Sortimentsprovning hos Johan Lidby vinhandel - del 2: två frassar och en naturvinsportugis

Betyg:
5/5,
  1. Fredrik L
    Nästa producent att prova på Johan Lidby vinhandels sortimentsprovning i måndags blev Domain Rijckaert från Jura/Bourgogne. Domänen har ägor såväl i Bourgogne som i Jura, men på provningen var det huvudsakligen juravinerna som hälldes, vilka är i modern stil utan oxidativa inslag.
    52876811_1909487992493930_1856493742475706368_n.jpg

    Viré-Clessé L'Epinet 2017
    Enda Macconais-vinet. Smöriga päron, en aning krydda, något grönt, medelsyra. Kändes aningen klumpigt, särskilt i jämförelse med kommande viner. 239 kr.

    Côtes de Jura 2017
    100 % chardonnay. Friska äpplen, örter, mandel, äppelkaka - fint integrerade fat. Trevlig syra. Ett vin som levererar över sin prislapp. 154 kr.

    Arbois en Paradis VV 2017
    100 % chardonnay. Från ett varmt år. Viss komplexitet, mineral, diskreta gröna äpplen, mintig örtighet och lite fattoner. Bra syra. Ett seriöst vin. 229 kr.

    Arbois en Paradis VV 2014
    100 % chardonnay. Ett bättre år än 2017. Integrerade syror och fat. Äppelkaka och mineral. Harmoniskt och gott vin! Säljs ej i Sverige.

    Côtes de Jura Les Sarres 2016
    100 % savagnin. Syra som verkligen sticker ut. Svarta vinbär, citrus, lite vitblommighet och äpple. Trevligt vin, men behöver lugna ner sig något. 279 kr.

    Côtes de Jura Vigne des Voises 2017
    100 % chardonnay från ett något varmare läge. Ett förhållandevis fylligt vin med päron, äpple, lite kola, kanel och kryddighet. Värmen gör att syran är något lägre än i flera av de andra vinerna. Säljs ej i Sverige.

    Arbois Grand Elevage 2016
    100 % savagnin från 80-åriga stockar. Välbalanserat och koncentrerat med hög syra. Diskret citrus och lite fat. Säljs ej i Sverige.

    Côtes de Jura Les Sarres 2010
    100 % savagnin. Vilken härlig utveckling - fortfarande hög syra, men med honung, vax, äpple och stenfrukt i aromerna. Måste kanske köpa några 2016 och lägga undan! Säljs ej.


    Vid nästa stopp blev det tyvärr inte så mycket snack, eftersom Daniel Bouland inte pratar engelska, och min franska är minst sagt ihoprostad sedan högstadietiden. Hans viner från Morgon och Côtes de Brouilly talade dock för sig själva! Jag lyckades dock förstå att han jäser "semi-carbonique" och har sedan läst mig till att han med detta troligen menar att han kör med hela klasar i jäsningen, och i öppna kar - inte tankar.
    52980027_380999505810424_645856841007366144_n.jpg
    Vinerna har tuffa tanniner för att vara från Beaujolais, och kan säkert lagras. Jag charmades dock av den yppiga frukten och skulle gärna vilja ha ett gäng att dricka unga också.

    Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2017
    Saftiga hallon, godis. Mer tanniner än vad jag förväntar mig från en beaujolais. Ett lättdrucket och medelfylligt vin. 171 kr ex moms.

    Morgon Bellevue 2017
    Djup doft av blå plommon, mogna hallon och små, långsamt mognade jordgubbar. Yppig fyllighet i munnen med tanniner och mineral som ger stadga. Ett livsnjutarvin. 239 kr.

    Morgon Corcelette VV 2017
    Friskare doft av röda koncentrerade bär. Diskretare frukt, lite fattoner och påtagligare tanniner jämfört med den tidigare Bellevuen. Behöver nog helst lagras några år. 171 kr ex moms.

    Morgon Delys 2017
    Från rankor planterade 1926. Ännu friskare doft av mkt små solmogna röda bär. Silkiga tanniner och fina hallon i smaken tillsammans med mineralitet. Mycket gott! Släpps 25/2, 249 kr.

    Morgon Corcelette VV 2008
    Utvecklat med mörkare bär, lite löv och mineral. Gott, men jag dricker hellre vinerna på frukten. Säljs ej.


    Förra året testade jag portugisiska Aphros viner några gånger. Detta är verkligen naturviner in absurdum. Sina mer exklusiva Phaunus-viner gör de till och med i ett vineri utan elektricitet, och de använder gärna fottrampning, betongägg och skalkontakt. Det smakar naturvin, men har som sig bör i Vinho Verde bra friskhet. Antar att flaskvariation nog kan ligga bakom att någon flaska var lite oxiderad, och en annan hade lite för mycket brett. Dricka för tatuerade sommelierer i 25-årsåldern.
    52642915_332067807424112_2776851087355805696_n.jpg

    Loureiro 2017
    Doftar som en aromatisk suröl. I munnen lite oxidativ (kanske flaskan varit öppen ett tag) med bokna äpplen och lime. 129 kr.

    Daphne Loureiro 2017
    Fräsch doft av äpplen och päron. I munnen slank med citroner, äpplen, någon liten tannin och med bra syra. 215 kr

    Daphne Loureiro 2011
    Tydligen kan en lagrad naturvinsloureiro bete sig som en riesling - petroleum och blommighet i doft och smak och rätt bra syra. Knäpp med inte helt fel. Säljs ej.

    Phaunus Loureiro 2017
    Tydlig naturvinsdoft av suröl och jäst. Här finns även lite hästrumpa. I munnen medelfylligt, lite peppriga med mandel och äpplen. Ok. 259 kr

    Phaunus Pet Nat 2017
    Jästig apelsindoft. Renare smak med apelsiner och bra syror. Enkel och läskande. 185 kr ex moms.

    Phaunus Pet Nat Rosé 2017
    Ren doft av gula äpplen. I munnen samma, med hög syra och matvänlig liten beska. Seriös och bättre än den vita. TSE 229 kr.

    Phaunus Palhete 2017
    En blandning av röda och vita druvor, som ger ett mycket lätt rött vin. Jästig och syrlig doft. Lätt munkänsla med mjuka fina körsbär och färska mogna persikor. Ett gott och läskande vin om man klarar av naturvinstouchen. 259 kr.

    Dela artikeln

    Adamanko, Skrutt, Omar Khayyam och 8 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!