Systembolagets försäljningsstatistik (del 21) - Allt i en bild 3.0

 1. Wintermute
  Här är ännu ett försök att ge helhetsbilder över hur våra köpmönster ser ut. Men jag misstänkte redan när jag började med den här artikeln att slutsatsen blir samma som den brukar. Ett fåtal produkter, främst i de lägre prissegmenten står för en mycket stor del av försäljningsvolymen. Allt är i liter 2017. Namnen är nedklippta till samma längd, så att de passar i diagrammen. Hursomhelst; nu kör vi.
  Vi tar de detaljerade varugrupperna i bokstavsordning och börjar därför med Mousserande. Picture1.jpg
  Tanken med idagrammet är den horisontella axeln är uppdelad i grupper efter literpris. Längst till vänster hittar vi till exempel viner för 79 kr/l och mindre. Vän av ordning kan tycka att det ser slarvigt ut att grupperna inte är lika stora; det kommer sig av att det finns vissa prislägen som är mycket populära.
  • 19% av allt mousserande kostar 89 kr/helflaska.
  • 10% kostar 79 kr/helflaska
  • 10% kostar 69 kr/ helflaska
  Dessa tre prislägen skulle ta upp halva grafen.
  Den vertikala axeln visar hur stor andel av prisgruppen som ett givet vin (ur topp 30) tar av sin prisgrupp.
  Platino Blue Moscato (längst ned till vänster) tar till exempel lite mer än en tredjedel av gruppen under 79 kr/l.
  Inget mousserande vin med literpris över 199 kr/l finns med i topp 30.

  Picture2.jpg
  För rosévin kan man konstatera att det finns storsäljare hela vägen upp till den dyraste gruppen (som borjar på 131 kr/l). En överväldigande majoritet av volymen för vinerna upp till 92 kr/liter är från viner på topp 30-listan.
  Picture3.jpg
  För röda viner motsvarar topp 30 en mindre andel av volymen än för rosé. Utan att orka kolla efter gissar jag att nära nog alla vinerna är i BiB.
  Picture4.jpg
  Diagrammet för vita påminner en del om det för röda viner. Speciellt kan man konstatera (på samma sätt som för röda) att speciellt de låga prisgrupperna ligger väldigt nära varandra. Att stega sig upp från 57 kr/l, via 61, 63 och 66 till 69 kr/l tar en genom mer än en tredjedel av volymen.
  Picture5.jpg
  Diagrammet för Övrigt vin visar från vänster till höger: suspekta fruktviner, glögg, Martini/Marinella/Campari.
  Picture6.jpg
  Vi avslutar sejouren med att titta på topp 30 för champagne. Allt som syns i diagrammet ovan finns i rutan längst till höger i det mousserande diagrammet överst. Några etiketter ser tämligen lika ut och behöver kanske förklaras:
  • André Clouet finns på två ställen. Den mellan 362 och 397 är Grand Reserve i helflaska. Den mellan 397 och 424 är i magnum.
  • Moët mellan 526 och 533 är helflaska. Den nedersta mellan 557 och 609 är halvflaska. Den översta mellan 557 och 609 är rosé.
  • Palmer är från vänster till höger: Brut, BdB och Brut vintage.
  • Pol Roger är Brut Reserve till vänster och Brut vintage till höger.
  • Veuve Clicquot är Brut nederst och Sec överst.
  Nästa artikel kommer inte att handla om de stora volymerna med de låga priserna...

  Dela artikeln

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!