10-15 flaskor vin

Diskussion i 'Vin' startad av Johan_qwe, 25 juli 2013.

 1. Johan_qwe

  Johan_qwe Medlem

  Hej,

  Jag har just flyttat hemifrån och skall köpa lite viner. Jag kan ännu inte så mycket om viner men vill gärna lära mig mer. Jag skulle därför gärna ta emot tips på goda viner att köpa. Jag har plats för runt 10-15 flaskor och blandar gärna flaskor för ca 100-150kr med någon/några dyrare viner. Vad rekommenderar ni mig att köpa?

  //Johan
   
 2. moos

  moos Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Hej Johan.

  Vad gillar du att dricka? Vitt, Rött eller mitt i mellan? med eller utan bubblor?

  Har du nått vin du gillar som kan ge oss en uppfattning av du vill spinna vidare på?
   
 3. Johan_qwe

  Johan_qwe Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Hej,

  Jag dricker vitt, rött, rosé och mousserande beroende på tillfälle och vad som äts.

  Generellt kan jag säga att jag inte gillar allt för kraftiga och tunga röda viner, i övrigt är jag öppen för att testa det mesta :)
   
 4. Gurto

  Gurto Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Hej och välkommen Johan. Först en liten varning: alla, inklusive mig själv, kommer försöka vrida upp din budget och när du väl är inne i finewinesträsket kommer du helt ha förändrat ditt sätt att se på vad vin rimligtvis får kosta :) ...men du kommer dricka desto bättre och må desto bättre. Så blev det för mig.

  Nu är du varnad och även om jag kommer höja din budget ska jag ändå försöka hålla priserna på en lite lägre nivå. Som jag förstår det vill du pröva lite olika stiler och druvor så här kommer ett litet förslag från mig (mest gamla världen-grejer) som ger ett ganska brett smakprov på olika typer av viner:

  Vita:
  Tysk trevlig riesling: http://www.systembolaget.se/73171
  Enklare, men trevlig, vit Bourgogne (chardonnay): http://www.systembolaget.se/5798
  Chablis (också vit Bourgogne, men annan stil) från stabil producent: http://www.systembolaget.se/87642
  Sancerre - Sauvignon Blanc från Loire (har för mig att denna Sancerre är rätt vettig - länge sen jag drack. Stiltypisk bör den vara i alla fall): http://www.systembolaget.se/12173
  Bra Albarino från Rias Baixas, Spanien: http://www.systembolaget.se/91901
  God, och faktiskt billigare än budget, Muscadet från Loire: http://www.systembolaget.se/2275
  Bra Grüner Veltliner från Österrike rekommenderas också. Inte koll på vilka av de som finns på bolaget nu som är bra dock. Pichler (både FX och Rudi) tycker jag dock brukar leverera bra.

  Mousserande:
  Riktigt bra standardchampagne: http://www.systembolaget.se/87661
  Fruktig, publik, rosécava: http://www.systembolaget.se/77858

  Rött:
  Du verkar tycka om slankare rödvin så Pinot Noir är ett måste. Här kommer två:
  Enkel men riktigt trevlig tysk Pinot: http://www.systembolaget.se/2848
  Lite mer fruktig nya-världen Pinot som ändå är riktigt trevlig: http://www.systembolaget.se/71622
  Sen är ju röd Bourgogne ett måste men ingen i bolagets sortiment under 500kr som jag vet levererar så det lämnar jag till någon annan att tipsa om. Röd Bourgogne är himmelskt, men klurigare att hitta de bra grejerna och framför allt är det dyrt - men värt det när man hittar rätt.
  Vettig basbarolo för små pengar (försök få tag i nysläppta årgången 2008. Har bara provat 2007 själv men 2008 bör vara bättre - svalare och mindre alkoholtyngd): http://www.systembolaget.se/2398
  Också bra basbarolo men lite mer pengar: http://www.systembolaget.se/71973
  God barbera d'Asti: http://www.systembolaget.se/73926
  Bra Aglianico (inte provat årgången men bör vara bra - lite mognad är ju inte fel ...och dessutom till mycket rimligt pris): http://www.systembolaget.se/90507
  Chateauneuf-du-Pape från vettig producent (nu är vi inne på kraftigare viner - men testa dem också): http://www.systembolaget.se/90341
  Röd Bordeaux måste givetvis också provas: http://www.systembolaget.se/90710
  Californisk trevlig, fruktigare, Cabernet Sauvignon: http://www.systembolaget.se/74874

  Dessa bör bli ett trevligt och brett "startkit" för mindre pengar (i finewinesmått mätt). Någon Syrah och Brunello vore väl bra att ta med - men vet inga vettiga i bolagets sortiment - men det finns det säkert någon annan som har koll på.

  Ett annat bra tips om man vill testa olika viner och lära sig mer, både om vin i sig och om din egen smak, är att besöka en vinbar (t.ex. Eriks vinbar i Stockholm) där du kan köpa vin i provmängd (5cl) för att prova dig fram.
   
 5. moos

  moos Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Fin fin lista! Bra ihop knopat Gurto.
   
 6. Johan_qwe

  Johan_qwe Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Tack så mycket för dessa tips! Skall bli mycket intressant och roligt att testa. Jag bor just nu i Gbg men skall snart flytta till Stockholm så då blir det kanske ett eller annat besök hos Eriks vinbar!
   
 7. perpro

  perpro Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Här har vi Björns bar ivf. Och något Champagneställe som drivs av två unga tjejer. Någon som vet något om det?

  Sent from my HTC One using Tapatalk 2
   
 8. jocke

  jocke Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Har aldrig varit där men har du koll på deras hemsida? Annars får du den http://forssenoberg.com/
   
 9. SV: 10-15 flaskor vin

  Jag tycker Côte de Beaune Les Pierres Blanches (nr 75562) är en god röd Bourgogne för inte allt för stor penning.
   
 10. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: 10-15 flaskor vin

  Många vettiga tips från Gurto. Tänkte komplettera med en del, och huvudsakligen hålla mig till just 100-150 kr - för övrigt ett prisspann där många viner på grundläggande vinkurser brukar hamna, för det är väl ungefär den prisnivå där man i svenskt urval börjar hitta viner som är lite typiska för sin druvsort och sitt ursprung.

  Vad gäller vit Bourgogne är Couvent de Jacobins helt OK, men jag skulle kanske hellre rekommendera Les Setilles från Leflaive (http://www.systembolaget.se/5657).

  Tycker att du också ska överväga att prova både torr och halvtorr tysk Riesling. På den torra sidan max 150 kr brukar Christmanns "standard" vara ett säkert kort: http://www.systembolaget.se/5882
  På den halvtorra sidan t.ex. Künstler Kabinett http://www.systembolaget.se/74687

  Tror du dig vara vitvinsfantast och vill lägga tyngdpunkten där tycker jag också att något från Alsace hör till grundkursen. Eftersom du fått tyska rieslingtips borde du då istället prova Gewürztraminer, som är en starkt parfymerad "love it or hate it"-upplevelse. Här skulle jag vilja rekommendera dig någon genuint torr Gewürz så att det helt blir en fråga om vad du tycker om aromerna och inte vad du tycker om restsötman i det förmodat "torra" vinet. (Väldigt många enklare Gewürz drar idag åt det halvtorra, nämligen.) T.ex. den här, men jag har inte provat den på flera årgångar: http://www.systembolaget.se/2176. Ett alternativ är Trimbach: http://www.systembolaget.se/82156

  Bubbel som inte är Champagne, tja, en del franska Crémant är inte så dumma, t.ex. Crémant de Loire från Langlois - http://www.systembolaget.se/7404 (har däremot varit med om att en del vanliga Crémant de Alsace och Crémant de Bourgogne är lite ojämna)

  Gosset som nämndes är ett bra champagnehus. Vill du komma ner lite i pris tycker jag att bl.a. Pol Roger och Henriot håller mycket klassisk stil på sina standardchampagner. Faktum är att även Castellane för 199 kr (http://www.systembolaget.se/7557) har mycket av den klassiska champagnekaraktären - intressant att ställa mot en icke-champagne - även om det märks att det är sämre druvkvalitet än de förut nämnda. Går kanske att hitta kooperativ/småproducenter i det lägre prissegmentet som i någon mening är bättre än denna, men förmodligen inte någon som är så typisk i aromerna. Tycker du Champagne är särskilt intressant bör du självklart också prova småodlare och sådant som är gjort på bara en druvsort (Chardonnay resp. Pinot Noir).

  Röd Bourgogne i rimlig prisnivå och som inte behöver lagras i ett antal år, tja, Cuvée Margot från Leflaive (http://www.systembolaget.se/5447) är väl ofta rätt OK om man vill börja på max 150 kr, men jag har inte provat 2011 som distribueras nu. (Några av de som ligger runt 100 kr och kommer från en del större producenter är däremot dödskallemärkta och har gett många nybörjare det felaktiga intrycket att all röd Bourgogne är utspätt blask.)
  Flera tycker att Boisset i likhet med andra stora firmor i regionen har ryckt upp sig rejält och att deras röda 2009:eek:r var mycket lyckade. Finns några kvar i beställningssortimentet.
  Bouchards Beaune du Château är en "bland-premier cru" som brukar prestera bra i toppårgångar. Fanns förr i SB-butiker, men ligger nu i BS, http://www.systembolaget.se/72161. Gå däremot inte ner på lägre nivå än så i Bouchards sortiment.

  Som ett billigare alternativ till Barolo/Barbaresco kan du prova samma druva (Nebbiolo) från Lombardiet: http://www.systembolaget.se/32341 - brukar göra sig bra i de lite mer mogna årgångarna, så 2009 som gäller just nu borde vara bra.

  Bordeaux kan man också få en uppfattning om till lite lägre pris: http://www.systembolaget.se/3570, eller något över 150 kr: http://www.systembolaget.se/99508

  Syrah - prova en Crozes-Hermitage. Kooperativet Cave de Tains Crozes har för sitt rimliga pris inte varit så pjåkig i de senaste årgångarna: http://www.systembolaget.se/2815 Ett alternativ med begränsat fatinslag och kanske lite mer stramhet är Delas: http://www.systembolaget.se/2800 Guigals variant brukar vara lite fruktigare och lite större i storleken: http://www.systembolaget.se/2802

  Men om du inte är så förtjust i kraftiga/tunga röda viner (menar du mycket frukt och koncentration? mycket tanniner/strävhet? eller mycket alkohol? - du kanske behöver prova för att ringa in din rödvinssmak bättre) så kanske du kunde gå lite lätt på de mera sträva druvsorterna (Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Aglianico - den sistnämnda betraktar jag nog ändå som fortsättningskurs) och de från områden som ofta ger viner mycket frukt och alkohol (södra Rhône, hela Nya Världen) av de viner som föreslagits. Skulle du ändra dig avseende detta ska du inte missa "det moderna Spanien" (kanske framför allt Ribera del Duero och Priorat som en start) och Toskana/druvsorten Sangiovese i Italien.

  Nåväl, när du sagt som du sagt kunde kanske istället en Beaujolais kanske höra hemma i urvalet istället för ett antal andra. En av de billigare som väl ändå undviker att vara "Noveau" i stil och når upp till skamnivån kan väl vara den här: http://www.systembolaget.se/5106

  Sedan tycker jag att det finns en viss poäng i att prova en halv- eller heltraditionell Rioja tidigt i sin vinprovarkarriär. Anledningen till det är att det är en av få vintyper där det ganska lätt går att få tag på ett rödvin med mognadstoner. Det är ju lika bra att tidigt få veta hur sådana kan kännas (de finns i flera varianter - just fatbehandlingen i traditionell Rioja är lite speciell) och om man gillar dessa aromer, så man börjar lägga undan flaskor från sina favoritregioner i tid. :)
  Lat 42 är den billigaste Gran Reserva bland de som jag skulle betrakta som halvtraditionella: http://www.systembolaget.se/12679. Vill man ha något pålitligt traditionellt med rejält utvecklade aromer måste man gå upp i pris till någon av dessa två: http://www.systembolaget.se/72643 eller http://www.systembolaget.se/7462

  Ännu ingen som vågat föreslå Amarone, av rädsla för att bli stämplad? :) Denna historiskt och internationellt sett klart udda vintyp som alla frukt- och alkoholtörstiga svenska lådvinsdrickare har fått för sig är den enda vintyp som gäller ("världens bästa viner" eller något liknande) om man väl köper ett vin över 150 kr och som därför ofta utgör mer än hälften av de dyraste rödvinerna i de flesta systembutiker. Ett klassiskt utbrott över den svenska amaronevurmen är denna: http://gubbrora.taffel.se/2010/02/23/russinelandet/
  Själv tycker jag att man också ska prova Amarone, men vill du begränsa dig till 10-15 viner av alla typer och inte gillar kraftiga rödviner bör det absolut vänta till "fortsättningskursen".
   
 11. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Röd Bourgogne som närmar sig sin fulla mognad är ofta något som många tycker har det lilla extra som de flesta viner under 300 sträcket saknar, Beaune Clos des Coucheraux Premier Cru Louis Jadot-2002 är ett bra exempel.

  Jag hade nog inte vågat ge mig på Rioja 2001:eek:rna som nämnts, risken är att rätt stor att de är lite past prime idag.
   
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  SV: 10-15 flaskor vin

  Va????? Mycket märklig kommentar. Vet du vid vilken ålder en traditionell Rioja släpps? La Rioja Alta 904 årgång 2001 är alldeles nysläppt och ersatte 1998 i svensk distribution. (Storebrorsvinet 890 ligger kvar med 1995, Viña Tondonia GR med 1994!) Snarare kan jag fundera över att denna typ av 2001:eek:r - en ypperlig årgång i både Spanien och Italien - inte visar upp lika mycket utvecklade aromer vid 12 års ålder som aningen svagare årgångar (t.ex. 2000, 2002). För detta var ett förslag på mogna aromer hos rödvin, som du säkert såg... :)

  Förslaget att prova Jadots Beaune-2002:a håller jag däremot med om, missade att den fortfarande fanns kvar. 2002 är en utmärkt årgång i Bourgogne, så det är mycket liten risk att den är trött. ;)
   
 13. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Jag provade Viña Tondonia Reserva 2001 nyligen och flaskan jag fick var lite past prime om än fortfarande vid liv.

  Ett annat vin som var lite åt fyndhållet när det släpptes via SB var Jean León La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva-2001. Provade den nyligen igen och den var past prime idag tyvärr.

  Kanske bara dåliga flaskor vem vet. :p
   
 14. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Än en gång har sb felmärkt årgången på sidan, La Rioja Alta Gran Reserva 904 är 2000 för tillfället och inte 2001. :(

  Ett vin jag kan rekomendera som nog passerat många förbi är Pommard Premier Cru Clos de Verger Fernand & Laurent Pillot-2009 som är förvånansvärt fruktigt och tillgängligt idag.

  Finns att beställa på sb för under 300 liksom 2007:an :)
   
 15. Hellman

  Hellman Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  SB här hemma har haft 2001:an på hyllan det senaste året iaf.
   
 16. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Vilken butik?

  Hade varit värt att lägga en flaska i källaren.
   
 17. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Jag är inte särskilt imponerad av just den heller även om jag inte upplevt den som som "past prime", men Viña Tondonia Gran Reserva 1994 (senast släppta årgången av Gran Reservan) är underbar. Den drack jag härom veckan på restaurang Viajante i London.
   
 18. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Låter intressant, 94:an kommer att utvecklas ett bra tag till gissar jag?

  Tondonia:s 2001 var den sämsta Rioja 2001:a jag provat den var tunn och allmänt tråkig den verkade inte vara i en tunnelfas heller. Tror jag fick en dålig flaska med även om korken var perfekt.
   
 19. grappa

  grappa Medlem

  SV: 10-15 flaskor vin

  Lite sent ute kanske men mitt råd är att fundera först vad du har "lagret" till. Är det vin som du skall spara länge eller som du har hemma ifall systemet är stängt när andan faller på?
  Ur mitt perspektiv så har Systembolaget kompletterat med andra leverantörer ett jättebra utbud med "dricka nu" viner (och även annat förstås). Det kommer nya goda viner hela tiden så några stycken att ha i reserv är bra men inte mer, det går ju alltid att få tag på gott vin med ganska kort varsel. Det man kan behöva ha hemma är de som inte dyker upp så ofta eller som behöver ligga i 10 år.
   

Dela sidan