Systembolagets försäljningsstatistik (del 43) - Lön och pris

Betyg:
5/5,
 1. Wintermute
  “One of the first things taught in introductory
  statistics textbooks is that correlation is not causation.
  It is also one of the first things forgotten.”

  ― Thomas Sowell​

  correlation.png
  (källa: xkcd.com)
  Först ett förbehåll; den här artikeln är trams. Den beskriver en kontrafaktisk verklighet och är baserad på felaktiga uttalade och outtalade antaganden. Detta sagt, på scb.se kan man läsa om hur olika lönenivåer är fördelade över befolkningen under 2019. På systembolaget.se kan man läsa vilka viner vi köpte under 2019 och vad de kostade, till exempel per liter. På skatteverket.se kan man läsa vilken skatt man betalar, beroende av vilken månadslön man har. Visst känns det som att man borde kunna göra någonting?

  Lönefördelningen är uttryckt i 10, 25, 50, 75 och 90-percentilen. Med hjälp av skattesatser från skatteverket.se får vi nettolön. Jag sorterar systembolagets viner i prisordning och kan på samma sätt uttrycka det i 10, 25, 50, 75 och 90-percentiler. Under (det förenklade och felaktiga) antagandet att vi är 5 000 000 som alla dricker lika mycket, kommer vi att dricka 3,4 liter/månad. Siffrorna blir då som nedan.
  Picture3.png
  Ritat i samma graf kommer det att se såhär:
  Picture2.png
  Men det här är naturligtvis kontrafaktiskt. Jag misstänker att vi alla kan hitta folk som i snitt köper vin för mer än 1,5% av nettolönen.

  Dela artikeln

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!