Sortimentsprovning Swedish Brand 4 mars 2019

  1. thunberg
    I måndags höll Swedish Brand en sortimentsprovning på båten S/S Stockholm. På plats fanns även ett flertal representanter, bl.a. från Nyetimber och Tosterup Slott. Inte mindre än drygt 170 drycker fanns att prova men då jag hade begränsats med tid hann jag inte med alla. Det som finns listat nedan är sådant jag fann intressant av det jag hann prova vilket var nästan samtliga röda, en tredjedel av de vita samt sött/förstärkt och must.

    upload_2019-3-13_22-47-31.png
    Julian Kirk, Nyetimber (Foto: Johan Thunberg)

    Ett första stopp blev det hos Nyetimber med Brand Ambassador Julian Kirk bakom bordet. Jag har provat Nyetimber tidigare och märker en kvalitetsförbättring mot tidigare årgångar. Den riktiga godbiten var 2013 Nyetimber Tillington, 78 % pinot noir 22 % chardonnay, med sin mycket generösa soft av hallon, brioche och lätt nötighet. Fyllig smak med en mängd olika nyanser att jobba sig igenom. Lite för kort med tid för att hinna med en djupare analys. Läckert var det trots sin höga dosage (9,5 g/l).

    upload_2019-3-13_22-48-7.png
    Deutz Champagne (Foto: Johan Thunberg)
    upload_2019-3-13_22-48-33.png upload_2019-3-13_22-48-41.png
    Deutz Champagne Demi-Sec 2008, Rosé 2012 (Foto: Johan Thunberg)

    Deutz hade också dukat upp en del flaskor. Deutz 2011 Blanc de Blancs bör få ligga till sig. Just nu en syraattack utan dess like men med en bakomliggande frukt så lovar gott och Deutz NV Brut Classic (basår 2013) är ett habilt standardbubbel. Snäppet upp är deras 2013 Deutz Brut Vintage med stor autolytisk ton av brödighet och en kraftig men följsam attack av syran. Deras 2012 Deutz Brut Rosé Vintage är ett perfekt bersådricka i sommar med stor fruktighet. 2008 Deutz Demi-Sec är väl mer kul än kvalitet även om jag gillar det. Vuxenläsk, farligt klunkbar.

    upload_2019-3-13_22-48-57.png upload_2019-3-13_22-49-3.png
    David Moret Puligny-Montrachet , Josmeyer (Foto: Johan Thunberg)

    David Moret 2016 Puligny-Montrachet känns som en bra representant för stilen, ren okladdig chardonnay med citrus i ryggen. Bra längd och fyllighet. 2016 David Moret Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières är mer av allt, kraftigare, svårtillgänglig. Tror mycket på potentialen men i dagsläget är det den förra som gäller.

    Enkel, ärlig och god riesling hittade jag i 2014 Josmeyer Les Pierrets. Lätta mognadstoner, stenig, med bra koncentration och fyllighet. Kan bli bra det här. 2012 Josmeyer Gewürztraminer är som gewürztraminer är, aromatisk och lite kryddig. Något klen syra kanske.

    upload_2019-3-13_22-49-20.png upload_2019-3-13_22-49-24.png
    Albert Ponnelle Pommard, Olivier Ravoire Côtes du Rhône (Foto: Johan Thunberg)

    2015 Albert Ponnelle Pommard, kolla upp den. Själv har jag slarvat med mina anteckningar men har en notering om att det var mycket intressant.
    Bra rhônare för billig peng, 2016 Olivier Ravoire Côtes du Rhône. Inte mycket att säga, skriker Rhône, bra balans, intensiv, lite läderfåtölj, massvis av röda mogna bär. Finns viss sötma, kommer gå hem i stugorna. Lång.

    upload_2019-3-13_22-49-33.png
    2016 Domaine des Creisses Les Brunes (Foto: Johan Thunberg)

    Störtskön cabernet sauvignon/mourvédre blandning finns i 2016 Domaine des Creisses Les Brunes. Stram, blyertspenna, öppen men krävande, vanilj, kaffe, köttig, fatig. Spara.

    upload_2019-3-13_22-49-53.png upload_2019-3-13_22-49-58.png
    2015 Château Larmande, 2015 Frank Phélan (Foto: Johan Thunberg)

    Jag är ingen stordrickare av Bordeaux så det var en positiv överraskning att jag fann några jag faktiskt tyckte var så pass bra att de får komma med här. 2015 Château Larmande är redan nu hyfsat redo för konsumtion, choklad och ganska slank, mogna blå plommon, solvarma jordgubbar, grillkrydda (typ). Bredvid stod 2015 Frank Phélan som var mer åt det syrliga strama hållet men med en hygglig mängd frukt för helheten. Vet inte riktigt vart det är på väg men tror positivt om det, går att dricka nu. Årgången kanske spelar in, dålig på det där med årgångar, borde läsa på lite.

    upload_2019-3-13_22-50-10.png upload_2019-3-13_22-50-14.png
    2013 Domaine de L’Aurage, 2011 Château Tertre Roteboeuf (Foto: Johan Thunberg)

    Ett något äldre vin, 2013 Domaine de L’Aurage. Tobak, syra, tanniner som inte är bångstyriga, lakritspipa, mörka bär. Bra helhet, klar att drickas. Sista Bordeaux’n är 2011 Château Tertre Roteboeuf. Dov och massiv, örtig, tät, finstämd ek, choklad och kaffe. Doftar dyrt, smakar dyrt, det är dyrt. Men vilket vin!

    upload_2019-3-13_22-50-27.png
    2013 Tenuta di Sesta Brunello di Montalcino, 2016 Giodo Toscana Rosso, 2013 Giodo Brunello di Montalcino (Foto: Johan Thunberg)

    Över till en trippel från Italien. 2013 Tenuta di Sesta Brunello di Montalcino är len, slank, körsbär och jordig. 2016 Podere Giodo Toscana Rosso IGT har rosblad, körsbär, gammal cigarrlåda, morotskakeglasyr och är även den slank. Långt avslut. 2013 Podere Giodo Brunello di Montalcino spänner musklerna och bjuder på mer jordnära dofter som höstig lövhög, svamp, blöt färsk tobak, mörk frukt. Så snyggt balanserat, ren glädje. Kommer bli bättre med lagring så tanninerna får slipas lite.

    upload_2019-3-13_22-50-37.png
    Fattoria La Massa (Foto: Johan Thunberg)

    Ännu en trippel kvalitet från Italien. Producenten Fattoria La Massa fanns representerat med tre viner som alla höll hög nivå. 2015 La Massa är en blend på sangiovese, cabernet sauvignon och merlot. Tobak, kaffe, jordig, sandiga tanniner och ett visst grepp av beska i slutet. Medium kropp. Kanske funkar med lagring, kanske inte. Tyckte det funkade bra direkt. Hamnar i kategorin övre medelklass. Storebrorsan 2013 La Massa Giorgio Primo är en tannin och syrabomb utan dess like som behövde massor av luft för att komma igång. Cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Mycket oliver och mörka bär, mörka plommon, cederträ, värme. Det finns så mycket mer men tiden var knapp. Gott, köp och glöm bort. 2013 La Massa Carla VI Parcel 6, 100 % sangiovese, är en fruktigare variant av den förra med körsbär i förarsätet. Plommon, choklad, tobak igen, peppar. Slankare kropp, märkbar syra och ett långt utdraget slut.

    upload_2019-3-13_22-50-53.png upload_2019-3-13_22-51-3.png upload_2019-3-13_22-51-9.png
    2016 Eradus Pinot Noir, 2014 Foggy Hill Pinot Noir, 2011 Wölffer Estate Landius (Foto: Johan Thunberg)

    Lite pinot noir för att lugna smaklökarna. 2016 Eradus Pinot Noir från Nya Zeeland är slank, bärig och kryddig. Ganska hög syra som gör att det inte känns menlöst. Enkel, god, inget för den inbitne bourgognedrickaren. 2014 Foggy Hill Pinot Noir från Australien är grönstickig och lite vresig. Mycket annorlunda än förra vinet. Röd frukt, lite ek, kryddor och örter. Inte helt fel. 2011 Wölffer Estate Landius (några procent cabernet franc finns med) från USA sticker ut med sin brända el på näsan. Lite samma stil som jag hittar i Bourgogne och även i en 60-talare från Sydafrika. I övrigt smakar det pinne, rostade fat, mörka körsbär, jordgubbe och en släng av vanilj. Skoj vin.

    upload_2019-3-13_22-51-19.png
    NV Secret Spot Moscatel do Douro 10yo (Foto: Johan Thunberg)

    Över till sött där det egentligen endast var NV Secret Spot Moscatel do Douro 10yo som föll mig i smaken. 140 gram socker och knäckiga toner med aprikos och apelsin. Ruskigt gott.

    upload_2019-3-13_22-51-31.png
    Tosterup must och cider (Foto: Johan Thunberg)

    Men det är inte slut där. Som jag skrev i början så fanns även Catherine Ehrensvärd från Tosterup Gård på plats med sina äppelmuster. En skön uppställning blandat med/utan alkohol, cider och ren råsaft. Svårt att avgöra kvalitet på must som jag sällan dricker men detta gillade jag. Främst satte jag de som var gjorda på äppelsorten Saga (Zari) men jag slarvade med vilka det var. Värt att testa om man är ute efter ett alkoholfritt alternativ eller något sött under varma sommardagar.

    / Johan Thunberg

    Dela artikeln

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!