Systembolagets försäljningsstatistik (del 26) - Om nya världen

Betyg:
5/5,
 1. Wintermute
  “But I don't want comfort. I want God, I wantpoetry, I want real danger, I want freedom, I want goodness. I want sin.”
  ― Aldous Huxley, Brave New World​

  I den här tråden https://www.finewines.se/threads/sv...alifornien-saeger-hej-och-fragar-om-rad.5332/ väcks ett antal frågor om hur det är med premiumviner från nya världen i allmänhet och USA i synnerhet. Jag rotar lite och utgår från Systembolagets försäljningsstatistik och Organisation internationale de la vigne et du vin.

  Om man tittar på topp tio av vinexporterande länder i världen och jämför det med vad som säljs på systembolaget kan man notera att graferna ser lite olika ut. Bland annat är det så att världsproduktionen är ökande, medan systembolagets försäljning är relativt konstant. Dessutom kan man se att följande länder är överrepresenterade: Italien, Sydafrika, USA (som alla har en påtagligt större del av bolagets försäljning, än de har av världsexporten).
  Underrepresenterade är Spanien, Chile och Nya Zeeland.
  Picture1.jpg Picture2.jpg Picture3.jpg

  Gör vi samma övning men jämför pengar i stället (vilket blir lite knasigt, med skatt som är beroende av alkoholhalt, men…), finner man dels att topplistan har en annan ordning och delvis andra länder. Överrepresenterade är Italien och underrepresenterade är Frankrike och Nya Zeeland.
  Picture4.jpg Picture5.jpg Picture6.jpg

  De fem största länderna (volymmässigt, på bolaget) är Sydafrika, Australien, Chile, USA och Argentina. Om man delar upp vinet i fyra ganska lika stora grupper, efter literpris, finner man att Sydafrika är nära nog ensamma i gruppen under 62 kr/l.
  I gruppen 62—65 kr/l är Sydafrika två tredjedelar och Chile en tredjedel. Över 65 kr/l blir de tämligen lika stora, med reservation för Argentina som genomgående har lite mindre volymer. Men detta gäller en indelning där allt över 100 kr/l är ”Dyrt”.
  Picture7.jpg

  När vi så hackar upp gruppen över 100 kr/l lite finare finner man t ex att Australien tar en stor plats i gruppen 105—106 kr/l (där helflaskor för 79 kr finns). Över 130 kr/l är USA dominerande i samtliga grupper.
  Picture8.jpg

  Så långt om våra köpmönster. Men vad finns tillgängligt?
  Om man ser till antal artiklar per prisgrupp och land, ser man att antalet artiklar ökar med ökande pris, samt att USA är dominerande i grupperna över 400 kr/l.
  Värt att notera är att:
  • prisgruppen under 75 kr/l står för halva volymen
  • viner upp till 100 kr/l är 80% av volymen
  • de dyraste 80% av artiklarna står för 1,5% av volymen (alla fem länderna).

  Picture14.jpg

  En sortering per producent ger vi hand att de 15 största producenterna motsvarar fem sjättedelar av den totala volymen. Högst medelpris för dem har ClineCellars, med ett genomsnittligt medelpris som motsvarar 100 kr för en helflaska
  Det enskilda vinet med högst literpris (från någon av den 15 bäst säljande producenterna) var Bonterra McNabsom kostar 299 för en helflaska. Den sålde 14 flaskor under 2017. Man kan notera att medel och min i allmänhet liger nära varandra.
  Picture9.jpg

  Om vi filtrerar bort de producenter som har ett medelpris under 250 kr/l (för försäljning under 2017) minskar volymerna nästan med en faktor 100.
  Picture10.jpg


  När vi kliver ned på enstaka artiklar, räcker topp 18 till 2/3 av den totala försäljningen.
  Det dyraste på topp 18 är det som säljer minst och det kostar över 100 kr per flaska, men inte så mycket.

  Picture11.jpg

  Återigen filtrerar vi bort viner billigare än 250 kr/l. Volymerna minskar med en faktor 50. Enstaka viner kostar över 400 kr/l, men volymerna motsvarar ett par tusen flaskor årligen.
  Picture12.jpg

  Slutligen, över 400 kr/l, säljs det volymer motsvarande 10-tals till 100-tals lådor årligen.
  Picture13.jpg

  Dela artikeln

  glenn_peter, Daniel B, Jerry och 4 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!