Systembolagets försäljningsstatistik (del 25) - Magnum

 1. Wintermute
  [​IMG]
  A magnum is the perfect size
  for two gentlemen over lunch,
  especially if one isn’t drinking.

  sir Winston Chrurchill
  Det pratas ofta på forumet om förträffligheten med magnum. Jag tänkte att jag skulle gräva lite i vårt köpbeteende på Systembolaget vad gäller magnum.
  För varje magnum som såldes på bolaget 2017, såldes 119 helflaskor (halvmagnum), så volymmässigt är det en kuriositet. I volymordning är förpackningarna:
  1) BiB: 100 000 kubikmeter
  2) Helflaska: 80 000 kubikmeter
  3) Tetra: 10 000 kubikmeter
  4) Halvflaska: 3 000 kubikmeter
  5) Ännu mindre flaskor: 500 kubikmeter
  6) Magnum: 350 kubikmeter
  7) Ännu större flaskor: 5 kubikmeter
  8) Burk: 0,6 kubikmeter

  Det såldes alltså ungefär 30 gånger så mycket vin på tetra som på magnum. Med detta sagt går vi på djupet i magnumvärlden.
  Picture1.jpg
  Vinet som vi köper i magnum är i huvudsak rött och mousserande.
  Picture2.jpg
  Storsäljarna är i ordning: 1 cremant från Bourgogne, 2 italienska rödvin, 1 riesling från Alsace, 1 ungersk bubbla och ytterligare ett italienskt rödvin. Tillsammans utgör topp 6 halva försäljningsvolymen. Diagrammet visar hur stor volym som säljs i magnum (blå heldragen kurva, läses av på vänster axel) och hur mycket samma vin säljer på helflaska (orange streckad kurva, läses av på höger axel, som har en tio gånger tätare skala). Diagrammet är sådant att när kurvorna ligger på samma nivå, säljs det tio gånger så stor volym på helflaska som på magnum (vilket ungefär verkar vara fallet för de flesta på topplistan).
  Picture3.jpg
  ...men det finns naturligtvis ytterligheter. I ena änden av spektrummet hittar vi viner som nästan utslutande säljer på helflaska. Högst upp på listan hittar vi
  Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi som säljer 81 000 liter på helflaksa för vaje liter på magnum. Det kan ha att göra med att det bara såldes en magnum av det vinet under 2017. Notera att den högra axeln i diagrammet är logaritmisk, så det är ganska stor spridning i volymerna.
  Picture4.jpg
  I andra änden av spektrumet hittar vi nio viner som säljer mer på magnum än på helflaska (de nio som är längst till höger i diagrammet).
  Till höger om Domaene Gobelsburg Rosé (som sålde 4 300 liter på magnum och 470 liter på helflaska) finns ytterligare 113 viner som sammanlagt sålt 30 kubikmeter på magnum men inte en droppe på helflaska).
  Picture5.jpg
  När vi köper vin på magnum får vi (som många på forumet har vittnat om) en bättre produkt. Dessutom får vi en ballare och ovanligare produkt. Det kan vara värt att betala för. Men hur mycket? De femton produkter där man får betala mest "magnumpremium" för finns i diagrammet ovan. Premien är beskriven som min, medel och max; som en konsekvens av att vinerna kan finnas till olika priser beroende på årgång och annat. Macán (Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia), näst längst till höger såldes t ex både -10 (469 kr/helflaska), -11 (1200 kr/magnum) och -13 (479 kr/helflaska).
  Picture6.jpg
  Å andra sidan kan man tänka sig mängdrabatt. De femton vinerna som har mest magnumrabatt finns i diagrammet ovan. Spretigast är onekligen Bonnet, orsakat av att magnum kunde köpas med två olika artikelnummer. Den som var specificerad till årgång 13 kostade 73 kr. Den med ospecad årgång kostade 194 kr.

  Detta om magnum.

  Dela artikeln

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!