättdrucket vin, snäppet bättre än rieslingen från samma område. 135 kr.

  Riesling Steinhaus Rote Erde Reserve 2016
  Rund med medelsyra, mineral och lite petroleum. Friska persikor och uppstramande grapefruktbeska. Gott! 239 kr ex moms.

  Grüner Veltliner Käferberg Alte Reben 2017
  Mineraliskt, en knivsudd peppar, medelsyra, äpple och päron. Helt ok för att vara grüner. 199 kr.

  Grüner Veltliner Loiserberg Alte Reben 2015
  Så här gott kan grüner tydligen smaka - fina aprikoser och äpplen i en generös kropp, men helt torr. Fräsch och med bra balans, och pepparn verkar ha dragit dit den växer, för inte mycket finns i vinet i varje fall. Säljs tyvärr inte i Sverige.

  Grüner Veltliner Eiswein 2016
  Skördat i januari 2017 vid -12°C. 256 g restsocker/liter ger ett mycket sött och simmigt vin, men där syran ändå balanserar något. Mogna stenfrukter, äpple och ett lite grönt stråk. Förstås jättegott! 350 kr.

  Dela artikeln

  Adamanko, Skrutt, Omar Khayyam och 17 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!