Systembolagets försäljningsstatistik (del 37) - Om exponentiellt avtagande

Betyg:
5/5,
 1. Wintermute
  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  This is the way the world ends
  Not with a bang but a whimper.

  /TS Eliot, The Hollow Men
  På samma sätt som artikel 36 avhandlar de produkter/segment som växer exponentiellt, finns det andra som inte har det riktigt lika bra. Vi viger artikel 37 till att kontemplera några exempel på exponentiellt avtagande.
  Bal Mag.jpg
  Vi inleder med Magnumbuteljer från Balatonboglár. Den som kan Balatonboglár på sina fem fingrar inser snart att det rör sig om Chapel Hill. Såld volym har minskat med 21% per år i medel (det motsvarar alltså en halvering på tre år). Chapel Hill hade 2010 lite mer än halva marknaden (i liter) för mousserande vin på magnum. Av de 80 000 liter/år som Chapel Hill har minskat, tycks 15 000 liter/år gått till L Bouillot; 8 000 liter/år till André Clouet; 6 000 liter/år till Rotari Rosé; 26 000 liter/år till Baglietti Prosecco och resten till annat...
  9000.jpg
  Nästa kategori är vin som köps 9 liter i taget (12 halvmagnum / 6 magnum / 3 dubbelmagnum...). Ungefär 2/3 av detta är rött vin. En minskning med 56%/år är ingenting annat än en kollaps.
  Chap.jpg
  Cachapoal är en ursprungsmärkning ifrån Chile; de största vinerna (volym) är 35 South Wild Ferment Rosé och Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon.
  Comm.jpg
  Det knäckosande dessertvinet från Cypern för en tynande tillvaro. Synd; för det är smarrigt...
  CW Papp.jpg
  Å andra sidan har California White på enliters tetra minskat. Inte lika synd.
  De bartoli.jpg
  De Bortolli Semillion Chardonnay är ett australiensiskt vin som främst säljs på box.
  Matra.jpg
  Mátra är en region i norra Ungern. Det vin som står för den största volymen är Dunavár Pinot Grigio. Importören har begått det fundamentala misstaget att höja priset från 54 kr/flaska till 69 kr/flaska. Då minskar marknaden...

  Sammanfattningsvis kan man anföra att det inte finns så mycket vetenskaplig signifikans i den här artikeln. Det hela är inte alls olikt P-hacking (https://en.wikipedia.org/wiki/Data_dredging), eftersom det finns ganska många attribut att sortera efter.
  [Artikelns titelbild är lånad från Pinterest]

  Dela artikeln

  MagnusH70, Omar Khayyam, john b och 1 annan gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!