Vin&Natur låda #20 provning 17 januari

Betyg:
4.66667/5,
 1. Omar Khayyam
  Genomtrevliga vin&natur hade provning i sin Stockholmsambassad igår kväll som jag kikade in en stund på. Det var låda #20 som skulle avsmakas inför lansering i beställningssortimentet. Några bonusflaskor korkades också upp som går att få tag på via privatimport. Överlag finns det mycket intressant i den delen av deras sortiment som inte ligger på BS. I lokalen fanns det ett gäng öppnade flaskor, en skön publik som till stor del bestod av lokala hipsters med slokmustacher/skägg/skäggstubb/all of the above, Stig från Auzone, några köpstarka vinkällarmän som undrade om lagringsdugligheten på naturviner, samt någon enstaka salladsentusiast som irrat sig dit med huvudsyfte att köpa riktigt lyxig vinäger och olivolja som också importeras. Härlig stämning!

  Lådan innehöll:
  2016 Mâcon Villages La Soeur Cadette - faktiskt en riktigt klassisk vit Bourgogne näsa. litet smörig och generöst fruktig näsa, mer kris och äpplig och ren i munnen. litet kryddig på slutet trots att den är helt ståltankad. Ren och fin och väldigt långt ifrån alla fördomar man skulle kunna haft om naturviner. 87 p.

  2016 Bianchetto - Le Coste di Gradoli (50 % procanico + malvasia och moscato). Skalmacererad och litet grumligt vitt vin som var det mest "naturvinösa" uttrycket av alla viner som provades. Litet ciderjästdoft, fräscht och läskande med en fin beska på slutet, kanske litet kort i eftersmaken, men sträv och fin. 88 p.

  2016 Côtes du Jura Poulsard - Les Vignes des Bry Claude Buchot. Mycket ljus, rosévinsfärgad. Popcorn och ängsblommor på näsan som var rätt kul, tappade mycket i mitten och var väl rätt alldaglig. Jag skulle nog behandla den som ett lätt rosévin i aperitif-stil. 82 p.

  2016 Barbera d'Asti Asinoi Carussin - Sval körsbärsfrukt på näsan, fin, mjuk attack, enkel och okomplicerad ståltankad Barbera som är trevlig och balanserad även om det inte känns som något jättestort vin. Precis som chardonnayvinet är detta inget som man skulle få för sig att gissa "naturvin" på i en blindprovning. 85 p.

  2016 Môl - Patrick Bouju Domaine La Bohème (Syrah, pinot noir och gamay) - finfin näsa med massor av björnbär och violer. I munnen är den nästan sandpapprat torr och kärv i finishen. Massor med struktur: måste lagras! litet svårbedömd men jag tror det kan bli något om ett par år och med en stor biff. 86-88 p.

  2016 Varetúo från Barranco Oscuro. Höghöjdsvin på Tempranillo från Andalusien. har legat knappt ett år på gamla fat. Ja, detta är verkligen bra. Svårt att tro att det är samma druva som de ekade och långfatade riojor man druckit i sina dar. Skulle vara att det finns en udd av slånbär som ger en ledtråd om vart man är. Annars slank fin och bra frukt men fram för allt driven av en fin syra som håller ihop paketet på ett elegant sätt och mynnar ut i en riktigt lång och härlig eftersmak. Litet gröna stjälkar men vad gör väl det. 89-90 p. Matvänlig!

  Är lådan prisvärd? Du får dessa sex flaskor för 1303 kr (ca 217 kr flaskan) och jag skulle säga att om du är nyfiken på naturviner men inte vill hamna i något oxiderat helvete med en massa volatil syra så är detta en ärlig och trygg låda med blandad kompott av lättdruckna och bra viner. Helt safe med andra ord. Finge jag byta ut den litet småtråkiga Poulsarden mot något roligare skulle jag säga köp! Letar du efter hårt ekade, sötfruktiga grejer med modest syra och mycket frukt då kanske jag skulle rekommendera något annat...

  bonusrundan:

  2015 Macabeu - Mas Coutelou 253 kr. Överjästa äpplen och malkulor. snustorr finish. inte kul alls. något vajsing? hade precis kommit in så den kanske var i någon form av bottle shock.
  2012 Garnata Barranco Oscuro 245 kr. Garnacha som legat 12 månader på ekfat. Röda vinbär och vita liljor! Någon antydan till första mognadstoner. En hel del sötfruktighet men också struktur och trademark syra. 87-88 p.
  2016 Dreaming Out Loud - Anders Frederik Steen 642 kr för en magnum
  . Sval och elegant ståltankscarignan från Ardeche. Elegant, torr, syradriven, ren i frukten, Kanske någonting som liknar lite carbonic maceration gamay. 88-90 p.

  Dela artikeln

  MagnusH70, petterkalle, Fredrik L och 13 andra gillar detta.

Kommentarer

To view comments, simply sign up and become a member!