Systembolagets försäljningsstatistik (del 22) - The 1%

 1. Wintermute
  1%percent__56546_zoom.gif
  ...the top 1% have the best houses, the best educations, the best doctors, and the best lifestyles...

  Joseph Stiglitz​

  Under 2011 startades en rörelse som gjorde ett spektakel av hur bra den rikaste procenten har det. I den här artikeln tittar på på hur de har det.

  När 1%-arna (de som dricker den dyraste procenten av vinet; mätt i volym) dricker vin av alla slag, dricker de knappt 2 000 000 liter vin per år. Detta ur ett sortiment som innehåller nästan 40% av det totala sortimentets antal artiklar (5 981 av 15 260). Det billigaste vinet kostar motsvarande 230 kr per helflaska och är:
  • ett av 4 mousserande (2 Cava och 2 italienska), där Massimago Magó Brut Rosé 16 står för lejonparten,
  • ett av 23 röda; Château Boutisse och Marquis de Mons Château La Tour de Mons är storsäljarna,
  • ett av 13 vita, där Chablis 1 Cru Montee de Tonnerre 11 (Simonnet-Febvre) är storsäljaren, eller
  • ett av 7 övriga (röd vermouth, rött och vitt portvin, sött fruktvin, madeira, pineau och sake)
  Inköp tot.jpg
  Jämfört med hela Sverige ÄLSKAR 1%-arna Mousserande (58% av allt de dricker är bubblande; att jämföra med 9% för mannen på gatan). Vitt vin, däremot är de lite skeptiska mot (4% mot 31%). Det de däremot är synnerligen skeptiska mot och rent av rynkar på näsan åt, är Rosévin, där endast 0,04% av inköpen är skärt, stilla vin.
  Urspr Bubbel.jpg
  När de inte dricker av allt vin utan bara dricker mousserande (nu märker den vakne läsaren att det inte är samma 1% som vi pratar om, utan en annan grupp av vindrickare), dricker de 125 000 liter per år (som bara motsvarar 0,75%; men prisgruppen motsvarande 459 kr per helflaska utgör 0,26% av försäljningen [eftersom den innehåller Bollinger Special Cuvée] och om den fick vara med skulle vi komma lite över 1% och vi vill ju att det skall vara en exklusiv skara, eller hur?) av 418 olika sorter (22% av hela sortimentet). Det billigaste som de dricker är Gula Änkan på halvflaska, båda söthetsgraderna för 230 kr.
  • Ursprunget till de mousserande vinerna är nära nog uteslutande Frankrike.
  • Roederer Estate L'Ermitage är det populäraste amerikanske bubblet med 150 liter per år.
  • Från Storbritanien är det uteslutande Nyetimber Blanc de Blancs, med 71 liter per år.
  • Det populäraste Italienska bubblet är Monte Rossa Cabochon med knappt 20 liter per år
  • Fem liter Gramona Enoteca Brut Nature Gran Reserve placerar Spanien på femteplats.
  Urspr rose.jpg
  När sommaren kommer (juni, juli och augusti), är det dags för Rosé-vin. Rosé-1%-arna dricker 128 000 liter av 246 olika sorter, där inget är billigare än 120 kr per helflaska, där merparten är det chilenska Maquis Rosé 16.
  Urspr röd.jpg
  Rödvins-1%-arna sätter i sig 932 000 liter per år, av 3 611 sorter (47% av det hela sortimentet). Det billigaste kostar 210 kr per helflaska och är oftast Vinistella Amarone Della Valpolicella Classico.

  Det som slår mig nu är att det inte på något sätt är oöverkomliga viner som de sätter i sig, när de har det som sämst. Tvärtom tycker jag att det snarare är "nyårsafton i radhuset i Nässjö", än "slutet sällskap i Villa Manilla". Och bättre blir det inte för att vi kliver in i vitvinsfåran.
  Urspr vit.jpg
  Det billigaste vitvins-1%-arna är Leitz Eins Zwei Dry Riesling Trocken på magnum för 319 kr per flaska. För 160 kr per helflaska får man alltså vara med i 1%-klubben. Ganska nära hälften av vitvins-artiklarna tillhör en-procentarna.
  Urspr övr.jpg
  Där svensken överlag mest dricker Glögg och Martini när de dricker Övrigt vin, finns det även för Övrigt vin en 1%-elit, som adrig dricker någonting billigare än Taylor's 10 Years Tawny för 259 kr per flaska.

  Men om 1%-arna hänger sig åt Premium Mediocre, finns det en liten del av dem, vi kan kalla dem 1%-arnas 1%-are. De dricker den dyraste 10 000-den av allt vin. De tycker ÄNNU mer om mousserande (65% av volymen är bubblande). Det billigaste vinet kostar 1333 kr/liter.
  • Det billigaste bubblet de bemödar sig med är Bollinger La Grande Année -07, på magnum
  • Rödvin är ungefär jämt fördelat mellan Château Certan 06, Château Lafon-Rochet 00 och Vega Sicilia Valbuena 11. När det är som billigast.
  • Vitvin är Trimbach Riesling Clos Ste Hune, på årets fattigaste dag.
  • När vanligt folk dricker glögg eller äppelvin för att få i sig lite Övrigt Vin, kliver dessa lyxlirare aldrig under Graham's Vintage Port -00, prismässigt.
  Men jag misstänker att det finns en del fynd, även bland de 99,99 övriga procenten.

  Dela artikeln

  Skrutt, lukastollig, Daniel A och 7 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!